Korpus piškótový – ja som robila z viac vajec, lebo som piekla aj pre krpca do formičiek, pretože chcel sám ozdobovať 😉 Ale myslím, že z takých 2-3 vajec, podľa veľkosti, by mal byť ok. Ja dávam rovnako polievkových lyžíc polohrubej múky a práškového cukru ako vajec – čiže napr 3 vajcia, 3 PL múky a 3 PL pr.cukru. Bielka vyšľahám so štipkou soli, žĺtky s cukrom, pridám takú 1 PL vlažnej vody, múku a nakoniec opatrne primiešam sneh. Pečiem na 175st dozlatista.
Krém: Lesné ovocie krém: 125g mascarpone 125g ricotta 100g kyslá smotana 125ml smotana na šľahanie 100g (prípadne podľa chuti) trstinový alebo kr.cukor 200g (mrazené) lesné ovocie 5 plátkov želatíny
Korpus pokvapkáme Amarettom (nemusíme) a potrieme džemom - môj favorit je buď malinový alebo ríbezľový 🙂 Mascarpone, ricottu a smotanu vymiešame s cukrom (dajte najprv menej cukru a pridajte nakoniec, keď bude v kréme aj ovocie, keďže záleží aj od toho, aké sladké či kyslé máte ovocie), pridáme šľahačku vyšľahanú takmer dotuha. Ovocie rozmixujeme (ja som nemala dosť čerstvého, tak som ho zmiešala s mrazeným, ale pokojne môžete použiť iba čerstvé/iba mrazené). Plátkovú želatínu pripravíme podľa návodu (nechala som vo vode napučať, vyžmýkala som, zahriala v hrnci – nevariť, iba trochu zohriať, kým sa nerozpustí). Ihneď do nej pridáme 2-3 PL rozmixovaného ovocia, poriadne premiešame a potom zmiešame so zvyšným ovocím. Túto ovocnú zmes pridáme do krému a premiešame. Nezabúdajte však, že v kréme je šľahačka, preto miešajte opatrne (alebo naopak rýchlo a krátko 😃), aby sa krém nezrazil. Teraz ochutnajte a prípadne doslaďte. Prvú vrstvu krému nalejeme na korpus a necháme v chladničke stuhnúť. Ja som nechala takú hodinku, treba skúsiť, či je vrstva aspoň mierne stuhnutá, aby sa nezmiešala s druhou. Druhú vrstvu si pripravíme rovnako, akurát použijeme namiesto lesného ovocia iba maliny. Takto necháme koláčik opäť poriadne vychladnúť. Tortová forma, ktorú som použila, mala cca 24-25cm 🙂
Korpus piškótový – ja som robila z viac vajec, lebo som piekla aj pre krpca do formičiek, pretože chcel sám ozdobovať 😉 Ale myslím, že z takých 2-3 vajec, podľa veľkosti, by mal byť ok. Ja dávam rovnako polievkových lyžíc polohrubej múky a práškového cukru ako vajec – čiže napr 3 vajcia, 3 PL múky a 3 PL pr.cukru. Bielka vyšľahám so štipkou soli, žĺtky s cukrom, pridám takú 1 PL vlažnej vody, múku a nakoniec opatrne primiešam sneh. Pečiem na 175st dozlatista.
Krém:
Lesné ovocie krém:
125g mascarpone
125g ricotta
100g kyslá smotana
125ml smotana na šľahanie
100g (prípadne podľa chuti) trstinový alebo kr.cukor
200g (mrazené) lesné ovocie
5 plátkov želatíny
Malinový krém:
125g mascarpone
125g ricotta
100g kyslá smotana
125ml smotana na šľahanie
100g trstinový alebo kr.cukor
200g (mrazené) maliny
5 plátkov želatíny
Korpus pokvapkáme Amarettom (nemusíme) a potrieme džemom - môj favorit je buď malinový alebo ríbezľový 🙂
Mascarpone, ricottu a smotanu vymiešame s cukrom (dajte najprv menej cukru a pridajte nakoniec, keď bude v kréme aj ovocie, keďže záleží aj od toho, aké sladké či kyslé máte ovocie), pridáme šľahačku vyšľahanú takmer dotuha. Ovocie rozmixujeme (ja som nemala dosť čerstvého, tak som ho zmiešala s mrazeným, ale pokojne môžete použiť iba čerstvé/iba mrazené). Plátkovú želatínu pripravíme podľa návodu (nechala som vo vode napučať, vyžmýkala som, zahriala v hrnci – nevariť, iba trochu zohriať, kým sa nerozpustí). Ihneď do nej pridáme 2-3 PL rozmixovaného ovocia, poriadne premiešame a potom zmiešame so zvyšným ovocím. Túto ovocnú zmes pridáme do krému a premiešame. Nezabúdajte však, že v kréme je šľahačka, preto miešajte opatrne (alebo naopak rýchlo a krátko 😃), aby sa krém nezrazil. Teraz ochutnajte a prípadne doslaďte. Prvú vrstvu krému nalejeme na korpus a necháme v chladničke stuhnúť. Ja som nechala takú hodinku, treba skúsiť, či je vrstva aspoň mierne stuhnutá, aby sa nezmiešala s druhou.
Druhú vrstvu si pripravíme rovnako, akurát použijeme namiesto lesného ovocia iba maliny.
Takto necháme koláčik opäť poriadne vychladnúť.
Tortová forma, ktorú som použila, mala cca 24-25cm 🙂