mascarpone smotana na šľahanie vanilkový cukor mletý mak
Z bielok so štipkou soli vyšľaháme sneh. Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme mak a opatrne, ručne primiešame sneh. Nalejeme na klasický veľký plech s papierom na pečenie a pečieme na 175.
Mlieko necháme zovrieť, zalejeme ním mak a ešte za stáleho miešania zvaríme. Necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo poriadne vymiešame s cukrom. Maslo zväčší objem a ostane svetlejšie. Primiešame makovú plnku a rum, dávala som od oka.
Vychladený korpus prekrojíme napoly, pokvapkáme Amarettom alebo rumom, potrieme štedrou dávkou lekváru, najlepšie kyslastého. U mňa vyhráva jednoznačne višňový 😉 Potrieme plnkou (nechajte si plnku ešte aj navrch), prikryjeme druhým plátom. Vrch opäť pokvapkáme a potrieme lekvárom a potrieme zvyškom krému.
Mascarpone so smotanou na šľahanie a s vanilkovým cukrom vyšľaháme dotuha, pozor, aby ste neprešľahali. Potom pridáme mak a zdobiacim vreckom ozdobíme makové kocky. Tu bohužiaľ neviem, koľko som minula, keďže tento krém som používala ešte aj na iný koláč, ktorý som piekla zároveň s týmto makovým. No mascarpone a šľahačka boli 1:1 🙂
13 vajec
280g pr.cukor
280g mletý mak
štipka soli
250g maslo
180g pr.cukor
375ml mlieko
375ml mletý mak
rum
lekvár
(Amaretto)
mascarpone
smotana na šľahanie
vanilkový cukor
mletý mak
Z bielok so štipkou soli vyšľaháme sneh. Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme mak a opatrne, ručne primiešame sneh. Nalejeme na klasický veľký plech s papierom na pečenie a pečieme na 175.
Mlieko necháme zovrieť, zalejeme ním mak a ešte za stáleho miešania zvaríme. Necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo poriadne vymiešame s cukrom. Maslo zväčší objem a ostane svetlejšie. Primiešame makovú plnku a rum, dávala som od oka.
Vychladený korpus prekrojíme napoly, pokvapkáme Amarettom alebo rumom, potrieme štedrou dávkou lekváru, najlepšie kyslastého. U mňa vyhráva jednoznačne višňový 😉
Potrieme plnkou (nechajte si plnku ešte aj navrch), prikryjeme druhým plátom. Vrch opäť pokvapkáme a potrieme lekvárom a potrieme zvyškom krému.
Mascarpone so smotanou na šľahanie a s vanilkovým cukrom vyšľaháme dotuha, pozor, aby ste neprešľahali. Potom pridáme mak a zdobiacim vreckom ozdobíme makové kocky.
Tu bohužiaľ neviem, koľko som minula, keďže tento krém som používala ešte aj na iný koláč, ktorý som piekla zároveň s týmto makovým. No mascarpone a šľahačka boli 1:1 🙂