igor_bupi
25. máj 2015

Tipy oteckom: Ako utíšiť plačúce dieťa 🙂

Asi ako každý otec som aj ja v začiatkoch svojho otcovstva čelil životným situáciám, na ktoré sa dá ťažko pripraviť. Človek si môže študovať odbornú literatúru, surfovať netom, ale aj tak zostane v mnohých nových situáciách zaskočený. Hold, detský plač je jediný spôsob, ktorým dieťa dá najavo, že niečo nie je v poriadku. Aj na nás, na otcoch, je, aby sme zistili, čo je za tým a pokúsili sa plačúce dieťa utíšiť. Ponúkam niekoľko nápadov, ako plačúce dieťa upokojiť.

 1.                  Neodovzdávajte hneď plačúce dieťa matke

Asi je to to prvé, čo napadne každého otca. Posunúť plačúceho potomka mame. No z dlhodobého hľadiska to veci veľmi nepomôže. Keď chceme byť partnerke aspoň trochu nápomocní, stojí za to pokúsiť sa zistiť, čo plačúcemu dieťaťu vadí alebo ako to s dieťaťom (s výnimkou kojenia) robí mama. Hlad, mokrá plienka, narušenie nejakého stereotypu? Toto sú najčastejšie príčiny detskej nepohody. Či už s ťažkých srdcom alebo s veľkým odhodlaním treba sa do toho pustiť.

 2.                  Zistite, čo je za tým

Pár hlavných príčin sme už uviedli, ale pre istotu ich zopakujem. V prvom kole je dobré skontrolovať, či dieťa nie je hladné alebo smädné, či nemá naložené v plienke alebo či sme ho nevyrušili z jeho bežného denného režimu.

Dieťa často citlivo reaguje aj na podráždenie rodičov, čiže keď ste v kľude vy, vyskúšajte ho prirodzene ponosiť na rukách a zahrnúť ho nehou. Blízkosť a bezpečie deti vnímajú pozitívne.

 3.                  Tančeky, hudba a čerstvý vzduch

Navodiť pozitívnu náladu je tiež dobrým receptom. Príjemná hudba a pomalý pohyb v náručí rodiča robia zázraky. Keď sa dieťa poriadne vykričalo a podarilo sa vám ho dostať do kľudu, využite jeho chvíľkové vysilenie a vytiahnite ho na prechádzku na čerstvý vzduch. Zaspí vám ani sa nenazdáte.

Počas mojej „rodičovskej kariéry“ som sa stretol aj s ďalšími invenčnými metódami ako upokojiť dieťa.  Kočíkovanie cez prah dverí alebo cielené uspávanie dieťaťa počas jazdy autom ma pobavili asi najviac. Našťastie sme neboli nútení zachádzať do krajností, ale vo všeobecnosti sa nám osvedčilo nehľadať jednoduché čiastkové riešenia. Vždy sa nám v nejakej (nechcenej) podobe vrátili.

Toľko na úvod z „poradenstva zo základov otcovstva“. Všetkým otcom aj mamám držím palce. Verím, že čím viac sa budete svojmu dieťaťu venovať, tým skôr sami prídete na ešte lepšie triky, ktoré budú fungovať.

Igor 🙂

Začni písať komentár...

Odošli