jsrv82
5. mar 2023
1100 

Katar

Katarčania majú radi súkromie. Sú nim doslova posadnutí. Z predstavy, že by niekto videl pani domu v domácom oblečení, sú priam zhrození. A tak je 2,5m kamenný múr to prvé, čo okolo svojho pozemku stávajú. Žijú v honosných vilách ďaleko od centra, v oblastiach neobývanými cudzincami. Takmer všetky domy Katarčanov majú "farbu púšte". Nájdete tu 4 odtiene a to biely, špinavý biely, ešte špinavší biely a pieskový. Samozrejmosťou je aj obrovský bazén, keďže katarské rodiny by ste na plážach hľadali zbytočne. Od štátu dostanú po svadbe zadarmo pozemok a dotáciu na stavbu, ktorú začnú splácať po narodení troch detí. Mimochodom Katarčania oslavujú svadbu oddelene-ženy a muži. V dnešnej dobe už len výnimočne žijú viacgeneračne a ak, tak je to s rodinou muža. Veľmi si vážia svojich rodičov. Mladá generácia má zvyčajne 3 deti, v minulosti to bolo 4-5. O deti sa starajú opatrovateľky (chadámy). Opatrovateľky (väčšinou Filipínčanky) bývajú s rodinou a často sa okrem starostlivosti o deti venujú aj domácim prácam, upratovaniu a vareniu. Vo väčšine rodín má každé dieťa svoju vlastnú opatrovateľku. 

Všetky katarské rodiny majú v záhrade postavený tradičný klimatizovaný stan (madžles) s TV, kde muži prijímajú každú noc návštevy. Sedia na zemi, pijú kávu a vedú debaty. Čím je rodina bohatšia, tým je stan väčší. Madžles sa vyznačuje tým, že do neho nikdy nevstupujú ženy, dokonca ani pani domu. 

November je pre nich typický stanovaním v púšti (camping season). Táto už tradícia je medzi Katarčanmi veľmi obľúbená. Stretávajú sa tam celé rodiny, grilujú, hrajú loptové hry. 

Katarským národným jedlom je "balalit" (niečo ako cestoviny nite s praženicou, cukrom a šafranom), "harís" (pšeničná kaša s natrhaným kuracím, alebo i ťavím mäsom, ochutená korením a bylinami) a potom taká klasika ryža s kuraťom, alebo hovädzím mäsom. Dôležité je, aby všetko bolo "halal" (halal-povolené, spĺňajúce islamské tradície) 

Bezplatná zdravotná starostlivosť, vysoké zárobky, žiadne dane, či účty za vodu a elektriku-to je len pár z mnohých výsad domácich obyvateľov krajiny. Miestni sú vládni úradníci a podnikatelia. Už pri prvom zamestnaní dostane Katarčan približne 16 000 QAR (katarský rijál), čo je v prepočte cca 4000€. Po ukončení štúdia je minimálna mzda domáceho už 40 000 QAR (10 000€).Do "dôchodku" odchádzajú s platom 400 000 QAR (100 000€). Toto naozaj nie je rozprávka. Ženy majú príjmy o niečo nižšie ako muži. Ale ako som už spomenula, život v Katare má dve tváre. O tej druhej by vedeli rozprávať hlavne obyvatelia Nepálu, Pakistanu, Afganistanu, Filipín a Indie,, ktorých môžeme označiť za naozaj veľmi lacnú pracovnú silu a ich život je doslova opakom toho, čo si mnohí predstavujú pod pojmom "život v Katare". 

Waau. Teším sa na pokračovanie 😉

5. mar 2023
jsrv82
autor

@saraxyz ďakujem pekne 🙏

5. mar 2023

Zaujimave citanie .....dufam ze bude aj pokracovanie

5. mar 2023

@jsrv82 a nevedela by si pridat viac obrazkov z bezneho katarskeho zivota ??foto spominanych veci co popisujes ulic s obchodnikmi z trhu foto ihrisk promenad??dakujem

5. mar 2023
jsrv82
autor

@lubka2510 posnažím sa, ak budem mať trochu času, pofotiť viac. V prvom článku je foto starého trhu (Souq Waqif), aj Sokolí trh (Falcon Souq) a foto perly, ktorá je na začiatku promenády Corniche 🙂

5. mar 2023

Začni písať komentár...

Odošli