Vo vlažnom mlieku s trochou cukru si spravíme kvások. Potom si dáme do malého hrnca vodu, mlieko, múku a uvaríme hustejšiu kašu. Odstavíme, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. V mise si dohladka vymiešame vychladnutú kašu, kvások, roztopené alebo zmäknuté maslo a vajce. Pridáme zvyšné sypké suroviny a dobre miesime. Ja som dala cesto do robota a nechala ho miesiť cca 15min. Ak je príliš riedke, môžete pridať múku, ak husté, mlieko. Vymiesené cesto dáme do misy potretej olejom vykysnúť. Rozdelíme potom na dve časti. Každú rozvaľkáme na dlhý slíž. Potrieme pozdĺžne v strede lekvárom (konce nechajte suché, aby sa dali dobre zavrieť). Ja som jeden naplnila nugátom a druhý orechovou plnkou. Tú som spravila tak, že som si zmiešala mleté vlašské orechy, škoricový cukor, trochu teplého mlieka a roztopené maslo. Naplnený slíž potom poriadne pozatvárate, aby nám plnka nevytiekla. Tieto naplnené záviny potrieme roztopeným maslom a obsypeme škoricovým cukrom. Potom ich prepletieme. Ja som plietla tak, že som začínala v strede. Prepletali sa tak jednoduchšie. Prekrížite ich v strede a najprv prepletiete jednu a potom druhú stranu. Opatrne ich premiestnite do formy na pečenie alebo na plech, Môžete ešte posypať škoricou. Necháte ešte chvíľu takto nakysnúť a potom pečiete na 175 st. dozlatista, cca 30-40min, záleží od rúry. Ak sa vám vrch pripaľuje, ale ešte sa vám to nezdá dopečené, stačí ho prikryť alobalom alebo papierom na pečenie 🙂
45g voda
45g mlieko
14g múka
400g hrubá múka
½ kocky droždia
50g krupicový cukor
1 čl soľ
110g mlieko
1 vajce
55g maslo
Vo vlažnom mlieku s trochou cukru si spravíme kvások.
Potom si dáme do malého hrnca vodu, mlieko, múku a uvaríme hustejšiu kašu. Odstavíme, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
V mise si dohladka vymiešame vychladnutú kašu, kvások, roztopené alebo zmäknuté maslo a vajce. Pridáme zvyšné sypké suroviny a dobre miesime. Ja som dala cesto do robota a nechala ho miesiť cca 15min. Ak je príliš riedke, môžete pridať múku, ak husté, mlieko. Vymiesené cesto dáme do misy potretej olejom vykysnúť.
Rozdelíme potom na dve časti. Každú rozvaľkáme na dlhý slíž. Potrieme pozdĺžne v strede lekvárom (konce nechajte suché, aby sa dali dobre zavrieť). Ja som jeden naplnila nugátom a druhý orechovou plnkou. Tú som spravila tak, že som si zmiešala mleté vlašské orechy, škoricový cukor, trochu teplého mlieka a roztopené maslo. Naplnený slíž potom poriadne pozatvárate, aby nám plnka nevytiekla. Tieto naplnené záviny potrieme roztopeným maslom a obsypeme škoricovým cukrom. Potom ich prepletieme. Ja som plietla tak, že som začínala v strede. Prepletali sa tak jednoduchšie. Prekrížite ich v strede a najprv prepletiete jednu a potom druhú stranu. Opatrne ich premiestnite do formy na pečenie alebo na plech, Môžete ešte posypať škoricou. Necháte ešte chvíľu takto nakysnúť a potom pečiete na 175 st. dozlatista, cca 30-40min, záleží od rúry. Ak sa vám vrch pripaľuje, ale ešte sa vám to nezdá dopečené, stačí ho prikryť alobalom alebo papierom na pečenie 🙂