itmama15
31. okt 2019
1481 

Deň č. 269 - 272 Štatistika....

Sedím nad pc a robím pre logopedičku "štatistiku". Dostali sme pred viac ako mesiacom úlohy a ja sa "pripravujem" na obhajobu dosiahnutia/nedosiahnutia jednotlivých cieľov. Je to aj pre mňa celkom fajn vidieť také zhrnutie, či sme za mesiac nejak pokročili. Naše úlohy boli nasledujúce:

  • "zobudiť" k, o, š a ša
  • podporiť nové zvuky s gestami
  • podporiť pohybové aktivity s pokrikmi a novými zvukmi
  • + 9 slóv (auto, cica, ešte, banán, buchty....)

Nesplnili sme všetko. Písmeno "K" nepoužívame a slovo banán je stále odveci - "babat". Napriek tomu som spokojná, čo sa pri mojom štúdijnom "chtíči"  stáva veľmi málo. Väčšinou ako jediná som si chodila opravovať na výške Déčka a Céčka. Pri rakete sa však uspokojujem aj s "prelezením" do vyššieho "levelu" t.j. pre nás nové slová.  Znie to až neuveriteľne, ale tento mesiac moja raketa nabrala podľa mojich výpočtov viac ako 30 slóv. Každý deň z nej"vypadne" nejaké nové slovo/pokrik, ktorý počuje vo filme alebo pri komunikácií alebo pri našich hrách. Ešte aj v aute, keď som nechtiac zahrešila, som prvýkrát počula na zadnom sedadle ako opakuje .*i*i. Tak som sa aj ja dočkala. Už je to TU. Aj ja si musím dávať pri rakete pozor na ústa. Teším sa z toho, veď o toto sme sa snažili 3/4 roka, nie?🙂

Mnohé mi píšete, Koľko má raketa vlastne rokov?, Kto nám dal podozrenie/diagnózu? a pod. Viem, že sa Vám to nechce všetko čítať, tiež nemám chuť si to po sebe čítať, lebo mi to pripomína dni, kedy som bola úplne na dne, kedy som sa tešila z mikropokrokov a za chvíľu to bolo aj tak "naprd"... Tak pre "čerstvé" čitateľky aj pre Vás teda spravím malú štatistiku:

  • Moja raketa má 2,5 + nejaké drobné....
  • Diagnózu ešte nemáme.
  • Podozrenie bolo vyslovené všetkými odborníkmi, ku ktorým sme išli (prvá logo, špeciálna pedagogička, psychologička, pracovníčky v jednom auti centre... )
  • Všetkých odborníkov som navštívila z vlastnej iniciatívy, keď mala raketa 19 m.
  • Od 17 m som si bola istá, že jej vývoj nie je "ok"
  • Reč žiadna, Blabot - ustál, prakticky mi bola polroka ticho.
  • Okrem reči chýbala aj neverbálna komunikácia (gestá), očný kontakt, hra, záujem o komunikáciu, reakcia na meno bola selektívna, veľké amoky a hnevy za všetko, problém "fungovať" v spoločnosti/v obchodoch/ hocikde, porozumenie skoro žiadne, vyšší prah bolesti, motoricky "zdatná" - stále  v pohybe, utiekanie bez "kontroly" či ste za ňou, chýbalo ukazovanie a zdielanie a veľa preveľa znakov, ktoré ma už ani nenapadnú...

Od tohto všetkého uplynulo viac ako 3/4 roka a my sme kopu veci pomenili, "dobehli" a zlepšili. Porozumenie sa výrazne zlepšilo, neverbálna komunikácia nabehla (gestá aj ukazovanie aj zdielanie), hra ako kedy, ale "vidieť" náznaky funkčnosti (aj keď veľmi krátke intervaly), záujem o komunikáciu i interakciu, vyhľadáva deti a ich prítomnosť, priama však slabá, ale veľmi po nich opakuje, reakcia na meno takmer  na 100 %, očný kontakt stále pýtaný (nie je podľa mňa na úrovni "normo" decka, nepozerá prirodzene do očí napr. keď vám podáva predmet a žiada o pomoc a pod.), no a reč bola opísaná vyššie - sme na úrovni prvých slóv (dokopy ich ovláda cca 50 - 60).

Možno si hovoríte: "však to vyzerá dobre?" - už je to ok nie? Aj ja by som si to povedala a už si najradšej "vyložila nohy", KEBY nám neostali každodenné "jedy" či  "hnevy"  pri všetkom a pri všetkých. Aj keď sme mali fajn obdobie, kedy som si myslela, že sme sa ich zbavili, zase sú späť. Hneď ráno, keď ju človek pozdraví, začne kopať nohami, nedaj bože sa jej prihovoríte, keď "panička" nato nemá náladu... Akurát dnes sme mali taký naprd deň, keď sme už s mužom mysleli, že ju roztrháme ako žabu. Najnovšie sa jej už totiž ani muž nemôže dotknúť☹ Neviem v tom nájsť vzorec, lebo niekdy je to fajn, dá sa vyzliecť aj obliecť, aj spraviť vlasy bez problémov a inokedy je to na slučku... K tomu ostalo ešte nekonečné utiekanie a minimálna trpezlivosť, čo pridáva ďalšiu dávku amokov a hnevov. Suma sumárum je ich za celý boží deň požehnane a je to stále s ňou "naprd"☹ Sme z toho psychicky a ja už aj fyzicky unavení. Je to tisíc násobne ťažšie ako pri synovi resp. ako pri hociakom dieťati v našom okolí a ten rozdiel tam vidíme. Či z toho bude autizmus alebo "iba" ADHD alebo niečo iné alebo sa to v niektorom veku rakety úplne "dorovná" teraz nevieme.... Všetko sa uvidí po Novom roku, na konci tohto blogu, kedy pôjdeme na rediagnostiku... Tak držte palce.

Uprimne Vam drzim palce

31. okt 2019

Držíme palce zvládnete to raketa vam ide raketovo dopredu. Vsetka ta praca a vytrvalosť prináša úrodu. U nas sa to zlomilo celkovo v lete nastal pokrok v porozumení aj prestal utekať a pekne reagovat na stoj, cakaj. Pevne verim ze u vas to co nevidieť nastane tiež. Prvy taky zlom bol v 2,6 roka a potom pocas leta a teraz po 3 rokoch tiež. A tiez nám rastie slovna zasoba zo dňa na deň a take slova ze cumime ze odkial to vie lebo sme to cielene neucili. Uz som si to tak nejak odpozorovala ze to casto ide v takych vlnách kedy nacuciava 2,3 týždne a potom ma tyzden kedy ide jak raketa a take veci a slova dava ze cumime.
A nepotesim ta u nas tie jedy trvaju stale niekedy silnejšie niekedy menej. Myslim si ze je to znak nedozretej cns ze sa to nejak vekom zlepší ako bude dozrievat. Inak tiez uz som casto vhodny adept na psychiatriu a fakt vycerpana psychicky a muz detto.

31. okt 2019

Stále ste na tom lepšie ako my. Že 50 slov? To bol u nás sen.. Prvé slová v 3r. Citoslovcia zvierat.. V 4r normálne slová. V 4,5r vety. Stále hovorí ako robot. Ale je to predsa len oveľa lepšie.
Držím palce. 🍀

31. okt 2019

Náhodou babat je výborný zemiacik. Tak čo. Možno len nelubi banany

31. okt 2019

Tie rana... moja mava tiez obcas take stavy, ze hned rano alebo aj po obednajsom spanku sa hadze po posteli ani dotknut sa jej ani prihovorit a o obliekani nehovoriac, rev ako tur. Z toho by som si hlavu nerobila, skor to bude charakter 😅 a to rozprava skoro od roka.

31. okt 2019

Taka rada, mozno sa niekomu zapaci. Moj "raketovy" syn mi tiez velmi rad zdrhal, ci uz na bicykli, ci pesi.co som pri kazdodennom chodeni pri hlavnej ceste plnej kamionov,plus este jednom mladsom dietati nemojla dopustit.a tak sa mi to podarilo vyriesit takto. Naucili sme ho ako funguje semafor, kedze farby a auta su jeho svet. Ak sa velmi rozbehne, tak zakricim cervena, a cuduj sa svete, on vacsinou zastane. Aj ked to nie je 100%, ale pomaha nam to. Vek cca od 3 rokov. A potom mame zase zelenu a mozeme ist

31. okt 2019

to revanie a zurenie u rakety moze byt kludne povahou, je to skratka cholerik. Mam takeho syna, odjakziva zuri, ked nie je po jeho a trva to dodnes (ma 7 rokov) - ked sa nahneva za hocico, tak dokaze tak zurit a hulakat, ze od neho rovesnici aj starsie deti utekaju s placom. S touto povahovou crtou sa velmi pohnut neda, akurat sa da trochu znizit castost vybuchov. V dva a pol roku som naratala, ze syn hovoril cca 30 slov, mesiac neskor 50, dalsi mesiac sa to uz nedalo spocitat, bolo to viac nez sto slov. Prvu vetu povedal mesiac pred tretimi narodeninami a bolo to: "Tu nie je nic take". Takze vlastne nebolo cely cas o com 😀. Potom uz sa rozbehli aj dalsie vety, ale nevedel vyslovit celu plejadu hlasok a na logopediu chodime dodnes, este vylepsujeme sykavky a ď, ť. Mozno bude tvoja raketa na tom nejako podobne.

31. okt 2019

@zuzina1881 za prve slova považujem aj citoslovcia a az tento mesiac zacala zrazu davat slova😱

1. nov 2019

Držíme palce, slovná zásoba sa jej pekne rozbieha, tie jedy môžu byť fakt povahou, ale aj nemusia, však sa uvidí, hlavne nech to dopadne čo najlepšie. My máme teraz také obdobie že vyvádza, ale to z to, že je chorá a musíme jej podávať lieky a odsávať, to je iné ródeo niekoľkokrát do dňa 🙈. Len mi nechce už dlhšie robiť cvičenia ani plniť príkazy, nejako sa zaťala a to už máme úlohy aj od psychologičky, tak uvidíme ako dopadneme my na kontrole u lekárov najbližšie 😒.

2. nov 2019

Môžem sa opýtať pri kom ste boli na diagnostiku? U Jánošíkovej? Zatiaľ sme len v centre včasnej intervencie. Aši už teda netreba čakať ma 29 mesiacov. Ďakujem

3. nov 2019

@domka0907 Ano, ale zbytocne som isla tak skoro... nikto nic nepotvrdí alebo nevyvráti v 19 m... a vsetko potrebne riešite s inými odborníkmi, ale moze vas usmerniť ak ste uplne strateni v situácii...

3. nov 2019

@itmama15 myslíte že teraz je stále skoro? 29 mesiacov ma mala. S akými odborníkmi ešte napr?

4. nov 2019

@domka0907 určite dobrý logopéd, špeciálny pedagóg, ktorý Vám dá tipy ako pracovať a ako rozvíjať porozumenie... teraz by Vám stále nepovedali "načom" presne ste.... aspoň tri mesiace by som ešte počkala, aby ste prípadne potom mali "čerstvé" správy napr. pre predĺženie rodičovského a pod. a neplatili zbytočne.

4. nov 2019

@itmama15 ďakujem. Logopéda som myslela ze mame čas keďže ešte nerozpráva nič len hatlaninu.

6. nov 2019

@domka0907 klinicky samozrejme, ja som tiez nevedela, ze vobec taki existuju, ale takyto beru deti uz od dvoch rokov... l

6. nov 2019

Začni písať komentár...

Odošli