foxylady13
17. feb 2019
211 

Všetko, čo ste chceli vedieť o mäse, ale báli ste sa opýtať

„Zjedz aspoň to mäso,“ prehovárala ma vždy mama, keď som bola malá a nechcelo sa mi jesť. Síce dodnes neviem, či bola hlavným dôvodom jeho cena alebo mamino pevné presvedčenie, že mäso je zdraviu prospešné, jedno je jasné. Nevedomky túto potravinu už vtedy postavila na veľmi vysoký piedestál. Myslím, že takto podobne to vyzeralo vo väčšine domácností kedysi.

V čom je pre nás mäso výhrou? Ktoré živiny nám poskytuje a koľko ich v ňom nájdeme?

Bohaté na bielkoviny. Tie komplexné

Áno, mäso je naozaj bohaté na bielkoviny. A bielkoviny sú dôležité nielen na budovanie svalov, ako by si niektorí z vás mohli myslieť, ale tiež na obnovu vlasov, šliach alebo kože, na produkciu enzýmov, hormónov alebo protilátok. Jednoducho povedané sa podieľa veľkou mierou na tom, aby naše telo fungovalo tak, ako má. To už je poriadna zásluha.

Možno už viete, že bielkoviny sa skladajú zo stavebných kameňov, ktoré sa nazývajú AMINOKYSELINY. Existuje ich celkom 21 a hneď 9 z nich (hovorí sa im esenciálne aminokyseliny) si naše telo nevie vyrobiť samo. Jednoducho to nedokáže. Musí ich preto získať z jedla.

A teraz hádajte, kde komplexnú bielkovinu so všetkými 9 esenciálnymi aminokyselinami v správnom pomere a množstve nájdete?

Presne tak. V mäse. Teda úplne presne v živočíšnych zdrojoch, medzi ktoré mäso patrí. Ďalšími sú ryby, morské plody, vnútornosti, vajcia alebo mliečne výrobky.

Existuje, samozrejme, aj veľa zaujímavých rastlinných zdrojov (sója, tempeh, quinoa, strukoviny alebo určité druhy zeleniny, ako je brokolica alebo špargľa atď.), Ktoré sú síce vo všetkých chytrých knižkách opisované ako „neplnohodnotné“, ale ak si človek dá tú prácu, dokáže vďaka správne postavenému vegetariánskej či vegánskej strave dosiahnuť podobný efekt, ako by to bolo zo zdrojov živočíšnych.

Koľko je v mäse bielkovín?

Ak vám niekedy niekto tvrdil, že v 100 g steaku je 100 g bielkovín, potom sa naozaj nepekne pomýlil. Je ich výrazne menej a celkový obsah sa navyše mení podľa druhu mäsa. To však nič nemení na fakte, že sú zo všetkých makroživín najsýtivejšie a úspešne brzdia prejedanie aj návaly vlčieho hladu. Stavím sa, že zjesť vrecúško čipsov, sušienku a ešte kus čokolády by pre niekoho z vás nebol problém, ale dajte si po sebe dva 150 g kusiská mäsa. To už je iná káva.

Späť ku gramom. V tejto prehľadnej tabuľke si môžete nájsť, koľko bielkovín vo vašom obľúbenom mäse (100 g) zhruba je:

Hovädzie     21 g

Jahňacie     17 g

Srnčie     22 g

Jelenie     20 g

Kozie     20 g

Kuracie     23 g

Morčacie     23 g

Bravčové     20 g

Kančie     22 g

Králičie     21 g

Kačacie     19 g

Bravčová pečeň     21 g

Kuracia pečeň     18 g

Bravčové/hovädzie obličky     16 g

Vitamíny a minerály v mäse

Keby som mäso zredukovala len na bielkoviny, bol by to smutný príbeh. Je totiž zároveň kvalitným zdrojom vitamínov D alebo B12 a tiež dobre využiteľného železa alebo zinku, minerálov dôležitých pre zdravý vývoj a krvotvorbu. Hojne sa spomínané minerály vyskytujú napríklad v hovädzom a bravčovom mäse.

Je pre nás mäso naozaj prospešné?

Teraz sa môže zdať, že mäso má výhradne pozitívny vplyv na náš organizmus, a tak vás ľahko vystraším. Rizikovým sa v mäse môže stať tuk, ktorý obsahuje veľké množstvo nasýtených mastných kyselín, ale aj toxínov, ktoré sa v tukovom tkanive usadzujú. Tieto tuky potom negatívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi, podieľajú sa na vzniku kardiovaskulárnych chorôb a môžu pôsobiť karcinogénne. Dokonca aj Svetová zdravotnícka organizácia niekoľkokrát zdôraznila negatívny vplyv predovšetkým tučného červeného mäsa na naše zdravie.

Jesť alebo nejesť mäso?

Predpokladám, že teraz budete trochu zmätení a možno budete tápať v tom, či teda mäso jesť alebo nie. Ak nemáte voči mäsu osobné či inak podmienené antipatie, doprajte si ho. Kombinujte jednotlivé druhy a keď budete mäso vo svojej strave využívať, siahnite po takom, ktoré neobsahuje príliš veľké množstvo tuku.

Dajte si tiež záležať na výbere. Kupujte len také mäso, pri ktorom poznáte pôvod a zaujímajte sa o podmienky chovu, z ktorého pochádza. A teraz nenarážam na prepieranú kauzu problémového poľského mäsa.

Pre vašu predstavu, mäso zvierat chovaných na pastve obsahuje spravidla viac zdravých omega-3 mastných kyselín a ak sú to navyše zvieratá chované podľa ekologických zásad (inak BIO chov), nedostávajú rastové hormóny, preventívne antibiotiká a sú výrazne menej vystavené pôsobeniu pesticídov, hnojív a ďalších toxínov z prostredia.

Na etiketách informáciu o pôvode môžete vyčítať z položky chov, ktorá hovorí, kde prebiehala podstatná časť chovu daného zvieraťa a tiež jeho porážka. Ak sa zviera narodilo, chovalo a bolo porazené v jednej krajine, je táto informácia označená ako pôvod.

Posledná vec, ktorá priamo ovplyvňuje prospešnosť mäsa, je jeho príprava, a tak by ste ju nemali podceniť. Varte, pečte v rúre, duste, využite pomalý hrniec. Oblúkom sa však vyhnite prudkému vyprážaniu na oleji, pretože oleje pri vysokej teplote oxidujú a tvoria sa z nich látky, ktoré by ste nechceli dať na tanier ani svojmu najväčšiemu nepriateľovi.

www.ketodiet.sk

Autor: Janina Dvořáková

Foto: Depositphotos, KetoDiet

Zdroje:

Štátna veterinárna správa, ministerstvo poľnohospodárstva

IARC WHO

Výučbové materiály odboru Nutričná terapia, LFUK

William Davis: Život bez pšenice

#ketodiet

#motivacia

#inspiracia

Začni písať komentár...

Odošli