foxylady13
21. nov 2017
385 

Pomôže vám akupunktúra pri chudnutí?

Určite ste už počuli o "tých ihličkách". Áno, áno, myslíte správne, reč bude dnes o akupunktére. Aký má vplyv na naše telo? Naozaj je taká učinná ako si veľa ľudí myslí alebo je to len o psychike a je to placebo?

Aké máte skúsenosti vy a čo si o tomto spôsobe liečenie myslíte?

Táto liečebná metóda, ktorá sa považuje za najstaršiu liečbu vôbec, vychádza z tradičnej čínskej medicíny, ktorá verí, že telom prúdi po akupunktúrnych dráhach (tzv. meridiánoch) životná energia čchi. Dráhy sú spojené s jednotlivými orgánmi a tým, že do špecifických bodov na týchto dráhach pichneme ihličku, odstránime nerovnováhu v toku energie. Jedným zo základných princípov čínskej medicíny je Jin - Jang. Princíp polarity, ktorým je vysvetľovaná podstata rôznych javov. Protichodné póly spolu síce súperia, ale jeden bez druhého sa nezaobídu. Výsledkom boja je už spomínaná energia čchi.

Jin predstavuje ženský princíp a všetko negatívne - tmu, noc, zimu, hmotu a pokoj. Jangový princíp je mužský, kladný, ako svetlo, deň, teplo, aktivita, funkcia a pohyb. Aby mohol byť človek považovaný za zdravého, musia byť oba póly v rovnováhe.

Ďalším princípom akupunktúry je Princíp piatich prvkov - dreva, ohňa, kovu, zeme a vody. Tieto prvky ovplyvňujú všetko dianie v prírode, teda aj zdravie človeka.

Drevo zasahuje pečeň a žlčník, oheň srdce a aj tenké črevo, zem slezinu a žalúdok, kov pľúca a hrubé črevo a voda obličky i močový mechúr.Jednotlivé prvky sa opäť usmerňujú podľa toho, čo človeka trápi.

Najznámejším nástrojom akupunktúry sú ihličky, ktoré sa zapichujú asi do 150 - 700 bodov na tele (nie súčasne). Na akupunktúrne body možno ale tiež pôsobiť teplom - prehrievaním akupunktúrnych bodov. K tomu sa používa moxa, ktorá je vyrobená z bylín zabalených do tvaru cigár, pričom do moxy sa najčastejšie používa bylina Palina obyčajná. Použiť sa môžu ale aj nahriate ihly.

Akupunktúra je stále ľahko kontroverzná. Niekto v ňu verí, iní ju považujú za pseudovedu. Ľudia sa k nej s nádejou obracajú v momente, keď klasická medicína nestačí, alebo keď hľadajú menej radikálnu alternatívu k užívaniu liekov a chirurgickým zákrokom.

Akupunktúru často vyhľadávajú jedinci bojujúci s fajčením alebo nadváhou. Už vďaka tomu, že chcú so svojím problémom niečo robiť, táto metóda zaberá. Ľudia prichádzajú motivovaní, dodržiavajú pokyny lekárov a tým sa so svojimi zlozvykmi pobijú ľahšie. Účinnosť je tiež vysoká u ťažkostí, pri ktorých hrá úlohu psychika (bolesť rôzneho pôvodu, únava, bolesti hlavy a migrény, ťažkosti s dýchaním, chrípky, nachladnutia, imunita, trávenie, stres, úzkosti, neplodnosť, poruchy menštruačného cyklu a podobne).

Ak o akupunktúre uvažujete, vyhľadajte certifikovaného odborníka, ktorý prešiel riadnym vzdelávacím systémom. Buďte pripravení dodržiavať režimové opatrenia (jedálniček, pohyb, oddych), obrňte sa trpezlivosťou a pripravte si peniaze - akupunktúru totiž nehradí poisťovňa.

Odborne aplikovaná akupunktúra určite nikomu neublíži, a ak sa ešte navyše začnete stravovať podľa zásad tradičnej čínskej medicíny a užívať bylinky, svojmu zdraviu môžete jedine prospieť.

#ketodiet

#zaujimavosti

#zdravy_zivotny_styl

ZDROJ: www.fithall.sk

na akupunkturu nedam dopustit nie je to len placebo... obehala som neurologov a mnoho vysetreni a nikto mi nevedel pomoct s migrenov ( dostala som silne lieky na potlacenie migreny) kedze v mojom pripade som mala 4/7 migrenu (taka ze som grcavala ) akupunktura bola uz naozaj posledna nadej a v mojom pripade uz aj uplna apatia ze pomoze... pomohla a nastastie neviem co je migrena...

21. nov 2017

@katarinka_brnka fííííha, tak to je super, že ti to takto pomohlo, to je výborné 🙂

21. nov 2017

@foxylady13 vrelo kazdemu odporucam sice na zaciatku to pobolieva lebo tie drahy su upchate ale ono to prejde ostava uz len super pocit a energia 🙂

21. nov 2017

Začni písať komentár...

Odošli