foxylady13
21. okt 2018
306 

5 tipov, s ktorými jojo efekt porazíte

Nemusíte patriť medzi večných diétarov, ktorým napadá otázka, čo príde, keď skončia s  diétou. Máte strach z jojo efektu? Bojíte sa, že tukové vankúše, ktoré sa vám úspešne podarilo zhodiť, sa vrátia späť, a to aj s nechceným bonusom niekoľkých kilogramov navyše? Držte sa týchto osvedčených tipov a nezvaný jojo efekt si vás nenájde. Už nikdy.

1) Zbavte sa „bieleho zla“
Snažte sa zo svojej novej zdravej stravy vyradiť bielu pšeničnú múku a biely repný cukor, čiže sacharózu. Obyčajná múka vám dodáva až príliš veľa prázdnych kalórií, pretože neobsahuje vôbec žiadnu vlákninu, vitamíny ani minerály. A to preto, že sa melie len z vnútorného zrna klasu, nie z celého zrna vrátane vonkajších častí, ktoré, naopak, prospešné látky do tela doplnia. Čo však biela múka obsahuje v hojnej miere, je lepok, ktorý môže negatívne ovplyvňovať črevnú sliznicu. V prípade bežného cukru si potom doprajete premrštené množstvo energie, ktorú vaše telo vlastne nepotrebuje a vám tak rastú tukové zásoby jedna báseň.

Čím teda sladiť?

Najlepšie ničím, ale ak už bez sladenia nemôžete byť, siahnite po čakankovom sirupe alebo stévii či lípii. Pri proteínovej diéte spoznáte, ako ľahko sa bez bielej múky aj cukru zaobídete. Po skončení diétneho plánu sa k nim teda už nevracajte.

2) Hľadajte zdravé alternatívy
Skončite raz a navždy so svojimi závislosťami. Namietate, že vyhnúť sa obľúbeným pochúťkam bude šialene ťažké a vlastne si deň bez nich ani neviete predstaviť? Ak radi
maškrtíte sladké, nahraďte ho ovocím, pokojne aj sušeným. Pri ňom si však dajte pozor, aby nebolo dosladené a aby ho nebolo veľa. Istotu budete mať, keď si ho pripravíte
sami doma. Ovocie vaše chute neutíši? Potom majte poruke proteínovú tyčinku s minimom sacharidov. A ak máte, naopak, slabosť na slané tyčinky či zemiačiky, nahraďte ich pečenou zeleninou (skvelá je mrkva, zeler, cuketa, červená repa a ďalšie)
alebo napríklad cícerom, nesolenými orieškami a kvalitnými syrmi. Milovníci pizze tiež nemusia smútiť. Vyskúšajte svoje vlastné zdravšie celozrnné alebo zeleninové cesto a
pochutnáte si ako v obľúbenej talianskej pizzerii.

3) Poctivo všetko zaznamenávajte
Píšte si, čo jete, a to najlepšie ešte pred prvým hltom, alebo si naplánujte jedlá vopred. Skúste si jednoduché praktické cvičenia.

Vezmite pero a píšte:
-obed – vyprážaný bravčový
rezeň so zemiakovým šalátom.
Na nový riadok potom:
obed – grilovaný kurací steak s cuketou,
paradajkami, baklažánom a celozrnnou
bagetou.

Cítite rozdiel?

Keď nestratíte prehľad o svojom jedálnom lístku, jednoducho si postrážite, ako často, koľko a čoho zjete. Užitočným pomocníkom vám budú potrebné kalorické tabuľky, vďaka ktorým sa naučíte orientovať v kalorických hodnotách a budete vedieť, aký obsah živín sa objavuje v jednotlivých potravinách.

4) Skoncujte s výkyvmi
Nehľadajte rýchle, ale trvalé riešenie. Začnite na svoje stravovacie návyky nazerať inak. Ak držíte extrémne nezmyselnú diétu, pri ktorej hladujete, niet divu, že sa po návrate k bežnej nediétnej strave bojíte stúpnuť na váhu. Telo sa podobným výkyvom bráni, a keď má nedostatok, hromadí si energiu vo forme tuku do zásoby. Pretože, čo keby ste zase začali hladovať? Schudnite raz a navždy – s proteínovou diétou ste na dobrej ceste – a potom si svoju hmotnosť stabilne udržujte. Nájdite si zdravý spôsob stravovania, ktorý vám bude vyhovovať a pri ktorom nebudete mať pocit, že vám niečo chýba. Jedzte pravidelne, je jedno či 3x alebo 5x denne, a vyvážene. Keď vám nebude nič chýbať, máte polovicu vyhratú. Stačí sa potom nového menu držať a často sa hýbať.

5) Nestrácajte motiváciu
Aby ste zdravý jedálny lístok dokázali udržať, nesmiete prísť o hnací motor – o svoju vnútornú motiváciu. Sami najlepšie viete, čo na vás platí. Spomeňte si napríklad, čo vás prinútilo s diétou začať. Poučte sa zo svojich predošlých chýb. Pamätáte, ako ste nemohli zapnúť obľúbené nohavice? Že by ste na to radšej zabudli? Nie, nie, tento neblahý pocit si v pamäti uchovajte a predstave si ho zakaždým, hneď ako sa budete mať tendenciu pošmyknúť. Verte si a uvidíte, že proteínová diéta bude tou poslednou, ktorú držíte. Pretože ak si vezmete vyššie uvedené tipy za svoje, kolísanie hmotnosti sa vám oblúkom vyhne a vy si svoju štíhlejšiu postavu jednoducho necháte.

Dnes článok bez obrázkov, technická chyba a nejdú mi nahrať.

ZDROJ: www.ketodiet.sk

#ketodiet

#motivacia

#inspiracia

Začni písať komentár...

Odošli