handricky
19. mar 2013

13. Látkové plienky - starostlivosť o plienky

Všetky plienky je pred prvým použitím potrebné oprať.

PRED PRANÍM
Ak máte plienky (AIO, SIO, nohavičkové, kapsovky) na suchý zips – pozapínajte pred praním háčiky suchého zipsu o protiočká (laundry tabs) – ak také vaše nohavičky majú. Ak nie, zapnite ich o očká na bruškovej časti (ako keď obliekate na dieťa) a prevrátite plienku na ruby. Vyhnete sa tak zaneseniu háčikov nečistotami pri praní, príp. tiež nalepeniu háčikov o iné plienky (najmä o gumičky vrchných nohavičiek).
PRACÍ PROSTRIEDOK
Používajte pracie prostriedky šetrné k životnému prostrediu a k pokožke dieťaťa. Na trhu je množstvo pracích prostriedkov, každému vyhovuje niečo iné. Napr.:
... Lovela
... Ecover z DM Drogerie
... Mydlové vločky (napr. tiež v DM Drogerie)
... Mydlové orechy
... Persil Sensitive
... miešaný  - ja periem v tomto z eko-eko.sk od fy: Drypack (UK). Dobrý - ekologický - lacný.
... Mydlový sliz, môžete si vyrobiť aj doma podľa návodu:
http://www.bio-life.cz/clanky/tipy-a-rady/mydlovy-sliz-na-prani.html
http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=2738 alebo si niečo vygoogliteJ
Pracie prostriedky a stay dry materiály.
U plienok so stay dry povrchom (teda polyester buď v prevedení microfleece alebo suedecloth) napr. u: AIO plienok so stay dry, SIO plienok so stay dry, kapsoviek so stay dry, stay dry vkladačiek, stay dry linerov atď., sa neodporúča veľmi mydlo (treba si pozrieť zloženie vášho prášku, či tam nie je veľa mydla). Mydlo totiž ucpe póry na polyesteroch a tekutina prestane vrchnou stay dry vrstvou pretekať do spodných sacích vrstiev. Plienka tak začne pretekať. Nemusíte však hneď meniť prací prášok, ak používate mydlový prací prostriedok. Každý polyesterový materiál je rôzne pletený/tkaný, môže byť hustejšie /redšie. Výmenu pracieho prostriedku môžete riešiť, až keď plienky začnú pretekať.
Čo sa týka prania, nie všetky pracie prostriedky aj VYBIELIA a ODSTRÁNIA ŠKVRNY (viď problémové mydlové orechy), viac v článku: http://www.latkovky.cz/blog/16/10/prani-v-mydlovem-slizu-a-oresich-klady-a-zapory/

PRANIE
... bambusových plienok
40oC - 60oC
Toto platí pre všetky bambusové štvorce, prefoldy, krátke, dlhé, nohavičkové atď., v zložení: 100% bambus, 70%bambus/30% biobavlna, 80% bambus/20% polyester a pod. Jednoducho ich nazveme bambusové.
Bambusové plienky dosahujú maximálnu saciu schopnosť až po 6 až 10 praniach.  Toto neznamená, že ich musíte najprv 10 x oprať, až potom môžete použiť. Ale pokiaľ ich plánujete používať hneď na noc, začnite najprv cez deň.
Ideálne je prať plienky na 40oC. Vo všeobecnosti sa uvádza, že bambus je prirodzene antibakteriálny a táto vlastnosť sa praním neznižuje. Napr. aj franc. výrobca plienok B´bies uvádza na svojich plienkach: prať na  30°C - 40°C. Komu sa to zdá málo, môže kľudne na 60°C. Plienkam sa nič nestane, akurát sa môžu trochu viac zraziť a tiež sa rýchlejšie opotrebováva bambusové vlákno. V každom prípade je lepšie sa riadiť pokynmi výrobcu (viď štítok na plienke).
... bavlnených plienok 60oC
Platí pre všetky bavlnené štvorce, prefoldy, krátke, dlhé, nohavičkové atď., v zložení: 100% bavlna. Za našich čias sa bavlnené plienky prali aj na 90°C (a ešte sa vyvárali). Bavlna znesie veľa, je odolnejšia ako bambus, vďaka moderným práčkam už dnes stačí aj 60°C.
... konopných plienok 40oC - 60oC
Žiadna konopná plienka sa nevyskytuje v 100% zložení (konope), väčšinou je zmiešaná s biobavlnou alebo bambusom. Riaďte sa viď - pranie bambusových plienok alebo pokynmi výrobcu.
... vrchných PUL nohavičiek 40oC - 60oC
Platí pre všetky PUL – nohavičky, MINKY PUL nohavičky. Všetko je to 100% polyester, nezráža sa. Vo všeobecnosti polyester vydrží aj 60 - tku – akurát môže byť problém v laminácii. Mohla by sa začať odlepovať (odlaminovať). Riaďte sa pokynmi od výrobcu.  Ja periem všetko na 60-tku a zatiaľ sme v pohode.
Ak ich periete v rukách, len veľmi jemne ich pomačkajte aby ste nepoškodili PUL vrstvu.
AVIVÁŽ
Na plienky sa nedoporučuje používať aviváž. Aviváž vytvára na povrchu vlákna akýsi mäkký film (plienka je síce príjemne mäkká) ale nesaje. Miesto aviváže sa doporučuje pridať do posledného pláchania 2 lyžice octu.  
SUŠENIE
... na voľno
Bambusové, bavlnené, konopné plienky je najlepšie sušiť vonku na slnku (podľa možnosti ho využívajte).
Nedávajte ich priamo na radiátor – bambus  a konope vysokou teplotou zbytočne hrubne a tvrdne.
Najlepšie na slnku, podľa možnosti ho využívajte. Plienky sušte na voľnej šnúre, sušiaku.
PUL-ky sa neodporúča dávať na priame slnko ani na mráz (mohla by vám popraskať laminácia).  
... v sušičke
Sušička zbytočne namáha vlákna (bambus, biobavlna, konope), tie sa rýchlejšie opotrebovávajú a znižuje sa životnosť plienky. Ak už musíte použiť sušičku – tak len na miernu teplotu.
PUL -ky sa do sušičky neodporúčajú.
ŽEHLENIE
Plienky nežehlite – moderné látkové plienky sa nežehlia, prípadne sa riaďte odporúčaniami výrobcu.
Žehlením sa vlákna zbytočne namáhajú a opotrebovávajú. I keď niektorí výrobcovia uvádzajú na štítkoch možnosž žehlenia (bambusové, bavlnené, konopné plienky). PUL-ky sa nežehlia (poškodili by ste si lamináciu).

ODSTRAŇOVANIE NEČISTO
Ak používate separačné vložky, zväčša zachytia kakance a uľahčia čistenie plienky. Ak nepoužívate separačky, hrubá špina sa z plienky najlepšie odstraňuje plastovou kefou s tvrdými štetinami pod prúdom vody. Ale stačí aj pod prúdom vody. Škvrny na plienke potrite žlčovým mydlom (kúpite v DM-ke alebo TETA Drogerie) a plienku preperte. Na škvrny tiež môžete použiť aj soľ na škvrny.
SKLADOVANIE
Použité plienky skladujte z hygienických dôvodov maximálne 3 dni (samozrejme ak omylom necháte týždeň, nič sa im nestane, treba ich však viac krát prepláchnuť /preprať). Môžete ich skladovať na sucho alebo na mokro, najlepšie vo vedre s poklopom. (napr. z IKEA, starý kýbel od maliarskej farby, smetný kôš a pod.)  Na zamedzenie zápachu môžete na poklop nakvapkať pár kvapiek voňavého oleja (napr. tea tree, levanduľa).
DEZINFEKCIA
Na dezinfekciu môžete použiť MIOFRESH (kúpite v TESCO hypermarket) alebo v niektorých plienkových shopoch. Niekto to pridáva do kýbla, v ktorom skladuje plienky, niekto pridáva aj do prania.

vdaka za clanok, dozvedela som sa niekolko zaujimavych postrehov (miofresh v Tesco a pod.)

19. mar 2013

ahoj, ten miofresh mozem pouzit do prania aj na bambusove plienky? neznici ich tym svojim bieliacim ucinkom? aj ocot mozem pridat do prania ak periem bambusove plienky? inak super clanky pises 🙂 konecne som nasla vela iformacii na jednom mieste a pekne zrozumitelne popisane 🙂

27. apr 2013

@henrietam
ja miofresh nepouzivam..
ale podla navodu:
,,Použitie:
Namáčanie - 1 odmerku (je súčasťou dózy) rozpustite v 5 l vody, rozpustite a bielizeň namočte min. na 2 hodiny.
Pranie - 1 odmerku dezinfekcie Miofresh pridajte do pracieho prášku. Neprať vo vriacej vode! Neodporúčame na pranie farebnej bielizne.,,
cize niekto namaca do miofreshu na chvilu pred pranim, niekto pridava do pracky do kazdeho prania. opytaj sa bab vo fore, vela ich pouziva miofresh..

s tym octom je to rozne, niektory vyrobca uvadza (miesto avivaze) pridat lyzicu octu do posledneho plachania, niektory vyrobcia uvadza, ze ani ocot nie je velmi ok.. hlavne na pulku (aby ju nerozozral) a vacsinou pulku peries spolu s bambusovymi.. .. moj stary ocot dava, ja nie. zatial sme v pohode.
diky 🙂

28. apr 2013
Komentár bol odstránený

Dobry clanok. Podla mojej skusenosti na PUL by som neodporucila persil sensitive, ani ocot. Viete mi poradit, ci miofresh je vhodny aj na pulky? A ako casto sa moze davat na pulky, aby sa neznicili?

7. sep 2017

@marikost ahoj netusim, kedze nikdy som miofresh nepouzivala..
prala som: ecover, lovela, denkmit, orechy (tie mi moc neprali).. je asi jedno v com budes prat, dolezite je na zaver dobre vyplachat aby mydlo/prasok neostal v poroch plienky a tym padom by menej sala.
a pul-ky to mas jak s turistickym oblecenim, cim viac agresivnejsie prasky, tym skorej sa opotrebuje vodeodolna vrstva.
a flaky som davala dole zlcovym mydlom. ziadnu inu definfekciu som nepouzivala.. obe deti nikdy nic nechytili.. plienky som vsak menila casto.. paradoxne az po odplienkovani nam zacali vsetky kozne problemy 🙂

15. sep 2017

@handricky ja uz davno neperiem 😀, behame bez plienok, len ma zaujimala ta konkretna otazka, ci niekto nema skusenost.

16. sep 2017

Začni písať komentár...

Odošli