530g polohrubá múka 200ml vlažné mlieko 20g čerstvého droždia 2 čl kr. cukor 1 a ½ čl soli 100g smotana alebo biely jogurt 100ml olej (použila som olivový) 100g uverených zemiakov
V troche vlažného mlieka a cukru si spravíme kvások. V mise zmiešame múku, cukor, soľ a premiešame. Pridáme všetky ostatné suroviny, vrátane kvásku. Uvarené a vychladené zemiaky najemno popučíme alebo postrúhame. Cesto poriadne vymiesime. Ja som nechala miesiť niekoľko minút v robote. Podľa potreby pridáme múku a vytvarujeme bochník, ktorý necháme vykysnúť. Z cesta si spravíme placku, do stredu vložíme čokoľvek, čo máme radi (ja som dala do niektorých syr a kúsky slaniny a sušenej šunky a do pizzových pretlak, pizza korenie, kukuricu, syr a šunku). Kladieme kolom dokola okolo zapekacej misky s malými rozostupmi, keďže sa počas pečenia zväčšia. Nakoniec potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka a môžeme posypať. Posypala som parmezánom a sušenou šunkou či pizza korením. Pečieme dozlatista. Piekla som najprv na 180st. a potom ku koncu som zvýšila na 200st.
530g polohrubá múka
200ml vlažné mlieko
20g čerstvého droždia
2 čl kr. cukor
1 a ½ čl soli
100g smotana alebo biely jogurt
100ml olej (použila som olivový)
100g uverených zemiakov
V troche vlažného mlieka a cukru si spravíme kvások. V mise zmiešame múku, cukor, soľ a premiešame. Pridáme všetky ostatné suroviny, vrátane kvásku. Uvarené a vychladené zemiaky najemno popučíme alebo postrúhame. Cesto poriadne vymiesime. Ja som nechala miesiť niekoľko minút v robote. Podľa potreby pridáme múku a vytvarujeme bochník, ktorý necháme vykysnúť. Z cesta si spravíme placku, do stredu vložíme čokoľvek, čo máme radi (ja som dala do niektorých syr a kúsky slaniny a sušenej šunky a do pizzových pretlak, pizza korenie, kukuricu, syr a šunku). Kladieme kolom dokola okolo zapekacej misky s malými rozostupmi, keďže sa počas pečenia zväčšia. Nakoniec potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka a môžeme posypať. Posypala som parmezánom a sušenou šunkou či pizza korením. Pečieme dozlatista. Piekla som najprv na 180st. a potom ku koncu som zvýšila na 200st.