icon
234 / 320
Makový koláč
avatar
dominika_c
autorAMBASÁDORKA

13 vajec
280g pr.cukor
280g mletý mak
štipka soli

250g maslo
180g pr.cukor
375ml mlieko
375ml mletý mak

rum
lekvár
(Amaretto)

mascarpone
smotana na šľahanie
vanilkový cukor
mletý mak

Z bielok so štipkou soli vyšľaháme sneh. Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme mak a opatrne, ručne primiešame sneh. Nalejeme na klasický veľký plech s papierom na pečenie a pečieme na 175.

Mlieko necháme zovrieť, zalejeme ním mak a ešte za stáleho miešania zvaríme. Necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo poriadne vymiešame s cukrom. Maslo zväčší objem a ostane svetlejšie. Primiešame makovú plnku a rum, dávala som od oka.

Vychladený korpus prekrojíme napoly, pokvapkáme Amarettom alebo rumom, potrieme štedrou dávkou lekváru, najlepšie kyslastého. U mňa vyhráva jednoznačne višňový 😉
Potrieme plnkou (nechajte si plnku ešte aj navrch), prikryjeme druhým plátom. Vrch opäť pokvapkáme a potrieme lekvárom a potrieme zvyškom krému.

Mascarpone so smotanou na šľahanie a s vanilkovým cukrom vyšľaháme dotuha, pozor, aby ste neprešľahali. Potom pridáme mak a zdobiacim vreckom ozdobíme makové kocky.
Tu bohužiaľ neviem, koľko som minula, keďže tento krém som používala ešte aj na iný koláč, ktorý som piekla zároveň s týmto makovým. No mascarpone a šľahačka boli 1:1 🙂

Odpovedz
5. aug 2018