foxylady13
3. nov 2018
1335 

7 tipov ako dokonale ochutiť obyčajnú vodu

Ako na čistú vodu s vyváženým množstvom minerálov, ktorá bude aj dobre chutiť, už vďaka predchádzajúcemu článku o filtrácii vody viete  https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/ako-na-to-aby-vam-aj-cista-voda-chutila/ . A to, aký je pitný režim dôležitý nielen v rámci zdravého životného štýlu, určite nemusíme opakovať. Ak práve držíte proteínovú diétu https://www.ketodiet.sk/stranky/o-proteinovej-diete/ , mali by ste sa zamerať na pitný režim o to viac.

Dopriať si dva, tri, niekedy aj viac litrov vody za deň, vyzerá ako jednoduchá úloha. Z praxe je však bohužiaľ známe, aká je zanedbávaná oblasť pitného režimu a že nie je vždy ľahké dodať organizmu toľko vody, koľko skutočne potrebuje. Jedným z častých dôvodov je, že sa obyčajnej vody „prepijete“ a prestane vám chutiť. Čím teda vodu oživiť? Tu je pre vás 7 tipov, ako z nudnej vody urobiť lahodný nápoj, s ktorým bude dodržiavanie pitného režimu hračka. A čo je najlepšie? Opäť hrdinsky zachránite aj nejaké tie kalórie.

TIP! Zabúdate cez deň piť? Kúpte si aplikáciu do svojho mobilného telefónu, ktorá vám pitný režim pripomenie, alebo jednoducho zadajte pripomienky priamo do kalendára.

1. Na ovocnej vitamínovej vlne

O väčšine ochutených ovocných limonád a minerálnych vôd v obchodoch sa hovorí, že okolo ovocia ani neprešli, nieto aby ho obsahovali. O nápojoch dosladených cukrom ani netreba nehovoriť. Kvízová otázka. Keď v zložení nie je ovocie, po čom inom by voda mohla sladko chutiť? Zdravším aj chutnejším variantom bude do pohára vody pridať akúkoľvek kombináciu čerstvého alebo mrazeného ovocia, ktoré vodu ľahko ochutí.

Voda s pridaným ovocím skvele vyzerá a navyše krásne vonia.

Výborné sú citrusy a ich kombinácie. Taký citrón je už dlhoročný evergreen, voda s nakrájaným červeným grepom je však príjemnou zmenou. Ďalšou možnosťou sú bobuľoviny ako čučoriedky, maliny, ríbezle alebo josta (kríženec egrešov a čiernych ríbezlí). Pri ovocí a jeho kombináciách sa medze nekladú. Stačí trochu zapojiť fantáziu, prípadne sa riadiť sezónnym ovocím.

Ak cestujete alebo si vodu pripravujete v práci, zožeňte si v obchode fľašu s vnútorným sitkom na ovocie. Fľašu naplníte ovocím ráno a celý deň už len dolievate vodu. Pokiaľ ovocie zo svojich nápojov budete aj jesť, nezabudnite ho pripočítať do svojho celkového denného kalorického príjmu. Nemalo by sa stať, že vďaka ochucovaniu vody nevedomky skonzumujete pol kila ovocia. Okrem vitamínov obsahuje aj veľké množstvo cukrov, s ktorým musíme v diéte počítať. Ak chcete dodať vode ešte viac chuti, môžete ovocie nechať vylúhovať aj niekoľko hodín alebo dokonca cez noc. Diéta vám už skončila? Pokojne ovocie do vody roztlačte.

2. Nielen modrá je dobrá! Prejdite na zelenú

Rovnako dobre ako ovocie vám poslúži tiež zelenina. Myslite na to, že zelenina potrebuje dlhší čas na to, aby vodu dobre ochutila, preto by ste ju mali dlhšie lúhovať. Skúste kombináciu s klasickou šalátovou uhorkou a citrónom, alebo vodný melón, uhorku a citrón. Ak nemáte citrón, dajte tam limetku. Zeleninové kombinácie sú osviežujúce hlavne v kombinácii s citrusmi a určite ich oceníte nielen počas teplých letných dní.

A keď už sme pri tej zelenej, čo takto dať si matcha tea  https://www.ketodiet.sk/p/proteinovy-napoj-matcha-tea-7-porcii/https://www.ketodiet.cz/p/proteinovy-napoj-matcha-tea-7-porci/ ?

3. Korenené? Nielen o jedle

Príjemne vás prekvapí, keď svoj nápoj obohatíte o bylinky, koreniny a ich rozmanité kombinácie. Pridať ich môžete do nápojov, ktoré ste vylepšili trochou ovocia alebo zeleniny. Vyberajte medzi čerstvou bazalkou, mätou, medovkou, šalviou, materinou dúškou, levanduľou, harmančekom, nezabúdajte však ani na koreň zázvoru. Odvážnejší môžu siahnuť aj po žihľave. Už ste niekedy vyskúšali nápoj s hruškou, limetkou a čerstvým zázvorom alebo uhorku, plátky citrónov a lístky bazalky? Že nie? Tak smelo do toho! Vyskúšajte, čo vám bude chutiť, a nájdite svoju obľúbenú kombináciu.   

TIP! Pre ešte výraznejšiu chuť bylinky rozmixujte alebo rozdrvte v mažiari.

4. Doba ľadová a majstri servírovania

Každý z nás niekedy premýšľa, ako sa stať majstrom v servírovaní, keď chceme potešiť návštevu niečím extra. Rozhodne ju nesklamete žiadnou z vyššie uvedených kombinácií. Tu je pre vás však jeden jednoduchý, ale o to okázalejší tip navyše.

Ako ušetriť čas, efektívne využiť čerstvé ingrediencie v období, keď ich zbierate zo záhradky, a k tomu všetkému ohromíte svojich hostí? Budú vám stačiť klasické nádobky na ľad a všetko, čo máte radi – ovocie, bylinky alebo jedlé kvety, ako je sedmokráska. Väčšie ovocie nakrájajte na menšie kúsky, do každej priehradky rozdeľte ovocie, bylinky a napríklad kúsok citróna alebo limetky. Zalejte vodou a nechajte zmraziť. Ingrediencie zamrazené v kockách ľadu výborne vyzerajú a dlho vám vydržia. Kúsky obohateného ľadu potom môžete pridať rovno do podávanej vody, alebo ich servírujte v nádobe, z ktorej si hostia kocky do svojho pohára pridajú. 

5. Párty alebo radšej PárTEA?

Je tu tekvicové obdobie a s ním aj prvé sychravé počasie. V takýchto dňoch je pre mnohých z nás ešte ťažšie dopĺňať tekutiny, pretože nemáme klasický smäd z tepla. Naopak, organizmus potrebujeme trošku pocitovo zahriať. Preto je ten pravý čas dopriať si šálku kvalitného čaju. Čaje majú mnoho benefitov a jedným z nich je práve aj chuť. Ak máte problém s pitím čistej vody, siahnite po rozmanitej ponuke čajov – vyberajte z bylinkových, ovocných, typu rooibos, zelených i čiernych.

Ďalším benefitom môžu byť účinky rôznych druhov, ako je zlepšenie nálady, podpora trávenia, spánku alebo nabudenie vďaka teínu. Teín má na organizmus podobné účinky ako kofeín, kofeín v káve má však rýchly nástup účinku, ktorý tiež rýchlejšie odznie. Teín sa oproti tomu rozkladá v organizme postupne a rovnako tak postupne odznieva. Možno ste niekedy počuli, že čaje majú mierne odvodňujúce účinky. Nemusíte sa však báť, že by vás priamo dehydrovali. Čaje pozitívne podporujú funkciu obličiek, takže môžu byť močopudné. Preto si dajte pozor na ich konzumáciu vo večerných hodinách.  

6. Nie je šťava ako šťava 

Vôňa detstva by sa dala prirovnať k vôni sirupu a len máloktoré dieťa nepozná, aké je lahodné dať si vodu so sirupom. V obchodoch tak môžete nájsť nespočetné druhy sirupov a mnohí by povedali, že sa od seba líšia iba príchuťou. Medzi sirupmi však nájdeme veľké rozdiely, a to predovšetkým v kvalite zloženia. Pozor si treba dať najmä na veľké množstvo cukru, ktorý sa zbytočne prijíma len vďaka pitnému režimu. Viete, že aj extra kvalitný koncentrát na prípravu sirupu obsahuje 9,3 g cukru na 100 ml nápoja? V jednom menšom pohári si tak pochutnáte na takmer 6 kockách cukru.

O to horšia je situácia u detí, ktoré si zvyknúť len na sladkú chuť vody so sirupom a limonád a bežné čaje a vodu už nechcú piť. Ak ste aj napriek tomu občasní milovníci sirupových nápojov, nevešajte hlavu. Máme pre vás alternatívy v podobe sirupov bez cukru https://www.ketodiet.sk/c/sirupy-ketodiet/ , vďaka ktorým si môžete dopriať grepový nealkoholický nápoj alebo nápoj s príchuťou mojita, a to bez výčitiek.     

7. BCAA, čo je to za podivnú skratku? K športu sa však hodí

Ako posledný tip, o ktorom by ste mali vedieť, sú aminokyseliny. Možno poznáte ich kratšie označenie BCAA. Hoci znie názov všelijako, aminokyseliny sú obsiahnuté prirodzene v našich svaloch a rovnako prirodzene ich v obmedzenom množstve prijímame aj v strave. Ich dodávaním v suplementoch, teda nad rámec bežných jedál, predovšetkým športovci podporujú regeneráciu svalov, odďaľujú únavu svalstva pri záťaži a zároveň zabraňujú rozpadu prácne vytvoreného svalstva. Koľko ľudí, toľko názorov. To platí aj v diskusiách o aminokyselinách. Niekto zastáva názor, že majú len malý vplyv na organizmus, iní zasa pochvaľujú ich priaznivé účinky.

Na trhu možno nájsť mnoho ochutených BCAA výrobkov, ktoré možno zaradiť do pitného režimu počas fyzickej aktivity. Najčastejšie ide o sypký ochutený prášok, ktorý sa rozmieša vo vode. Aminokyseliny vám rozhodne neuškodia a sami časom uvidíte, či vám ich konzumácia vyhovuje alebo nie. Autorka tohoto článku, Martina Šípková, môže zo svojej vlastnej skúsenosti povedať, že jej pomáha pocit, že pri väčšej športovej záťaži nepije čistú vodu, ale ochutený sladkastý nápoj, ktorý výborne chutí a dodá pocit prílivu extra energie.

Strava a pitný režim by mali byť predovšetkým radosť. Buďte kreatívni a vymýšľajte veci, ktoré vás pri jedle aj pití budú baviť. A ako sa hovorí, hrnček čaju je ten najlepší liek, tak nezabudnite na svoju rodinu a priateľov. Pozvite ich na hrnček teplého čaju a spoločne si užívajte radosti tohtoročnej jesene.

#ketodiet

#motivacia

#inspiracia

#zaujimavosti

#zdravy_zivotny_styl

Zewvnbnnbghhhhhhtttttttt

3. nov 2018

Začni písať komentár...

Odošli