Alergia na potraviny nie je to isté ako potravinová intolerancia
Aký je zásadný rozdieľ medzi potravinovou alergiou (PA) a potravinovou intoleranciou (PI)?
potravinová alergia potravinová intolerancia
Hradenie diagnostiky zdravotnými poisťovňami áno nie
Aký sa vytvára typ protilátok IgE IgG
Stupeň odozvy (kedy sa prejavia ťažkosti) Okamžite po jedle Oneskorene až do 72 hodín
Symptómy Klasická „alergická“ reakcia Mnohé symptómy ovplyvňujúce akýkoľvek orgán alebo časť tela.
Závažnosť Môže byť smrteľná Nie je život ohrozujúca ,
Permanencia Môže trvať celý život Možno ju zvrátiť zmenou životosprávy
Diagnostika Často sa dá aj samo-diagnostikovať Zriedkavo sa dá samo-diagnostikovať
Výskyt v populácii 4-5% 45-90% (podľa zdrojov)
Symptómy potravinovej neznášanlivosti:
- Gastrointestinálne ochorenia (50 %): Bolesti brucha, zápcha, hnačka, plynatosť, nafukovanie, pálenie záhy, tvorba aftov v ústach, syndrom draždiveho čreva, idiopatické črevné zápaly
- Dermatologické procesy (16 %): Akné, ekzémy, psoriáza, svrbenie
- Psychické poruchy (11 %): úzkosť, letargia, depresie, poruchy pozornosti, hyperaktivita (u detí)
- Neurologické obtiaže (10 %): Bolesti hlavy, migrény, zavrate, vertigo
- Respiračné ťažkosti (10 %): Astma, nádcha, dyspnoe
- Ostatné: únava, chronický únavový syndrom, nevolnosť, bolesti a otoky kĺbov, poruchy spánku, syndrom fibromyalgie, obezita, retencia vody, chudnutie...
Odporúčame
Začni písať komentár...

