jajabazarik
11. okt 2013

Ako sa zbaviť nepríjemnej vôňe z nových topánok

Skvelý spôsob ako si lacno nahradiť vzhľad kožených topánok a to bez použitia akýchkoľvek živočíšnych produktov je kúpa topánok zo syntetickej kože.
Avšak topánky zo syntetickej kože sú vyrobené z chemicky ošetreného plastu, ktoré obvykle aj silno zapáchajú, kým sú topánky nenosené, nové. Hoci zápach postupne slabne, existujú spôsoby ako tento proces urýchliť a redukovať, alebo až úplne eliminovať. Prikladám zopár veľmi dobrých rád :
Zoberte si mokrú handričku jemne namočenú v mydle a umyte topánky. Následne ich potom vysušte. Tento postup môžete opakovať niekoľkokrát. Takto sa môžete zbaviť nielen zápachu, ale aj chemických zvyškov na povrchu obuvi. Najjednoduchší spôsob je umiestniť topánky na dobre vetrané miesto. Tým sa urýchli prirodzený proces, ktorý odstráni pachy.Ďalej celkom zaujímavý spôsob eliminácie zápachu je zabaliť topánky do novinového papiera. Tento papier, je veľmi vláknitý a prirodzene pohlcuje pachy. O niečo náročnejšie, ale zato veľmi účinné su tiež nasledovné spôsoby, napr :
Použitie jedlej sódy, tzv. Soda bikarbona na topánky. Jedlá sóda pohlcuje pachy všetkého druhu. Môžeme naniesť prášok priamo na topánky, alebo to zmiešat s vodou a pretrieť. Stačí to nechať pôsobiť zopár hodín a jednoducho to potom zotrieť. Prípadne umiestnite topánky do papierovej tašky a k nim proložte drevené uhlie. Nechajte ich tak cez celú noc. Toto pomáha nie len absorbovať pachy, ale aj neutralizuje chemické zvyšky na topánkach.