@dominika_c Jasne, úplne chápem 😉 ja si to tiez dvakrát rozmyslím kým začnem písať dlhý text :-P
Ved vyzerá super 😉
Prosím posles mi recept?🙂
mňam, i tak by som si dala 🙂
Slaný karamel:
200g šľahačka
300g kr.cukor
200g maslo
soľ
Ten si spravte najprv, aby stihol vychladnúť.
Kr.cukor dáme do hrnca (dávam taký s tefl.povrchom) a necháme rozpustiť na miernom ohni. Šľahačku dáme do malého hrnca a privediem k varu, hneď ako začne vrieť odstavíme. Pokračujeme vo varení cukru, občas premiešame drevenou vareškou.
Keď cukor dosiahne hnedú farbu a bude roztopený (pozor, neprepáľte, inak bude karamel horký), pomaly pridáme horúcu šľahačku. Nezľaknite sa, začne bublať, prskať, no budete skrátka ako Harry Potter na hodine elixírov :P Poriadne miešajte, až kým vám nevznikne jemná hmota. Mne keď ostane pár hrudiek, prelejem cez sitko a hotovo Necháme karamel trošku vychladnúť a pridáme po troške maslo.
(alebo pridajte ešte viac masla, pričom ho tam pridáte až vtedy, keď bude mať karamel 45st. a tým pádom získate karamel, ktorý bude možno vhodný aj na poliatie koláča – taký robievam ako plnku do macarons, avšak je už viac maslový)
Keksikovy zaklad:
350g keksiky
130g maslo roztopené
Amaretto
Krém:
250g mascarpone
250g krémový syr
400g sľahačka
cca 6 PL smotany
200g bielej čokolády
1-2 van.cukor
Keksíky rozmixujeme najemno, pridáme roztopené maslo a Amaretto (1-2PL). Hmotu natlačíme do formy na dno a ja som aj trošku vytiahlo po okrajoch. Utláčam potom pohárom. Dáme stuhnúť do chladničky.
Vymiešame si šľahačku. Zvlášť si vymiešame mascarpone, krém.syr a van.cukor. Pridáme roztopenú bielu čokoládu (pozor, nech nie je veľmi teplá). Túto zmes dobre premiešame. Nakoniec pridáme šľahačku a smotanu a opatrne premiešame. Ja vždy len silik.stierkou opatrne vmiešam a potom na 3s pustím naplno robota. Lebo šľahačka je zradná a rýchlo za zgrcne ;)
Dala som trošku krému na keksíkový základ. Ten som dala nachvíľu do chladničky. Potom som naň poukladala kolieska banánu, ktoré som trošku zatlačila do krému, potom orechy (dala som väčšie kúsky, nemixovala som ich, iba som ich nalámala). Na to som dala vrstvu slaného karamelu (chyba, toto by som uz vynechala). Potom som dala ďalšiu vrstvu krému - opatrne s lyžicou. Dala som nachvíľu zachladiť a poliala som karamelom (ďalšia chyba:D). Takže túto verziu by som robila už len do pohárov, keďže ten karamel sa šmýkal a narobil šarapatu. Namiesto toho by som už len orechy skaramelizovala. Navrch torty by som tiež dala len orechy, tkoré by som rozmixovala najemno a slaný karamel by som dávala dodatočne navrch len ako topping tesne pred podávním.
Necháme poriadne vychladiť, ja som ho vytiahla po 4 hodinách, ale stále to nebolo ono. Nechala som potom radšej ešte cez noc a to už bola paráda
Joj, tak snáď som nanič nezabudla, lebo to je môj večný problém, keď nerobím podľa receptov ;)
@lunana
@verra66
@veronika9052
@nintu
@luciannka83, @1kriosa1 - veru, je to naozaj paráda 🙂 a ten stečný karamel bola skoro bitka :D 🙂
@januska908 Dakujem 🙂 ;)

Das mi prosím ťa recept? Túto kombináciu musim skúsiť 😂