e_z
13. jan 2014

Dávky na deti a ich zmeny v roku 2014

Rok 2014 nás privítal nielen teplým počasím, ale aj malým oteplením v rámci dávok, ktoré dostávame na deti od štátu. K zmenám v tejto oblasti nedošlo len v navýšeniu súm, ktoré uvidíme na našich účtoch. Tak sa spolu pozrime na spomínané novinky.

Ak chcete vedieť o niektorej dávke viac, tak kliknite do našej Wiki na článok o konkrétnom príspevku, alebo všetky nájdete aj v tomto článku.

Príspevok pri narodení dieťaťa

Pri tejto dávke si treba najskôr položiť otázku: Narodilo sa mi dieťa do 31.12.2013 alebo až po tomto dátume? 

Pre deti do 31.12.2013

Výška dávky je 151,37 eur. Ak sa súčasne narodili dvojčatá alebo viacerčatá, zvyšuje sa príspevok o 75,69 eur na každé dieťa, ktoré sa dožilo 28 dní. Zároveň si žiadajte aj o príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa (678,49 eur).

Pre deti po 31.12.2013

Výška príspevku bola upravená nasledovne:

  • 829,86 eur, ak ide o dieťa narodené z prvého pôrodu až tretieho pôrodu, ktoré sa dožilo najmenej 28 dní
  • 151,37 eur, ak ide o dieťa narodené zo štvrtého pôrodu a ďalšieho pôrodu alebo ak ide o dieťa z prvého pôrodu až tretieho pôrodu, ktoré sa nedožilo 28 dní
  • Ak sa súčasne narodili dve deti alebo sa súčasne narodilo viac detí a najmenej dve z nich sa dožili 28 dní, suma príspevku pri narodení dieťaťa sa zvyšuje o 75,69 Eur na každé dieťa, ktoré sa dožilo najmenej 28 dní.

Príspevok vám vyplatia aj v prípade, že dieťatko sa nedožilo 28 dní a narodilo sa v prvom až treťom pôrode.

Pozor, ak chcete mať nárok na dávku, tak musíte splniť aj nasledovné:

  • pre dieťa uzatvoriť dohodu o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti (t.j. podpísať dohodu s pediatrom)
  • od 4. mesiaca tehotenstva do pôrodu sa zúčastňovať raz za mesiac na preventívnych prehliadkach u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo alebo na obdobných prehliadkach v cudzine (za účasť v príslušnom mesiaci sa považuje aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ústavnej zdravotnej starostlivosti)
  • po pôrode nemôžete opustiť zdravotnícke zariadenie bez súhlasu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa k tejto dávke bol pre vás zrušený a nemôžete oň požiadať.

Nakoľko zo zákona vyplývajú nové povinnosti pre oprávnené osoby, pôvodná žiadosť o príspevok pri narodení už nebude dostačujúca. Z toho dôvodu treba spolu s ňou predložiť aj nasledovné potvrdenia (stiahnuť sa dajú aj vo Wiki na linku nižšie):

  1. Potvrdenie detského lekara
  2. Potvrdenie gynekológa
  3. Vyhlásenie žiadateľa
  4. Vyhlásenie o bydlisku k PpND platné od 1.1.2014

Viac nájdete vo Wiki článku Príspevok pri narodení dieťaťa.

Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa

O túto dávku môžno požiadať iba v prípade, že sa dieťa narodilo do 31.12.2013. Po tomto dátume je dávka zrušená.

Viac nájdete vo Wiki článku Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa.

Prídavok na dieťa

Od 1.1.2014 je dávka zvýšená na sumu 23,52 eur na každé dieťa. Dávka je vyplácaná mesiac pozadu, takže na účte sa obajví až vo februári.

Od 1.2.2014 platí novelizácia, kde boli pridané mnohé novinky:

  • dávka je vyplácaná do krajín EÚ 
  • myslelo sa aj na rodičov detí, ktoré sú v striedavej starostlivosti oboch rodičov 
  • Pozor na plnenie povinnej školskej dochádzky a priestupky detí. Ak riaditeľ školy písomné oznámi, že nedbáte o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky alebo dieťa spácha priestupok (aj ked nedovŕšilo 15 rokov a z tohto dôvodu bola konanie odložené alebo zastavené), prídavok bude minimálne 3 mesiace poberať namiesto vás osobitný príjemca - obec, výnimočne iná osoba. 
  • Po dovŕšení 3 rokov veku dieťaťa a ak ako oprávnená osoba nepoberáte rodičovský príspevok alebo materskú, treba na ÚPSVaR nahlásiť, kde a akým spôsobom bude zabezpečená starostlivosť o toto dieťa do plnenia povinnej školskej dochádzky. Ale pozor, starostlivosť o toto dieťa musíte zabezpečovať vy.

Posledné ustanovenie o dovŕšení 3 rokov veku dieťaťa vyvolalo asi najviac ohlasov, ale netreba panikáriť. Informácie z ÚPSVaR, ktoré mám z piatka 10.1.2014 sú nasledovné. K dispozícii bude tlačivo na ohlásenie tejto povinnosti (zatiaľ nie je). Povinnosť sa pravdepodobne bude týkať len detí, ktoré dovŕšia 3 roky od 1.2.2014. Na úrade nemajú ešte presné inštrukcie z ministerstva. Takže zatiaľ sa nestresovať, nič nepísať a aj pracovník na úrade mi vravel, že však to platí až od 1.2. Na úrad ešte pôjdem a hneď ako budem mať ďalšie informácie, budem vás informovať.

14.1.2014 Na stránke úradu, pribudlo spomínané tlačivo na ohlásenie a nasledovný text: Uvedenú povinnosť si môžete splniť predložením vyplneného formuláru: Potvrdenie o poskytovaní starostlivosti o dieťa na účely PnD platné od 1.2.2014 Doplňujúce informácie ohľadom uvedenej povinnosti budú predmetom ďalšieho usmernenia. Takže čakáme.

Viac nájdete vo Wiki článku Prídavok na dieťa.

Príplatok k prídavku na dieťa

Výška dávky sa zmenila od 1.1.2014 na 11,02 eur. Na účte sa objaví až vo februári.

Novelizácia platná od 1.2.2014 sa týka nielen prídavku na dieťa, ale aj príplatku k tomuto prídavku. Novinky pozrite vyššie v časti Prídavok na dieťa.

Viac nájdete vo Wiki článku Príplatok k prídavku na dieťa.

Rodičovský príspevok

Od 1.1.2014 je výška rodičovského príspevku 203,20 eur. Ak sa jedná o dvojčatá alebo viacerčatá, tak horeuvedená suma sa zvyšuje o 25 % na každé ďalšie dieťa, ktoré sa narodilo súčasne s dieťaťom, na ktoré sa poberá rodičovský príspevok, napr. pri dvojčatách 254 eur, pri trojčatách 304,80 Eur
Opäť pozor na povinnú školskú dochádzku.

Ak poberáte rodičovský príspevok a pri ďalšom dieťati vo vašej starostlivosti nedbáte najmenej 3 mesiace po sebe o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky, zníži sa dávka mesačne o 50 %. Príspevok sa v tejto sume poskytuje najmenej počas troch kalendárnych mesiacov. 

Ak sa riadne stará o to isté dieťa viac oprávnených osôb, nárok na rodičovský príspevok má len jedna oprávnená osoba určená podľa ich dohody. Toto platí aj v prípade striedavej starostlivosti.

Nárok máte len na jednu dávku, aj keď sa staráte o viac detí, na ktoré by sa rodičovský príspevok dal poberať.

Rodičovský príspevok sa nevypláca do štátu, ktorý nie je členským štátom EÚ. Ak máte trvalý pobyt v krajine EÚ, mali by vám ho vyplatiť aj tam. Ak sa aj s dieťaťom zdržiavate v štáte, ktorý nie je členským štátom EÚ, zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore alebo Švajčiarskou konfederáciou, ak splníte podmienky na vyplatenie dávky, tak okrem toho musíte byť aj počas pobytu v tomto štáte povinne verejne zdravotne poistená v Slovenskej republike.

Viac nájdete vo Wiki článku Rodičovský príspevok.

Príspevok na starostlivosť o dieťa

Táto dávka je bez zmeny aj po 31.12.2013.

Viac nájdete vo Wiki článku Príspevok na starostlivosť o dieťa.

Príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri a viac detí, alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá

Výška dávky už nie je odstupňovaná podľa veku detí, ale je rovnaká bez ohľadu na vek. Výška dávky je 110,36 eur.

Viac nájdete vo Wiki článku Príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili 3 a viac detí.

Ešte nemáš likenutý môj fotoblog? Urob tak teraz, pretože práve tak sa dozvieš o novinkách vo Wiki.

#magazin #wiki #davky #prispevok

prispevky na deti, narodene do 31.12.2013 su vyplacane aj zenam, zijucim v zahranici, ktore splnaju podmienky

13. jan 2014

no som zvedava ako nakoniec dopadne to "hlasenie pobytu dietata" ved to je sila, ze nieco ma platit od 1. 2. a oni este v polovici januara povedia, ze nedostali pokyn z ministerstva a teda nevedia!!!!! Nemam slov! sak naco by ministerstvo davalo pokyny...ved oni maju z coho zit...z nasich dani! tak co ich trapi nejaky obycajny clovek! 🙄

13. jan 2014

to hlásenie pobytu dieťaťa ak som správne pochopila tak platí len pre tie čo dovŕšili 3 roky? či ako to je?

13. jan 2014

@jaakajka ano, len sami uradnici z ministerstva este nevedia, ci pre vsetky deti alebo len pre tie, ktore dosiahnu 3 roky az po 1. 2. 2014 🙄 😝 ...ale co sa cudujeme...sak Slovensko 🙄

13. jan 2014

Ako a kde sa to hlasi je to povine?

13. jan 2014

@miliz povinne, inak mozu vziat pridavky...a hlasi sa to na MPSVaR, bud pisomne na ich tlacivo, alebo mailom .

13. jan 2014

A odkedy

13. jan 2014

ja som bola na Úp kde som da informavala ako je to s neplatenou MD a tam mi jedna múdra pani povedala že úrad práce nezaujíma čo robim ja s dieťaťom a lebo respektíve kde sa dieťa nachádza tak potom ako to je oni nie sú povinny študovať ákony a zaujímať sa o zmeny to čo mi zavesia na nos 1.2 trapny celý štát

13. jan 2014

@miliz hore to mas napisane 😉 od 1.2. 2014

13. jan 2014

@9marcela
@9marcela oni chcu akoze zabranit aby nedochadzalo k tyraniu deti ako bol minuly rok ten pripad malej Lucky, co dva roky bola doma mrtva..len akosi zabudaju na to, ze ak aj matka, ktora doma dieta tyra im nahlasi, ze je v skolke alebo u babky, tak je vlastne vsetko v poriadku a zivot ide dalej..lebo pochybujem, ze im niekto do tlaciva napise "mam dieta doma a tyram ho" 🙄 a teda...zaujimave je, ze kym je s mamou na MD, tak ich nezaujima, kde dieta je...ale ked uz ma tri roky, tak huraaaa, zacnime sa zaujimat, kde tie deti su...boze ...vracat sa mi chce z tychto "zachvatov spravodlivosti" 😝 :-[

13. jan 2014

Ak sa teda maju hlasit deti od troch rokov, tak nechapem, preco len tie, ktore dovrsia tri roky po 1.2.2014. Ved to je chore nie? Cele to je tu zle na slovensku.

13. jan 2014

ten rodicovsky prispevok- nie je tam chyba?? Ved na rodicovskej dov.sme len kym deti nedovrsia tri roky (zo zdrav.dovodov do 6.rokov) tak ako ,,pozor na povinnu skolsku dochadzku??

13. jan 2014

povinna je uz aj skolka v ramci predskolskej pripravy, cize rok pred natupom do ZS!
aspon take mam informacie.

13. jan 2014

Cize ked moj syn ma 4 roky a chodi do škôlky aj ja mam nahlasit od 1.2.2014 ze kde sa nachádza? ?? Ci len rodičia deti co dovrsia 3 roky po 1.2.2014 ??? Diky za odpoveď

14. jan 2014

Prosím vás a keď poberám rodičovský príspevok, moje dieťa nedovŕšilo 3 roky a zamestnám sa na dohodu, ako je to teraz. Mám nárok poberať naďalej rodičovský príspevok?

14. jan 2014

nárok na rodičovský príspevok nezaniká. Môžete pracovať aj na hlavný pracovný pomer. To čo je s vašim dieťaťom do troch rokov to ich nezaujíma 🙂 Ja pracujem, poberam rodičovský príspevok a staram sa aj o dve deti. Pracujem totiž z domu. Snad v tom hlaseni budu mysliet aj pracu z domu 🙂

14. jan 2014
e_z
autor

Ahojte, to hlásenie pobytu ako som písala je povinnosť až od 1.2.2014. Jedine kedy to nahlásiť netreba, ak si osoba, ktorá zabezpečuje starostlivosť o toto dieťa a poberáš rodičovský alebo materskú. Hlási sa to na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého pobytu. Nahlásiť to treba písomne a máš hlásiť, kde a akým spôsobom bude o dieťa postarané. Na úrade (bola som na dvoch) ma informovali, že bude k tomu formulár na vyplnenie, ale ešte ho nemajú. Chcela som vysvetlenie, že čo znamená akým spôsobom. Odpoveď - bude formulár. Ďalej som sa pýtala, či sa povinnosť vzťahuje aj na deti ktoré mali 3 roky pred týmto dátumom. Podľa info úradníkov, vyzerá to zatiaľ tak, že len na deti, ktoré budú mať 3 roky po 1.2.2014, ale čakajú na inštrukcie z ministerstva. Ešte sa tam chystám, takže vás budem informovať, čo je v tomto nové. Takže nestresovať, zbytočne sa nepreháňať na úrad a na ich stránke tiež zatiaľ nič. Takže čakáme aj my a aj úradníci.
To, že by to nemuselo platiť pre deti, ktoré už mali 3 roky, predpokladám, že to má súvis s retrospektivitou.
@jaakajka
@miliz
@pipka
@miliz
@9marcela
@mirka276
@chrislucas

14. jan 2014
e_z
autor

Ahoj, tá povinná školská dochádzka pri poberaní RP sa týka nie dieťatka, na ktoré poberáš rodičovský, ale tvojho staršieho, ktorý podlieha plneniu povinnej školskej dochádzky.
@gemini2

14. jan 2014
e_z
autor

V novelizácii som tiež nenašla zmeny, že by sa nedalo pracovať popri poberaní RP.
@anetkalv
@skovierova

14. jan 2014
e_z
autor

Pridali, že sa nevyplácajú mimo EÚ (príp. Švajčiarska a...), tak ak som správne pochopila, tak ti pošlú aj na účet v ČR, Rakúsku, Nemecku.... Doteraz bolo v zákone, že len do banky alebo v hotovosti na Slovensku.
@dolijalu

14. jan 2014

@e_z dakujem a prosim informuj ma ak nieco nove zistis dakujem velmi pekne🙂

14. jan 2014

@e_z super, dakujeme 🙂

14. jan 2014

@e_z ja byvam v Nr ale trvaly pobyt mam v Lv ,vybavim vsetko v Nr ci nieco musim aj v mieste TB -myslim vsetko pred porodom a po porode .... ani sice neviem co presne sa vybavuje 🙂 no v Nr mam prechodny pobyt. hm?

15. jan 2014
e_z
autor

Včera na stránke úradu pribudli tlačivá, ktoré kvôli novým povinnostiam treba k príspevku pri narodení dieťaťa. Stiahnuť sa dajú aj vo Wiki: https://www.modrykonik.sk/prispevok-pri-naroden... Čo sa týka povinnosti na prídavky, keď dieťa dosiahne 3 roky. Včera pribudlo tlačivo a text: Doplňujúce informácie ohľadom uvedenej povinnosti budú predmetom ďalšieho usmernenia. Takže čakáme koho sa to bude týkať. Formulár sa dá stiahnuť vo Wiki: https://www.modrykonik.sk/pridavok-na-dieta/ Všetko je doplnené aj hore v článku pod konkrétnou dávkou.
@jaakajka
@miliz
@pipka
@miliz
@9marcela
@mirka276
@chrislucas
@anetkalv
@skovierova
@dolijalu

15. jan 2014
e_z
autor

@trenerkalulu Čo vybaviť po pôrode, mrkni do Wiki Modrý koník: https://www.modrykonik.sk/co-vybavit-po-naroden... Dávky, ktoré vybavuje ÚPSVaR, tak tie sa vybavujú na úrade podľa miesta trvalého pobytu. Nie všade musíš ísť ty, môže obehať aj otec dieťatka.

15. jan 2014

Mňa by zaujímalo, aký príspevok dostane matka, ktorej sa v tomto roku narodí v poradí už napr, štvrté alebo piate dieťatko. Ďakujem.

15. jan 2014

@e_z dakujem za info"-)

15. jan 2014

Prosím vás mamičky! Neviete ako je to s preplacaním peňazí, keď dám malú do jasličiek? Myslím tým, či mi ostáva rodičovský príspevok alebo to súvisí s ním? Nastupujem do práce, malinku dávame do sukromných jasličiek, kde mi budu dávať faktúru každý meisac, s ktorou mám chodievať na úrad práce, soc. veci a rodiny, že mi budú chodievať peniaze na preplacanie jasličiek. Budem dostavať naďalej aj rodičovský príspevok či len príspevok na starostlivosť o dieťa?

15. jan 2014
e_z
autor

Ahoj, pri príspevku pri narodení dieťaťa nejde o to, koľké dieťa to je v poradí, ale o koľký pôrod v poradí ide. Takže keď ide o 4. alebo 5. pôrod, tak je to 151,37 Eur. Ak sa súčasne narodili dve deti alebo sa súčasne narodilo viac detí a najmenej dve z nich sa dožili 28 dní, suma príspevku pri narodení dieťaťa sa zvyšuje o 75,69 Eur na každé dieťa, ktoré sa dožilo najmenej 28 dní. Aspoň tak tomu rozumiem.
@marhe

16. jan 2014
e_z
autor

Ak nastúpiš do práce a dieťako dáš do jasličiek. Máš dve možnosti. 1. Ostaneš poberať rodičovský príspevok 203,20 eura. Nič nedokladuješ 2. Miesto rodičovského budeš poberať Príspevok na starostlivosť o dieťa, v sume preukázaných výdavkov,najviac však 230 eur. Link do Wiki: https://www.modrykonik.sk/prispevok-na-starostl... Tam treba dokladovať výdavky na úrade. Popýtaj sa báb na stránke ako to funguje v reále, aby ste sa lepšie rozhodli. Ak jasličky stoja menej ako rodičovský, tak je výhodnejšie rodičovský si ponechať.
@terkazabka

16. jan 2014

@e_z Cize ked budem zase od 6.2. na novej materskej musim nieco hlqsit uradu?Dakujem za odpoved,lebo vobec tomu nerozumiem.

17. jan 2014

mna by ešte zaujímalo kedy sa štát začne zaujímať miesto vypisovaním zbytočných dotazníkov aj o matky,ktoré sú rozvedené s dieťatkom....či stačí smutné výživné od otca????

19. jan 2014

Zvýšenie prídavku na dieťa z 23,10 Eura na 23,52 Eura?... mesačne môžeme našim deťom prispieť na rohlík, pozor, 1kus mesačne, nie denne... neviem, pripadá mi to ako z relácie "vtipnejší vyhráva"... vám nie?

19. jan 2014

No neviem ako tymto hlasenim kde dieta je a kto sa o dieta stara chcu zabranit tyraniu deti. To akoze budu chodit socialny pracovnici po domoch a kontrolovat? Pochybujem. Keby radsej uzakonili povinnu skolku od troch rokov, to by potom nemuseli riesit kde to dieta je, bude v skolke a hotovo. A v skolkach by sa nemohli vyhovarat ze nemaju miesto, cele tot je postavene na hlavu.

20. jan 2014
e_z
autor

Ahoj, nemusíš hlásiť ak starostlivosť o nezaopatrené dieťa zabezpečuje rodič nezaopatreného dieťaťa alebo osoba, ktorej je nezaopatrené dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na
základe rozhodnutia súdu, a ak táto osoba poberá materské alebo rodičovský príspevok. Ale platí to od 1.2. Takže ak synček dosiahne 3 roky do 6.2., tak by som nahlásila. Ak dosiahne 3 roky neskôr počas poberania materskej alebo rodičovskej na druhé dieťa a ty sa budeš starať o prvého synčeka, tak nemusíš. Hlásiť máš do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa, takže neskôr možno prvého synčeka budeš musieť hlásiť.

@mibi41

20. jan 2014

Ahojte, chcela by som sa spýtať v septembri sa mi narodí druhé dieťa a dostanem aj pri druhom dieťati príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

20. jan 2014
e_z
autor

Ahoj, dostaneš len príspevok pri narodení dieťaťa (ak máš nárok), ale sú tam iné sumy. Ak ide o tvoj druhý pôrod, tak to bude 829,86 Eur. Príplatok už neexistuje pre deti narodené po 31.12.2013. Sú tam aj nové povinnosti, keď budeš o dávku žiadať. Budeš preto potrebovať ďalšie tlačivá k tomu, stiahnuť sa dajú aj vo Wiki. Tak mrkni tam: https://www.modrykonik.sk/prispevok-pri-naroden...
@janaraj

20. jan 2014

@e_z dakujem za odpoved.Syncek bude mat 3 r. 20.4. a to uz budem na materskej,takze nemusime nic hlasit 🙂.

20. jan 2014

@e_z ďakujem za odpoveď

20. jan 2014

Včera bola kámoška na Ú.P. pýtala sa komu má hlasi ťa čo a tam jej povedali že ked je na materskej dovolenke s druhým dieťaťom a staršie dáva do škôlky od 1.2.2014 aj tak má hlasiť kde sa dieťa nachádza no ako v každom meste je to inak jak to pozerám tak ja sa p§jdem uistiť najbližšie a dám vám vedieť kedže som na predlženej materskej a podpísala som papiere že sa starám o dieťa ta asi sa starám nie

21. jan 2014
e_z
autor

Ahojte, všetky infošky ohľadom povinnosti hlásiť starostlivosť kvôli prídavku som spísala do článku: https://www.modrykonik.sk/blog/e_z/article/ako-hlasit-starostlivost-o-deti-kvoli-pr-dzn060/
@jaakajka
@miliz
@pipka
@miliz
@9marcela
@mirka276
@chrislucas
@anetkalv
@skovierova
@dolijalu
@mibi41
@9marcela

27. jan 2014

na patričných úradoch asi nemá niekto čo robiť keď vymýšľajú také niečo ako nahlásiť úradom kto sa stará o dieťa keď rodičia pracujú, veď každý rodič vie, komu môže svoje dieťa zveriť, aby mu pomohli, či starý rodičia, alebo krstný dieťaťa a za také peniaze ( necelých 24 eur ) chcú od nás rodičov už pomerne dosť, mali by sa radšej zaoberať inými vrstvami obyvateľstva ako so slušnými ľuďmi a viac spolupracovať s lekármi, učiteľmi MŠ atď.

27. jan 2014

maminy prosim neviete ako je to v pripade, kde mi konci rodicovsky, a my sa stahujeme do zahranicia - takze sa odhlasime aj zo zdravotnej, nechcem poberat ten prispevok - ani nan nemame pravo - musim to nejako nahlasit? uxistuje nejake tlacivo? dakujem

5. nov 2014

Začni písať komentár...

Odošli