egrt
28. feb 2012

Čo treba vedieť o probiotikách

Črevá a imunita

O význame čriev v procese trávenia nikto nepochybuje. Plocha čreva je obrovská: keby sme roztiahli všetky záhyby čreva, pokryli by sme plochu rovnajúcu sa veľkosti veľkého športového ihriska! Pri tak veľkej ploche pôsobí poškodenie črevnej sliznice chronické problémy v celom organizme.

K porušeniu črevnej sliznice môže dôjsť niekoľkými spôsobmi: v detstve býva najčastejšia potravinová alergia (kravské mlieko, biela pšeničná múka, vajce), neskôr potom lieky, obzvlášť antibiotiká a konečne strava s nedostatkom minerálov a vitamínov. Tento povrchový zápal črevnej sliznice obvykle nemáva žiadne vonkajšie prejavy, ale o to je nebezpečnejší. 

Menej známe je, že v čreve sídli až 80% buniek imunitného systému,  sú to miliardy baktérií, ktoré tvoria obrannú hrazdu, aby do tela neprenikli napríklad baktérie salmonely. Výkyvy citlivej rovnováhy črevnej  mikroflóry so sebou prinášajú nepríjemnosti od porúch trávenia, nafukovania alebo  hnačiek až po dysfunkciu imunitného systému. Spôsobiť ich pritom môžu „bežné" antibiotiká, stres, nevhodná strava, znečistené ovzdušie a mnoho ďalších vplyvov. A tu je práve priestor pre probiotiká.

Probiotiká

Termín probiotika vznikol v polovici minulého storočia, keď vedci spozorovali priaznivý vplyv niektorých mikroorganizmov na črevnú mikroflóru. Slovo je odvodené z gréčtiny (pro = priaznivý a bios = život). Už samotný názov naznačuje, že sú to látky priaznivé pre život.

Probiotiká sú vyberané predovšetkým z druhy mliečnych baktérií rodu Lactobacillus a Bifidobakterium. Najčastejšie používané sú Lactobacillus acidophilus a Bifidobakterium bifidum. Probiotiká čelia problémom, ako prežiť prechod žalúdkom a tenkým črevom a dlhodobo sa usídliť v hrubom čreve. Užívanie probiotík musí byť preto pravidelné, dlhodobé a v dostatočných dávkach. Vhodné je také užívať prípravky,  ktoré obsahujú komplex viac kmeňov baktérií, než dva - tri vybrané kmene, hoci vo veľkých dávkach.

V kontraste s tým je názov antibiotiká, čo sú vlastne látky usmrcujúce mikroorganizmy alebo brániace ich rastu. Antibiotiká zasahujú proti pôvodcom infekcií, ale ich nežiaducim účinkom môže byť poškodená črevná mikroflóra.
V črevnom trakte dospelého človeka je možné objaviť až 1000 druhov baktérií, ktorých prirodzenou snahou je kolonizovať čo najväčší priestor na úkor ostatných. Ideálnym stavom je rovnováha medzi organizmami, ktoré nám prospievajú a tými, ktoré nám môžu škodiť. Práve baktérie mliečneho kvasenia majú kľúčový význam v zabráneniu premnoženia škodlivých baktérií.

Prebiotiká

Pre podporu rastu žiaducich mliečnych baktérií v hrubom čreve je vhodné užívať nestráviteľné oligosacharidy, ktoré vytvárajú v hrubom čreve substrát pre rast zdravých mikroorganizmov. Tieto oligosacharidy sa nazývajú prebiotiká a medzi najvýznamnejšie prírodné oligosacharidy patrí inulin – na ten je bohatý napr. cesnak, pór, cibuľa a čakanka.

Zdravotný prínos užívania probiotík

  • Posilnenie imunitného systému
  • Ustálenie alebo obnovenie zdravej črevnej mikroflóry, ktorá mohla byť narušená užívaním antibiotík, hormónov či nevhodnou kyselinotvornou stravou s prevahou jednoduchých cukrov a chemických látok.
  • Zvýšenie odolnosti čreva proti choroboplodným mikroorganizmom vyvolávajúcim hnačky.
  • Zlepšenie trávenia, mierne nafukovanie a zápcha, normalizujú konzistenciu stolice
  • Redukcia hnilobných procesov napr. pri trávení tučných druhov mäsa
  • Zníženie hladiny celkového a škodlivého LDL cholesterolu.
  • Zníženie rizika žalúdočných vredov, ale taktiež rakoviny čriev, prípadne zápalových črevných ochorení
  • Zmiernenie neznášanlivosti voči mliečnemu cukru laktóze u osôb postihnutých mliečnou intoleranciou.  
  • Zvýšené vstrebávanie vápnika.

Začni písať komentár...

Odošli