15 / 40

    semiacka dorazili,dakujem🙂 som nesmierne zvedava na tento cucamelon,kedze som to este nepestovala. kvietky necham pre svokru nech zasadi,tak urcite poslem foto ako nam to vyrastlo,dakujem🙂

    19. jan 2021

    @amorleo super som rada, že prišli v poriadku. Ja už mám odrezky v zemine v črepníkoch, tak dúfam, že sa uchytia.

    19. jan 2021

    @janettdamian dlho trvá kym vyjdu yakony,tak treba mat trpezlivost. potom zber az po prvych mrazoch a bude treba tu zakladnu pestovatelsku hluzu dat do zeminy do kochlika a ulozit do tmy cca do 9"C na celu zimu. netreba polievat ,celu zimu.

    20. jan 2021

    @amorleo OK takže, tú hľuzu dám ešte tiež do črepníka ako píšeš. A potom mám tie menšie hlúzky, kedy dať do nádob, kde bude už rásť ten yakon?

    20. jan 2021

    @janettdamian
    V našich podmienkach sa jakon môže úspešne pestovať v nadmorskej výške 100 – 300 m. n. m. Rastlina je veľmi tolerantná k vysokým teplotám, ale aj citlivá voči mrazom, kedy dochádza k poškodeniu listov a stoniek. Podzemné časti rastliny (hľuzy) zostávajú nepoškodené, pokiaľ pôda nepremrzne. Vhodné na pestovanie jakona sú pôdy bohaté na humus, dobre priepustné a ideálne pH je 5,5 – 8.
    Jakon je odolný voči chorobám a škodcom, chemicky ho neošetrujeme. Sadí sa koncom apríla, začiatkom mája. Hľuzy alebo sadenice sa vysádzajú do hrobčekov v spone 0,8 x 0,7 m do hĺbky 60 – 90 mm. V našich podmienkach je vhodná výsadba z predpestovaných priesad, čím predlžíme vegetačné obdobie tejto plodiny. Ošetrovanie počas vegetácie spočíva v kyprení a ohŕňaní riadkov ako pri zemiakoch. Taktiež je potrebný pravidelný prísun zrážok a dostatočné množstvo slnečného svitu počas vegetácie.
    Zber úrody sa uskutočňuje spravidla po rozkvitnutí kvetov, alebo po prvých jesenných mrazoch (september, október). Hľuzy obsahujú v čase zberu až 90 % vody a sú veľmi náchylné na poškodenie, preto by sa s nimi malo zaobchádzať veľmi šetrne. Koreňové hľuzy je možné uchovávať v temperovaných skladoch až do mája nasledujúceho roku. Množiteľské hľuzy sa skladujú v rašeline pri teplote okolo 5 °C. https://vedanadosah.cvtisr.sk/zazraky-zo-sloven...

    21. jan 2021