icon
189 / 320
Kakaový korpus bez múky + škoricový a čokoládový krém
avatar
dominika_c
autorAMBASÁDORKA

6 vajec
150g trstinový cukor
60g kakao
štipka soli

Bielky šľaháme so štipkou soli. Keď nám začne vznikať pena, postupne prisypávame polovicu cukru. Došľaháme dotuha na pevný sneh. Žĺtka vyšľaháme s druhou polovicou cukru. Primiešame preosiate kakao a nakoniec ručne vmiešame sneh z bielok. Dobre premiešané cesto, aby v ňom neostali hrudky snehu, vylejeme na plech s papierom na pečenie. Papier si môžeme vymastiť troškou masla. Nekvalitnejšie papiere sa zvyknú zle odliepať.
Pečieme cca 6-10min na 220 stupňov. Ak roládu veľmi prepečiete, nebude sa dať pekne zrolovať.
Upečenú roládu necháme na plechu vychladnúť. Na roládu priložíme druhý plech a pretočíme. Opatrne stiahneme papier a opäť pretočíme.

Krém:

250g mascarpone
200ml smotana na šľahanie
3-4 PL cream cheese (Philadelphia, prípadne Lučina či iné neochutené nátierkové maslo)
čokoláda (ja som dala tuším 100g čokolády na varenie a 50g mliečnej)
škorica
cukor

Mascarpone, chream cheese (no ten tam nemusíte pridávať, je to len na vás) a smotanu na šľahanie vymiešame do polotuha. (No pozor, aby sa vám krém nezrazil. Ak si nie ste isté, či to viete odhadnúť, istejšia cesta je to, že vyšľaháte smotanu na šľahanie do polotuha, prešľaháte mascarpone s cream cheese a potom k nim už len jemne primiešate šľahačku.)
Z tohto krému odoberiete polovicu a do zvyšnej polovice pridáte škoricu (prípadne perníkové korenie), cukor (prípadne med) podľa chuti a došľaháte dotuha.
Do polovice, ktorú sme si odobrali, pridáte roztopenú čokoládu. Tú si roztopte vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke dopredu, aby stihla vychladnúť na izbovú teplotu. Ak však máte krém studenší, mohli by sa z čokolády spraviť hrudky a vznikol by vám straciatella krém. Preto je lepšie, ak z krému odoberiete pár lyžíc, pridáte ich k roztopenej čokoláde, premiešate a tento čoko krém pridáte do krému, ktorý následne tiež došľaháte dotuha. V prípade, že je málo sladký, pridajte ešte cukor. Záleží na vašej chuti a od toho, akú a koľko čokolády pridávate.
Vychladnutú roládu pretočíme pomocou druhého plechu. Opatrne stiahneme papier a opäť pretočíme. Potrieme najprv jedným, potom druhým krémom a zrolujeme. Pred krájaním necháme v chladničke stuhnúť.

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

tak tot je super recept urcite vyskusam 🙂

Odpovedz
31. jan 2018
avatar
dominika_c
autorAMBASÁDORKA

@bubo27 dakujem, snad bude chutit 🙂

Odpovedz
31. jan 2018
avatar

@dominika_c už teraz cez obrázok chutí 🙂

Odpovedz
1. feb 2018