foxylady13
23. jan 2019
1047 

Ako si poradiť s chudnutím po menopauze?

Mávate pocit, že stačí prejsť okolo tácky plnej buchiet alebo chlebíčkov a hneď máte dve kilá navyše? Postupné priberanie s pribúdajúcim vekom postretne takmer každú ženu (páni nám odpustia), aj keď sa nedopúšťa žiadnych zásadných diétnych omylov. Ako je možné, že zvlášť v období menopauzy začne ručička na váhe nekontrolovane stúpať?

Tukové zásoby rastú, aj keď jete menej

Aj ženy, ktoré sa doteraz pýšili štíhlou postavou, cítia zmenu. Začínajú pomaly priberať prevažne v oblasti pásu. „Spomaľuje sa metabolizmus a okrem ďalších nepríjemností ubúda aj svalová hmota. Preto hoci jeme viac-menej rovnako, priberáme. S pribúdajúcim vekom sa nám totiž mení podiel svalovej hmoty v prospech tukov,“ vysvetľuje prirodzený proces výživová poradkyňa KetoDiet Martina Dvořáková.

Vyhnite sa extrémnym riešeniam

Máloktorej žene sa priberanie páči. Nejde už totiž len o estetický dojem, ale aj o vnútornú spokojnosť a hlavne aj o zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení. Lenže riešenia, ktoré nešťastné ženy často volia, nebývajú práve šťastné. Siahnuť po na prvý pohľad účinnej diéte býva totiž krátkozraké. „Pri nevyvážených spôsoboch stravovania v podobe zázračných diét sa telo zbavuje vody a energiu na bežné fungovanie berie zo svalov. Pomer tukov sa tak v tele výrazne nemení a často potom dochádza k jojo efektu,“ varuje Martina Dvořáková. Navyše veľké a časté výkyvy hmotnosti nie sú pre telo vôbec zdravé a dlhodobo spomaľujú metabolizmus, ktorý sa vekom už aj tak sám odseba spomaľuje.

Zmena stravy nutná

Čím naštartovať metabolizmus a odbúrať tukové zásoby aj okolo toho začarovaného brucha? Zmeňte stravovanie. Znížte sacharidy a zľahka zvýšte bielkoviny. „Zatiaľ čo tuk na stehnách, zadku a pažiach vieme redukovať aj pravidelným cvičením, viscerálneho tuku v bruchu sa zbavíme iba vhodným zložením stravy. Aj preto je pre ženy, ktoré trápi vyššia nadváha, vhodná proteínová diéta. Vďaka tomuto spôsobu stravovania sa zbavíte tukových zásob aj okolo pása bez toho, aby dochádzalo k úbytku svalovej hmoty, ktorá už v tele tak či tak prirodzene ubúda,“ hovorí diétna trénerka Martina Dvořáková. Stále tiež dbajte na dostatočný pitný režim, t. j. 2 až 3 litre tekutín za deň. Pocit smädu s pribúdajúcim vekom klesá, čo však neznamená, že by ste mali piť menej. Ak vás trápi len pár kilogramov navyše, vyriešite ich doplnením jedného až dvoma ketojedlami do stravy. Máte ich raz-dva hotové a môžete ich mať neustále poruke. Okrem toho podporujú stabilnú hladinu krvného cukru.

Hlava príčinou neúspechu

Kilogramy stále nejdú dole? Možno za to môže vaša hlava. Jednou z častých príčin neúspechu v boji s nadbytočnými kilogramami je totiž naša vlastná psychika. Nepáčime sa samy sebe. Necítime sa vo svojom tele dobre. Už si nepripadáme tak vo forme ani atraktívne ako pred rokmi. Začne nám klesať sebavedomie a strácame nádej, že sa to môže zmeniť. Náš vlastný mozog nás skrátka zabrzdí a nepustí ďalej.

Nevidíte sa aj vy príliš kriticky? Psychická pohoda jenielen na úspešné chudnutie nevyhnutná. Robte všetko, čo vás robí šťastnou a spokojnou. A nezabúdajte na pravidelný pohyb, aj keby to mali byť len dlhé prechádzky alebo napríklad nordic walking. Pri športe sa totiž vyplavujú endorfíny a telo si tvorí potrebné antistresové hormóny. A čo ešte? Pravidelne vypustíte paru, prídete na iné myšlienky a urobíte prospešnú vec pre svoje telo, zdravie aj myseľ.

#ketodiet

#motivacia

#inspiracia

ZDROJ: Klubový e-magazín Moja KetoDiet

Začni písať komentár...

Odošli