23 / 65
    olej s medvedím cesnákom - foto požíčané
    Komentár bol odstránený

    cesnákový olej . zaujal ma, tak ho posúvam

    Suroviny
    80 - 90 g cesnak medvedí
    500 ml olej olivový extra panenský

    Postup prípravy

    1
    Medvedí cesnak umyť a každý list opatrne usušiť utierkou /alebo papierovou rolkou/.Listy nechať ešte obschnúť asi 1 h na pracovnej doske /každý osve, nesmú byť prekryté/. Nakoľko v oleji nesmie byť voda../toho cesnaku je asi za 3 hrste, tá gramáž/
    2
    Cesnak nakrájať na malé kúsky a dať do fľaše.
    3
    Zaliať olejom a ak ho chcete len na konzumáciu, môžte pridať aj chilli papriky /umyté, osušené, bez semienok/..premiešať-aby neostali vo fľaše bublinky vzduchu, cesnak ešte potlačiť, aby bol pod olejom..dať do chladničky-ak vám cesnak vypláva na povrch, po 2 dňoch opäť pritlačiť/už bude mäkší/, aby bol zaliaty olejom..
    4
    V chladničke držať aspoň 3 týždne /fľaša musí byť dobre zatvorená/.Potom scediť cez hustú gázu/či iný materiál/ a opäť naliať do fľaše.V chladničke môže stáť aj jeden rok...ak ste netrpezliví-môžte už aj po týždni konzumovať....🙂
    5
    teraz pár rád pre tých, čo chcú takýto olej využívať nie len do šalátov , ale aj ako domáce liečivo /samozrejme bez chilli/..🙂-----------------pomáha pri liečení ekzémov či zle hojacich povrchových ranách i modrinách .
    6
    Medvedí cesnak vo všeobecnosti pomáha pri zlepšení pamäte, respiračných chorobách, blahodárne pôsobí na črevá i žalúdok, pomáha proti nespavosti , čistí organizmus a pečienku, zlepšuje vzhľad pokožky, zmierňuje problémy s osteoporózou a artritídou..

    16. apr 2016