99 / 275
    Hruškový koláč s mandľami - výborný :-)

    Wau aka elegancia👍

    1. mar 2016

    Krasny 🙂

    1. mar 2016

    recept Cukráreň LIdla: https://kuchynalidla.sk/product/hruskovy-kolac-...
    Sladké hrušky, 600 ml vody, 300 g kryštálového cukru, 3 hrušky
    Cesto: 500 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, štipka soli, 2 vajíčka
    250 g zmäknutého masla
    Vanilkový krém: 250 ml mlieka, 1 vanilkový struk, 4 žĺtky, 50 g práškového cukru, 30 g zemiakového škrobu
    Mandľový krém: 125 g zmäknutého masla, 125 g práškového cukru, 3 vajíčka, 125 g mletých mandlí, 30 g zemiakového škrobu
    Na ozdobenie: mandľové lupienky, práškový cukor

    Sladké hrušky
    Vodu s cukrom privedieme za občasného miešania k varu. Z hrušiek odstránime šupku, rozrežeme ich na polovice, odstránime z nich jadrovníky a vložíme ich do vriaceho sirupu. Hrušky varíme 10 minút, potom ich vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
    Cesto
    Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny a rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a v chladničke necháme chvíľu odstáť.
    Vanilkový krém
    Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a špičkou noža opatrne vyškrabeme zrniečka. V hrnci na sporáku necháme zohriať mlieko spolu s vanilkovým strukom a zrniečkami vanilky. Medzitým v miske ručne vymiešame žĺtky s práškovým cukrom, kým zmes zbledne. Primiešame aj zemiakový škrob. Polovicu horúceho mlieka prilejeme za stáleho miešania do žĺtkovej zmesi. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme puding. Hneď, ako začne puding hustnúť a odlepovať sa od dna a bokov hrnca, prelejeme ho do vychladenej misky a za občasného miešania necháme vychladnúť.
    Mandľový krém
    Maslo s cukrom vymiešame mixérom do peny. K maslovej zmesi po jednom primiešame vajíčka izbovej teploty. Nakoniec ručne vmiešame mandľovú múku a škrob.
    Hruškový koláč
    Cesto rozvaľkáme medzi 2 potravinovými fóliami do tvaru kruhu s hrúbkou asi 1 cm. Cestom vystelieme dno aj boky tortovej formy. Do mandľového krému postupne po častiach primiešame vychladnutý vanilkový krém a celú zmes vylejeme na cesto. Uvarené hrušky nakrájame na tenké pásiky. Neoddeľujeme ich, len jemne zatlačíme rukou, aby sa rozprestreli. Opatrne ich poukladáme na krém reznou stranou dolu od stredu smerom k okraju formy. Krém medzi hruškami posypeme plátkami mandlí. Koláč pečieme pri teplote 180 °C približne 35 minút.
    Koláč necháme vychladnúť a pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.

    1. mar 2016

    uzasne sa ti podaril ,ja idem nan zajtra🙂

    1. mar 2016

    @1bambulka1
    @flafly
    @1mirka1 este keby bol aj zdravy 🙂 ale je velmi velmi chutny, manzel sa ho nevie dojest 🙂

    1. mar 2016

    @eikenella ja by ho chcem robit zo spaldovej muky ,,len to maslo asi nenahradim ale urcite ho skusim upravit ,nakupene uz mam ,uvidim zajtra co z neho vznikne ale tvoj je krasny, len pozeram ona hovorila o 4 hruskach ,v recepte su 3 a vidim ze asi by bolo aj viac dat ci ?

    1. mar 2016

    @1mirka1 to je asi cielene taky dizajn, si myslim, ale ked das viac, tak urcite nevadi. mne akurat ,,vybuchlo,, v kuchyni v robote domace maslo 😀

    1. mar 2016

    mnam mnam mnam,teba by som chcela minimalneza susedku

    1. mar 2016

    @tatianka.g no veru, potom to musime pojest my doma 😀

    1. mar 2016