itmama15
3. sep 2019
905 

Deň č. 217 - 219 Ma, Pa, Bu, Pi, Bác, Puf, Jééj...

Takto vyzerájú naše posledné dni ... Ďalšou úlohou od logopedičky bolo podporovanie vokalizácie, aj keď sú to iba citoslovcia. Už mi z toho riadne hrabká, niekedy mám normálne problém sa prepnúť do vyššieho levelu reči a kopukrát poviem aj mužovi: Júúj, bác. Telefón je na zemi. Trošku na mňa divne kuká, ale viac nekomentuje moju materskú prepnutosť. Napriek tomu vidím, že rakete to akosi pomáha. Začala byť viac vokálnejšia + cvičenie tvárovej imitácie a zrazu sa objavili aj nové slabiky: da, bu, puf, pi... 

Už je trochu zmagorená zo mňa moja raketa, pretože keď poviem "Urob toto", už si ťapká po lícach, po čele, po pusinke, všetky imitačné cvičenia tváre naraz, len aby to mala z krku. Takže pomaly už prechádzam pri príkaze "Urob toto" rovno na pýtanie slabík. Už pozná tento príkaz, vie, že sa mi má pozrieť na tvár a do očí, takže keď poviem ja prvá slabiku, vidí, čo robia moje ústa. Možno nám to naozaj pomohlo, lebo sa mi zdá, že sa viac snaží hovoriť a niektoré slová, ktoré si náhodne vypýtam aj zopakuje, samozrejme trošku schomolené, ale čosi z tých slov tam vždy použije. Dnes som si všimla tieto dva nové pokusy o slová: 

Daj - da (ešte ho nepoužíva na pýtanie predmetov, len na vyžiadanie "povedz da/daj") a slová  kde je - deje (trnavčina sa nezapre, používa ho však len, keď sa opýtam alebo pri hľadaní obrázku, pri ktorom to používam ja....)... Ide to všetko ako z chlpatej deky, ale keď si človek predstaví, že ešte januári a februári ani neblabotala, tak sa z toho celkom aj teší.

Dnes som videla o pol roka staršie dievčatko, ktoré išlo zo škôlky a mlelo o 106. Vlastne svojou rýchlosťou prekonala aj môjho syna, splietala dve na tri, len aby rýchlo povedala mame, čo zažila... Krásne to bolo. Hneď ma to napadlo, že táto mamina musí byť z tých, čo si aj želá "chvíľku" ticha. Ja už nechcem chvíľky ticha. Tie sme už mali a nie ďakujem neprosím znovu. Nech mi pukne hlava, nech sa jazyk rakete pletie pri hovorení príbehu, nech rozpráva aj zo sna....

Aj to raz bude, verím tomu veľmi silno... Je to teraz znovu s ňou celkom fajn, AK som s ňou iba ja (ale syn a muž). Ráno si porobíme cvičenia, potom sa pomotkáme, čosi vybavíme, šup obed a spať a ideme mimiho zobrať do škôlky...Dokonca sa tieto dni začala viac motkať okolo odrážadla, tak som jej ho dala dovnútra a občas ide kúsok aj na ňom. Teším sa tomu, možno budúcu jar bude aj skutočne odrážať. Cez deň je to s ňou skutočne pohodička, ak sú to neni dni ako minulý týždeň, že plače za všetko od rána do večera.

Na terapiách však pokúša, či sú dni dobré alebo zlé. Spolupracuje jak sa jej zachce, s cudzími bez mojej prítomnosti nula bodov a to tam chodíme už dobrý polrok aj viac... Písala som, že na tomto musíme zamakať, tak ideme na detské krúžky, oslovila som dievča, čo by sa s ňou mohlo hrávať 1-2x do týždňa v mojej prítomnosti, možno neskôr aj bez.... Všetko skúsim, len nech zlepšíme aj reakciu na cudzích ľudí... Ja viem, možno tlačím na pílu, syn v jej veku nebol o nič viac spoločenský, ale predsalen to vnímam viac rizikovejšie ako pri ňom. Toto je to, čo nám podľa mňa "zostalo" z našich znakov a čo je na nej výrazné: akceptovanie požiadaviek bez výbuchu - takto by som to sformulovala odborné. Laicky povedané, škrieka ako pavian pri cudzích... Darmo raketa, manka ťa chce "z toho" dajako dostať...

Super ide to dobrym smerom neboj aj u nas tak v 2 a pol roku nastal taky prvy zlom kedy zacal viac pouzivat prve citoslovcia a slovo daj sme sa tiez naucili aby si s tym pytal a vyrazne slo aj porozumenie dopredu, pred letom sa naucil aj odrážať bravali sme cykloodrazadlo so sebou mal na vyber bud odrazadlo alebo pešo. Neslo to vobec ale potom sme mali bratrancov doma a ony mu ho znarodnili a on ich pozoroval velmi chcel jazdit ako oni na ňom uz so zdvihnutymi nohami. Lenze tym ze si neuvedomoval ze musi sa najskor naucit udrzat stabilitu stale padal a uz som myslela ze to neda ale skusali sme dalej a on to za 2 tyzdne dal na pana teraz jazdi ako blazon 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ na jar bude dalsia vyzva naucit na bicykli.
Poviem ti jednu peknu prihodu co sa nam dnes rani stalo isli sme do obchodu dala som ho do kocika lebo so. Chcela urobit vacsi nakup tak nech sa neťahám s taskou cez celu dedinu kocar odvezie aj dieta a nakup. Tak sme isli a maly zrazu krici balo. Kukam ako puk aky balo a zrazu kuk na oblohu kde maly pozeral a tam fakt letel teplovzdušný balon. Takze u nas to uz zacina celkom pekne. Cele leto sme sa ucili dopracne prostriedky a nemyslela som si ze si to tak zacne rychlo spajat vsetko potom pred obchodom videl ako ide sanitka tak zacal zavíjať ako robi sanitka a ukazoval na ňu. Takze ake je moje dnesne poučenie pre mňa " pre boha ver tomu detsku" ono to vsetko nacitava a spoji si to v tej hlavičke nejako staci ze ma velmi silny podnet a uz to ide.

4. sep 2019

Doma mam to iste. Bodaj by sme sa o rok uz len zasmiali na tom ako sme sa bali a stresovali ❤

4. sep 2019

My sme s dcérkou (2 a pol roka) práve na začiatku cesty, zatiaľ predbežne psychologička u nej určila diagnózu kognitívno-komunikačná porucha a profiluje ju na autistické spektrum, tak to má zapísané v karte ☹.
Mne sa niečo na nej nezdalo od 1 roka, keď odrazu začala úplne odmietať knižky a ostala dosť hyperaktívna, neustále hranie s vodou, čarbanie na steny. Nerozumie zákazom, prechádzky do 2 rokov boli nočná mora, lebo nám bola schopná vletieť z chodníka pod autá na ceste,a lebo bežala ďaleko pred nami hoci aj za roh, bolo jej jedno, že nás nevidí. nechcela sa držať za ruku ani byť v kočíku.
Potom postupne mi dochádzalo, že ona skoro ničomu, čo jej vravíme nerozumie, už začala z frustrácie aj hysáky dostávať.
Ostatní v rodine, že má na všetko čas reč, pochopenie, hru a pod - načo ju chcem vláčiť po lekároch..som sa cítila ja tá zlá, akoby som silou mocou chcela, aby malá mala nejakú diagnózu, od 2 narodenín sa to už ani mužovi nevidelo a pediatrička mi dala za pravdu a začal v lete u malej kolobeh vyšetrení - ušné, psychológ. V októbri s ňou idem na neurológiu odtiaľ zase pediater a psychológ, už veľmi chcem, aby nás poslali k logopédovi 🙏. Neviem ako s ňou mám pracovať 😢, a mám už pocit, že ona si to už dosť uvedomuje, že nevie komunikovať, a tak vonku a pred cudzími sa už ani nepokúša hovoriť alebo gestá používať - to málo čo vie. Má problém aj s pozornosťou, buď ju nevie udržať, alebo ju niečo tak veľmi zaujme, že ostane úplne hluchá voči okoliu, doslova nevníma nič a nikoho - psychologička nám povedala, že vtedy sa uzatvára do svojho sveta 😔.

4. sep 2019

@karmen118 nevzdavajte sa tiež sme si tym prešli a tiež uz od roka a nieco som tušila ze niečo nie je ok. Skuste si vyhladat u vas v okoli centrum špeciálnopedagogickeho poradenstva alebo cvi - centrum vcasnej intervencie. My chodime od 2 rokov do centra specialnopedagogickeho poradenstva a mali sme fakt šťastie ze sme nasli uzasne osoby v tom centre ktore nas naucili ako s nim pracovať a ze sme to nase dietko prebudili a naucili komunikacii. Zo zaciatku nam velmi pomohla aba terapia ale bola to makacka aj 3 - 5 x denne sme trénovali a aj ked to islo sakra ťažko a casto som mala chut sa na vsetko vykašľať nevzdala som to a prinieslo to veru úžitok a veľké pokroky.
Nasadte ak este neuziva dobry rybi olej - omega 3 mastne kyseliny su doslova vyziva pre mozog a pre nase deti nevyhnutné. Dobre su od molers alebo nutraceutika tie su jedny s najkvalitnejších a u nas dostupných. U nas po prvom mesiaci užívania ho ten olej doslova nakopol v komunikovani ale isto pomohlo ze sme zmenili pristup ze sme zacali hovorit z oci do oci sklonili sa na jeho uroven a hlavne iba jednoslovne popripade ukazat. Zaciatky boli fakt velmi ťažké ale on rychlo pochopil ze my sme pochopili a vieme ze nerozumie a ze sa musime dorozumieť inak takze sme skusali znakovat. Par znakov vedel aj ovladal ale momentalne radsej uprednostnuje slova a ukazovanie prstekom. Aleluja 🙏🙏🙏 u nas to bolo na zaciatku dost drasticke my sme uplne obmedzili telku na minimum, hracky isli vsetky hore na police aby bol prinuteny pytat a nejak s nami komunikovat a tak isto to bolo s jedlom a pitim vzdy mimo jeho dosah aby sa sam neobsluhoval a zabralo to potom uz ked to pochopil tusim po 2 mesiacoch sme od toho upustili bol nakopnuty a pochopil ze musi s nami komunikovat ked daco chce. Sice to este nebolo 100 % ale vsetko sa casom zacalo velmi zlepšovať. A poviem ti kazdy si tukal na celo ked mal 2 roky co s nim riesim ze mu nic nie je. Chvala bobu ze som nepocuvala ludi a rodinu okolo ale počúvala som svoj materisnky inštinkt.
Momentalne bude mat za mesiac 3 roky a chvala panu bohu uz vsetko co nerobil a mal davno robit robi okrem súvislej reči. Zatial sa snazi jednoslovne niekedy dvojslovne. Velmi sa mu zvacsila pasivna slovna zasoba a porozumenie reci. Tiez bojujeme s pozornosťou a hyperaktivitou keby nebol taky hypermegaaktivny verim zeby aj ta pozornost bola lepsia ale my sa popasujeme aj s tym raz a od 2 rokov sa ta hyperaktivita dost zmiernila. On sa tym pohybom velmi stimuloval a utekal pred poziadavkami ktorym nikdy nerozumel.
Drzim vam palce tato mamina tu ma vsetko n zaciatku blogu opisane aj co skusali a tak tak si nacitante ak ste este necitali od zaciatku celý blog. Casto x ma velmi inšpirovala a vnukla nive napady na ucenie a tak.

4. sep 2019

@karmen118 držím palce, nečakajte na výmenný lístok, k logopédovi chojte aj na vlastnú päsť, aj súkromnému hlavne klinickému... ja som už navštevovala dvoch🙂 , videla som teda viac spôsobov vedenia, pochytila som dosť vecí, každá jedna návšteva je "boj", ale chojte do toho, vždy vás to trochu nakopne aj doma, moju riešim od 17 mesiacov, s odborníkmi od 19, v 21 vyjadrené podozrenie zatiaľ NKS alebo .... vieme čo.... odvtedy vediem tento blog, ako písala @simikak rybím olejom nič nepokazíte, všetko vyhodiť hore a nech sa aj 55x za deň pleskne o zem, nepovoliť, radšej doma nech sa vála po zemi, kde to lepšie zvládnete aj vy, samozrejme cirkusom vonku sa nevyhnete, treba ignorovať všade, nikdy nedovoliť krikom si pýtať.... a ono to príde, dieťa pochopí, stačí náznak gesta, slová, prst, spravte veľké wau, oslavné tance, aby vedel, že čo urobil, je úžasné a dostane zato to čo pýtal... aj na pozornosť sú cvičenia, tiež ju máme mizernú, hlavne pri hre, netreba teda moc čakať dlhé hry, stačia náznaky, funkčné využitie hračiek... treba sa jej venovať, mne všetko ostatné stojí, varím po večeroch, dom len provizórne uprataný, nestíham nič, radšej venujem jej čas, veľa veľa času, svätý pokoj jej nedám a teraz už ani ona mne, pri všetkom ma chce... takže teraz parcujem natom, aby vydržala chvílelenku s niekym iným...

4. sep 2019

@simikak Krásne sa vám reč rozbieha, super, moja mi zatiaľ ukazuje prstom a kričí na všetko "a"... ale občas príde ukázať plyšáka a vie, že sa ich "akože" zlaknem, minule prišla, že "byš" (myš)... reku jéééj nové slovo... to sme ju iba dva dni videli na dvore a ja som kričala jak splašená a ona si to zapamätala....🙂

4. sep 2019

@ajvy66 bodaj by... mali by sme si napísať nejaké odkazy do budúcna a o rok si ich prečítať🙂

4. sep 2019

@itmama15 no vcera mal veru po dlhej dobe taky perliaci deň. Poobede sme mali pustenu telku a v reklame bola ukazovana búrka a maly hned vystrelil prst a hovori buka. Cumim ako puk najskor som nepozerala chystala som mu jest ale tie reklamy na tlc chodia stale a na druhu som si teda pekne počkala s nim a zasa to zopakoval. Takže zase ma tu svoju vlnu kedy ide ako raketa a chrlí nové slova tesim sa bodaj by to slo stale tak a uz som to veru potrebovala ako sol lebo posledné dni boli fakt na....
Zachvilku to aj u vas zacne uvidíš aj nas zacinal citoslovcami a teda stale sa viac menej dohovarame citoslovcami ale cez leto zacal komentovať deje ako napriklad ked videl psa povedal hav teka, ked videl kacice na jazere povedal plava lebo sme sa ucili co robia zvieratka včera sme videli poobede vrtuľník letieť a odprisahala by som ze povedal brm lieta.
Vcera sme mali uzasny den a zakoncili sme ho na ihrisku on sa normalne jasil, nahanal s jeho rovesnickou tiez je ta susedka taka neverbálna ale velmi pekne gestukuluje a ukazuje na vsetko takze bude mat asi len ovr. A boli uzasny mali dve lopty a len jedna bola s Masou a Medveďom takze samozrejme ze ju chceli obaja tak si vymysleli hru ze kto ma tu loptu druhy ho nahana tak sa nahanali a jasili. uz davno tak vecer neodkvecol od unavy 😂😂😂🤣🤣🤣. Dokonca ju pekne odzdravil aoj, papa aj zakyval a pekne krasne sa pobral domov bez revu sme len cumeli s muzom ze co to s nim je 😳😳😳 bodaj by boli stale uz take dní

5. sep 2019

@simikak @itmama15 ďakujem za povzbudivé slová, u nás v meste je len jedna logopedička, neviem aká je, skúsime ísť tam, ale určite ešte počkám na neurológiu, lebo tipujem, že bude chcieť vidieť výsledky aj odtiaľ 😒.
U nás dlhé obdobie len slovo mama, to snáď povedala skorej ako mala rok, hrozne rýchlo sa postavila na nohy v 7 mesiacoch a v 10 m už lobzovala po byte. Po prvých narodeninách začala odmietať kočík a po vonku doslova lietala. Ona podľa mňa ani nestíhala nič vnímať a tým, že odmietla aj knižky - lebo to znamenalo v kľude sedieť plus jej vadilo doslova hovorenie - asi to bol len pre ňu zhluk otravných zvukov ☹, tak prišla o veľa pasívnej zásoby. Má veľmi rada pesničky a videá s deťmi, ale to tak od jedného roka ju začalo zaujímať, do vtedy mala jednu dve obľúbené pesničky - z nich hrozne veľa odpozorovala, napodobňuje deti, našla si tam pár obľúbených pesničiek, ktoré sa snaží spievať - takou svojou mongolštinou väčšinou - ale jasné, že jej to obmedzujeme, len má také "svoje dni", keď nemá o nič iné záujem, to je potom problém.
Ešte k tým knižkám - ak som sa jej pokúsila čítať normálne mi vytrhla knižku z ruky a odšmarila, alebo odišla z izby. Vrátila sa k nim teraz po druhých narodeninách, ale len keď sedí na šerblíku, tak si listuje.
Ona nám ukazuje, sama začala od seba, aj keď neskôr ako iné deti - s týmto problém nebol, ale často povie "toto" ukáže na skriňu, kde je xy vecí...no a kedže neovládame telepatiu, tak je problém. Ako ostala väčšia ak dočiahne, zoberie si čo chce sama - proste si prisunie stoličku. Teraz v máji nastal odrazu zlom, a začala sa sama po troške posúvať dopredu, to sme už začali riešiť aj lekárov. Začala sa hrať s bábikami, na lekára, s plastelínou, aj keď tá hra netrvá nejak extra dlho, ale zapojí aj mňa, ale už to je taká "funkčná hra" - ako sa tu spomínalo v blogoch, ešte som nestihla všetky prečítať.
Ona keď ju niečo veľmi zaujíma, ak to ide, a je schopná sa to naučiť sama, alebo odpozorovaním, tak sa naučí skôr či neskôr, ostatné je problém, napr,. snažíme sa ju naučiť ako si vyzliecť gate/nohavičky, ale nedarí sa jej to, tak to už odmieta skúšať, tým pádom stále nie je odplienkovaná, ona si uvedomuje ako to funguje, keď plienku nemá a pokiaľ nebola zaujatá niečím, tak na nočník dobehla, ale robila potrebu cez gate, lebo chcela sama, pýtala sa len prvé dni, keď si už myslela, že vie čo sa od nej chce, už chcela sama a to bol problém skrz to nešťastné sťahovanie nohavíc 😖
V marci sa jej narodil braček, tak teraz je to u nás doma zaujímavé 🙈. Našťastie nežiarli, ani jej nevadí a už občasne prejaví oňho záujem, pohladká ho, dá mu pusu alebo mu podá hračku, či podrží fľašku 😍😇

5. sep 2019

@karmen118 a boli ste u klinickej psychologicky alebo klasika u detskej?

5. sep 2019

@simikak u klinickej psychologičky, ktorá sa viac orientuje na deti

5. sep 2019

@karmen118 a to je super ze sa snazi napodobňovať a ma symbolicku hru ze sa snazi na nieco hrať. Nas maly tiez stale zdrhal po 2,6 roku sa to zacalo trosku zlepšovať celkovo po 2,6 roku nastal taký zlom konecne a začala som vidiet svetielko na konci tunela ze to ide dobrym smerom len vsetko to potrebuje cas takze musime byt veľmi trpezlivý vo vsetkom.

5. sep 2019

@karmen118 kludne najdite dobrú klinicku logo ta vas nasmeruje tym spravnym smerom a vobec nemusite cakat na neurologiu. Nas tiez este len caka neurologia a eeg prvy x ideme v oktobri a veľa si od toho veru neslubujem ze ho neviem ako povysetruju podrobne.

5. sep 2019

@simikak oki, tak tú logopedičku skúsim poriešiť skorej, našla som cvi Banská Bystrica, mali by mali by vykonávať v našom meste terénnu prácu...skúsim im tam napísať. My sme zo Žiaru nad Hronom, kľudne mi napíš aj do správy aby sme to tu @itmama15 nezaspamovali 😅

5. sep 2019

Začni písať komentár...

Odošli