V hrnci necháme zovrieť vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo. Keď to vrie, odstavíme z ohňa, ihneď pridáme preosiatu múku. Dobre premiešame, kým sa všetko nespojí. Vrátime na oheň a odpaľujeme, kým sa cesto pekne neodlepuje od stien hrnca. Cca 2-3min. Ihneď dáme cesto do misy a na strednom stupni rýchlosti miešame (nie s metličkami, ale s takým tým plochým nadstavcom), alebo ručne s vareškou či silikónovou stierkou, kým cesto mierne nevychladne – dostaneme z neho paru. Potom pridávame po jednom vajíčka, ďalšie zamiešame až vtedy, keď sa to predošlé pekne zapracuje. Cesto má byť vláčne. Cesto dáme do cukrárenského vrecka z ozdobnou špičkou a striekame na plech s papierom na pečenie do tvaru veterníkov. Rúru vyhrejeme na 200°C, a keď dáme veterníky piecť, znížime na 175°C a pečieme zhruba 30 minút, podľa veľkosti. Rúru neotvárame a nestriekame si veterníky na plech dopredu, ale ešte hneď pred pečením. Ja som piekla na dolný a horný ohrev, bez ventilátora. Odsledovala som si dĺžku pečenia, odporúčam najprv skúsiť skúšobný kus.
mak a mlieko v pomere 1:1 lekvár (ja som dala ríbezľový)
Jablková plnka:
Jablká Voda Zlatý klas (cukor, citrónová šťava)
Biela čokoláda na polevu.
Mak zvaríme s mliekom, necháme vychladnúť. Primiešame lekvár.
Jablka nakrájame na malé kocky, podlejeme troškou vody a uvaríme do mäkka. Pridáme Zlatý klas alebo iný škrob a primiešame k jablkám, aby sme ich zahustili. Ochutnáme a podľa sladkosti a kyslosti jabĺk môžeme pridať buď cukor alebo citrón. Necháme vychladnúť.
Smotanu na šľahanie vymiešame do polotuha. Premiešame si mascarpone a cream cheese s cukrom a pridáme takmer vyšľahanú šľahačku. Ešte spolu dobre premiešame, došľaháme spolu dotuha a nakoniec pridáme mak.
Veterníky si prekrojíme, dostredu dáme makovú plnku, okolo v 2 "poschodiach" nastriekame zdobiacim vrecúškom krém. Vznikne nám taká akoby mištička, do ktorej dáme jablkovú plnku. Prikryjeme vrcnou časťou veterníkov, ktorú sme namočili do čokolády a nechali vychladnúť 🙂
Odpaľované cesto:
120g vody
120g mlieko
4g soľ
10g kr.cukor
120g maslo
150g múka
220-240g vajíčka
V hrnci necháme zovrieť vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo. Keď to vrie, odstavíme z ohňa, ihneď pridáme preosiatu múku. Dobre premiešame, kým sa všetko nespojí. Vrátime na oheň a odpaľujeme, kým sa cesto pekne neodlepuje od stien hrnca. Cca 2-3min.
Ihneď dáme cesto do misy a na strednom stupni rýchlosti miešame (nie s metličkami, ale s takým tým plochým nadstavcom), alebo ručne s vareškou či silikónovou stierkou, kým cesto mierne nevychladne – dostaneme z neho paru. Potom pridávame po jednom vajíčka, ďalšie zamiešame až vtedy, keď sa to predošlé pekne zapracuje. Cesto má byť vláčne. Cesto dáme do cukrárenského vrecka z ozdobnou špičkou a striekame na plech s papierom na pečenie do tvaru veterníkov. Rúru vyhrejeme na 200°C, a keď dáme veterníky piecť, znížime na 175°C a pečieme zhruba 30 minút, podľa veľkosti. Rúru neotvárame a nestriekame si veterníky na plech dopredu, ale ešte hneď pred pečením. Ja som piekla na dolný a horný ohrev, bez ventilátora. Odsledovala som si dĺžku pečenia, odporúčam najprv skúsiť skúšobný kus.
Krém:
100g mascarpone
150g cream cheese
400ml smotana na šľahanie
vanilkový cukor
mak
Maková plnka:
mak a mlieko v pomere 1:1
lekvár (ja som dala ríbezľový)
Jablková plnka:
Jablká
Voda
Zlatý klas
(cukor, citrónová šťava)
Biela čokoláda na polevu.
Mak zvaríme s mliekom, necháme vychladnúť. Primiešame lekvár.
Jablka nakrájame na malé kocky, podlejeme troškou vody a uvaríme do mäkka. Pridáme Zlatý klas alebo iný škrob a primiešame k jablkám, aby sme ich zahustili. Ochutnáme a podľa sladkosti a kyslosti jabĺk môžeme pridať buď cukor alebo citrón. Necháme vychladnúť.
Smotanu na šľahanie vymiešame do polotuha. Premiešame si mascarpone a cream cheese s cukrom a pridáme takmer vyšľahanú šľahačku. Ešte spolu dobre premiešame, došľaháme spolu dotuha a nakoniec pridáme mak.
Veterníky si prekrojíme, dostredu dáme makovú plnku, okolo v 2 "poschodiach" nastriekame zdobiacim vrecúškom krém. Vznikne nám taká akoby mištička, do ktorej dáme jablkovú plnku. Prikryjeme vrcnou časťou veterníkov, ktorú sme namočili do čokolády a nechali vychladnúť 🙂