@tosomja https://www.kreativita.info/tradicia-vajicka-ma... tu je navod. Ešte sme to neskúšali, tento rok sa chystáme 1x
Robievam v cibulových supkach.hnede.
Foto je z vlani.
@zuzanna_sc žlte je kurkuma 😉
@zuzanna_sc ja som robila niekolko “pokusov” stale hladam nejaky “vylepsovak”.
Odporucam aj napr nejaky stary hrniec. Lebo ozaj zanechava farbivo aj na hrnci 😂 resp trva kym sa to umyje. Tym ze to nechavam dlhsie v hrnci. Niekdy aj pol dna.
Napr “vylepsovak” ze davam aj ocot. 1-2PL.
Taktiez odporucam najprv uvarit “farbivo”. Precedit a az potom varit vajicka v tom.
@emjee
@zuzanna_sc
A to mate vylozene ako dekoraciu? Ci normalne v chladnicke, osupete a zjete?
Asi mi unika pointa, my sme ich farbili kvoli dekoracii, tie co sa za chvilu osupu a zjedia sme nefarbili.
@maryetta Ahaa to mi nenapadlo ze takto na posvatie, to vyzera ozaj pekne 🙂
@zuzanna_sc Fiha, my vzdy davame len vyfuknute, ako pises rozne zvyky, dozvedela som aj ja nieco nove 🙂
Surové vajcia sme dali uvariť spolu s cibuľovými šupkami (červené aj žlté, ale veľa - zbierala mi ich ochotná pani z Tempa, čo robí v oddelení zeleniny). Do vody som sypla trošku soli (aby vajcia nepopraskali) a dala za PL octu (octom na vatovom tampóne sme predtým očistili každé vajce). Tie na leptanie sme varili najskôr (dlhšie ako 15 minút, nebudú sa jesť, tak aby boli pekné tmavé- študenti mali len hnedé vajíčka a aj tak to pekne ukázalo) a potom na ne kreslili vzory špajdľou priebežne (podľa potreby) namáčanou do octu. Kým sa varili, tak sme na čisté vajíčka pokládli rastlinky a zamotali ich natesno do gázy a po krajoch zaviazali jej konce na spôsob cukríka a dali variť ako ďalšiu várku (kým sa varili, tak sme leptali tie prvé). Nakoniec sme vajíčka "vyleštili" maslom, aby sa leskli. @tosomja






Zdroj: Pinterest