Vo vlažnom mlieku s kr. cukrom si rozdrobíme droždie a spravíme kvások. Ostatné suroviny zmiešame, pridáme kvások a vymiesime. Ja som miesila v mixéri takých 5-10min. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trošku múky. Ak je príliš hutné, pridajte trošku mlieka. Necháme vykysnúť. Do stredu plechu s papierom na pečenie dáme zapekaciu misku, prípadne inú misku vhodnú do rúry - ja som mala sklenenú z créme brulée z Lidl 😉 Z cesta si spravíme placku, vložíme do nej kocku syra a spravíme guľku. Dobre ju pospájajte, aby syr počas pečenia nevytiekol. Spojom naspodok kladieme guľky kolom dokola okolo misky. Potrieme vajíčkom rozmiešaným s troškou mlieka. Môžete ich posypať sezamom alebo inými semiačkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 200st. dozlatista. Po vybratí ich môžeme potrieť olivovým olejom zmiešaným so soľou, cesnakom a bylinkami. Počas pečenie som si v rovnakej miske pripravila dip – kyslá smotana, soľ, cesnak, strúhaný parmezán. Potom som tú horúcu misku, ktorá sa piekla spolu s guľôčkami, vybrala (nožom som obrezala, keďže sa na pár miestach cesto prichytilo) a nahradila ju tou s dipom.
400g polohrubej múky
½ kocky droždia
1 čl soli
1 PL kr.cukru
5 PL oliv.oleja
90ml smotany na šľahanie
160ml mlieka
1 vajce
Vo vlažnom mlieku s kr. cukrom si rozdrobíme droždie a spravíme kvások. Ostatné suroviny zmiešame, pridáme kvások a vymiesime. Ja som miesila v mixéri takých 5-10min. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trošku múky. Ak je príliš hutné, pridajte trošku mlieka.
Necháme vykysnúť.
Do stredu plechu s papierom na pečenie dáme zapekaciu misku, prípadne inú misku vhodnú do rúry - ja som mala sklenenú z créme brulée z Lidl 😉 Z cesta si spravíme placku, vložíme do nej kocku syra a spravíme guľku. Dobre ju pospájajte, aby syr počas pečenia nevytiekol. Spojom naspodok kladieme guľky kolom dokola okolo misky. Potrieme vajíčkom rozmiešaným s troškou mlieka. Môžete ich posypať sezamom alebo inými semiačkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 200st. dozlatista. Po vybratí ich môžeme potrieť olivovým olejom zmiešaným so soľou, cesnakom a bylinkami.
Počas pečenie som si v rovnakej miske pripravila dip – kyslá smotana, soľ, cesnak, strúhaný parmezán. Potom som tú horúcu misku, ktorá sa piekla spolu s guľôčkami, vybrala (nožom som obrezala, keďže sa na pár miestach cesto prichytilo) a nahradila ju tou s dipom.