icon
211 / 320
Paris-Brest: Venčeky s mandľovou plnkou, s banánom, nugátom a cukrovými mandľami
avatar
dominika_c
autorAMBASÁDORKA

Odpaľované cesto:
120g vody
120g mlieko
4g soľ
10g kr.cukor
120g maslo
150g múka
220-240g vajíčka
Krém:

250g mascarpone
500ml smotana na šľahanie
vanilkový cukor

Okrem toho:
150g mandle
150g trstinový cukor

nugát
banány
práškový cukor

V hrnci necháme zovrieť vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo. Keď to vrie, odstavíme z ohňa, ihneď pridáme preosiatu múku. Dobre premiešame, kým sa všetko nespojí. Vrátime na oheň a odpaľujeme, kým sa cesto pekne neodlepuje od stien hrnca. Cca 2-3min.
Ihneď dáme cesto do misy a na strednom stupni rýchlosti miešame (nie s metličkami, ale s takým tým plochým nadstavcom), alebo ručne s vareškou či silikónovou stierkou, kým cesto mierne nevychladne – dostaneme z neho paru. Potom pridávame po jednom vajíčka, ďalšie zamiešame až vtedy, keď sa to predošlé pekne zapracuje. Cesto má byť vláčne. Cesto dáme do cukrárenského vrecka z ozdobnou špičkou a striekame na plech s papierom na pečenie do tvaru venčekov. Môžeme posypať nasekanými mandľami/mandľovými lupienkami. Rúru vyhrejeme na 200°C, a keď dáme venčeky piecť, znížime na 175°C a pečieme zhruba 30 minút, podľa veľkosti. Rúru neotvárame a nestriekame si veterníky na plech dopredu, ale ešte hneď pred pečením. Ja som piekla na dolný a horný ohrev, bez ventilátora. Odsledovala som si dĺžku pečenia, odporúčam najprv skúsiť skúšobný kus.

Mandle si buď nasekáme na malé kúsky alebo kúpime už nasekané. Na panvici necháme skaramelizovať cukor, pridáme mandle a opražíme. Necháme vychladnúť.
Asi tak polku si necháme na posypanie, zvyšok rozmixujeme najemno, na prášok.

Smotanu na šľahanie vymiešame do polotuha. Premiešame si mascarpone s cukrom a pridáme takmer vyšľahanú šľahačku. Ešte spolu dobre premiešame, došľaháme spolu dotuha a potom ručne zamiešame pomleté mandle.

Venčeky rozrežeme napoly. Nugát roztopíme, dáme na spodnú časť venčekov, na to naukladáme nakrájaný banán a nanesieme krém. Nakoniec ešte posypeme karamelovými mandľami, prikryjeme a posypeme práškovým cukrom.

Odpovedz
25. apr 2018