jsrv82
4. mar 2023
1459 

Katar

Keďže najrozšírenejšou aktivitou počas celého roka je chodenie po klimatizovaných obchodných centrách, na ich počte, veľkosti a rôznorodosti si Katarčania dali (ako vlastne na všetkom) skutočne záležať. 

Reštaurácie sú otvorené 18 hodín denne, niektoré dokonca nonstop a taktiež donáška tu funguje takmer nepretržite. 

Alkohol v Katare zoženiete, no na verejnosti by si ho nikto nedovolil. Predáva sa v dvoch obchodoch a na jeho kúpu potrebujete špeciálnu licenciu. Kúpiť sa dá aj v hotelových baroch, kde je to ale veľmi drahé. Katarčanky do barov, kde sa predáva alkohol nesmú. Katarčania áno, ale v "civile" (nie v ich národnom oblečení). 

Je dôležité dodržiavať miestne zákony. Na verejnosti je zákaz akýchkoľvek prejavov náklonnosti. Čo som nevidela nikde inde vo svete je znak ( napr. pri vstupe do niektorých obchodných centier) - "zákaz držania sa za ruky". 

Medzi najzaujímavejšie (aspoň podľa mňa) sociálne pravidlo etiky v katarskej spoločnosti patrí pochvala. Ak totižto niekomu pochválite jeho majetok, potom je tento človek povinný vám ho darovať. Ak sa ho však dotyčný nechce vzdať, môže vám ponúknuť niečo s vyššou hodnotou. 

V Katare, tak ako aj v iných moslimských krajinách, je víkend piatok - sobota. V piatok, počas tzv. veľkého modlenia v čase od 11,30 do 12,30 je všetko zavreté. Je to niečo také ako u nás nedeľa,ktorá je tu normálny pracovný deň. 

Katar má 3 ročné obdobia - teplo, horúco a neznesiteľne horúco. Keď som sem prvý krát prišla v polovici júna, teplota už dosahovala 50 stupňov. Domáci, ktorých je tu len 15% z celkovej populácie (280 000-300 000), vtedy odchádzajú z krajiny väčšinou do európskych prímorských miest, kde majú svoje domy a trávia tam leto. 

Katarčania sú od cudzincov ľahko rozpoznateľní svojím tradičným odevom. Muži sú oblečení v dlhých, splývajúcich, bielych thobách a na hlave majú bielu, alebo červenú pokrývku zvanú ghátra. Ženy sú naopak zahalené v čiernej abáji. Na prvý pohľad pôsobia všetky rovnako, ale nie je tomu tak. Ich oblečenie je vyšívané (často ručne) a tomu je prispôsobená aj cena. Drahé kabelky, topánky, či dokonalý make up je pre nich priam nevyhnutnosťou. Chodiť v šatách s odhalenými ramenami, chrbtom, či kolenami sa neodporúča ani turistkám. 

Ja by som potom chodila za kazdym a chvalila mu vsetko🤣

4. mar 2023
jsrv82
autor

@bibyke to platí len medzi Katarčanmi 😀

4. mar 2023

@jsrv82 jaaaj no skoda😁uz som sa tam chystala na vylet🫣😅

4. mar 2023

Oh, ja si neviem predstaviť, že by som sa dokázala adaptovať co sa týka teplôt. Už som si tak zvykla na naše počasie v UK, že začínam mať blbé reči ak teplota ide nad 25°C.

4. mar 2023

@haley7897 ja som si na pocasie v Uk nevedela zvyknut 😅

4. mar 2023

@bibyke ja som prve leto tu chodila v svetri. Dnes už v pohode. Nad 25°C so stupajucou teplotou klesá moja nálada. 😆

4. mar 2023

My sme boli raz v auguste 😁 Cely den vyrochneni v chladenom bazene 😁 A prechádzky len neskoro vecer. Slnko ako take je ale znesiteľnejšíe vdaka vlhkosti a clone ako napr,na Mallorke v tom istom case. V apríli letíme zas.

4. mar 2023

To s tým darovaním ma zaujalo: aj sa to skutočne stáva, že niekto pochváli druhému napr. auto a on mu ho musí darovať? A keď nedaruje, potom čo? Alebo sú tak vychovani, že si nič nechvalia? Aj u žien to platí? Neviem si to predstaviť, my si v robote stále jedna druhej všetko chválime a obdivujeme...

4. mar 2023
jsrv82
autor

@aurelia2000 bolo mi to vysvetlené tak, že je to otázkou prestíže 🙂

5. mar 2023

@jsrv82 Hmm...takže si nezažila nejakú prakticku realizáciu tohto pravidla 😊

5. mar 2023
jsrv82
autor

@aurelia2000 ako som spomínala, týka sa to len Katarčanov. A osobne si myslím, že aj keby mal nejaký Katarčan darovať známemu, bratrancovi... atď. napríklad aj vyššie spomenuté auto, pri ich príjmoch by to nebrali ako "tragédiu". Čo viem z osobnej skúsenosti tak napríklad takí osobní tréneri (to sa netýka tej pochvaly a darovania) dostávajú bežne ako "všimné" najnovšie Iphony 🙂... samozrejme lwn od Katarčanov 😀

5. mar 2023
10. apr 2023

Začni písať komentár...

Odošli