kasandra_g
26. apr 2017
1295 

Ploché nohy u detí

Na Slovensku sa narodí 90 % detí so zdravými nohami. Ale už 30 % z nich nastupuje  do školy s deformitami. U detskej nohy je riziko poškodenia oveľa väčšie než u dospelého človeka. Je to dané tým, že chodidlo dieťaťa mení komplexne svoje proporcie, rastie do dĺžky, šírky a objemu. Vďaka pretrvávajúcemu chrupavčitému tkanivu je veľmi náchylné na deformity. Ako sa správne starať o detské nožičky, čo je to plochá noha a aké by mali byť prvé topánočky?

Má dieťa pri narodení klenbu nohy?

Už pri narodení má každé dieťa vytvorenú pozdĺžnu aj priečnu klenbu nohy. Tieto sú  vyplnené tukovými vankúšikmi, ktoré chránia nôžku pred možnými deformáciami, alebo preťažením. Práve kvôli tukovým vankúšikom vyzerá detská noha ako plochá. Takýto tvar pretrváva asi do 4 - 6 rokov, približne v tomto veku sa noha tvaruje do obvyklej podoby. Avšak tu sa názory odborníkov rozchádzajú: podľa niektorých sa oblúk stáva zreteľným okolo dvoch rokov života, iní tvrdia, že je to o niekoľko rokov neskôr, v siedmich alebo až deviatich rokoch.  Zahraniční odborníci dokonca definujú detskú nohu ako nohu bez vyvinutej klenby, tá sa začína budovať až s postupným zaťažovaním. 

Plochonožie

Pojem plochá noha označuje výrazné zníženie, prípadne až vymiznutie pozdĺžnej alebo priečnej klenby. Môže ísť aj o ich kombináciu. Príčiny vedúce k plochej nohe môžu byť vrodené, alebo získané.  Vrodené súvisia s vadami kostí, zle vyvinutého skeletu chodidla.

Získaná plochá noha vzniká u detí z niekoľkých dôvodov:

  • ochabnutie väziva (prejaví sa ako flexibilná plochá noha)
  • dôsledok diagnóz: Downov syndróm, Marfanov syndróm (flexibilná plochá noha)
  • svalová slabosť, alebo dysbalancia, ktorá je pozorovaná pri detskej mozgovej obrne, pri meningomyelokéle (rázštep chrbtice)
  • rozvoj kontraktúr (prejaví sa ako spastická plochá noha)
  • juvenilná reumatoidná artritída - zápalové ochorenie kĺbov (artritická plochá noha)

Ploché nohy prezradí únava

V praxi sa najčastejšie ortopédi stretávajú s flexibilnou detskou plochou nohou, ktorá vzniká v období rastu. Podmienkou pre rozvoj je najmä zvýšená laxicita väziva (uvoľnenie väziva), ale aj detská obezita, či dlhodobý pobyt na lôžku. Dochádza k poklesu klenby, ťažisko sa presúva na vnútornú stranu nohy, ktorá je preťažená. Prirodzene potom dieťa chodí so špičkami dovnútra, ale po čase sa i toto stráca. Spočiatku flexibilná, nebolestivá noha sa stáva bolestivou, s postupným obmedzením hybnosti. Deti sa ľahko unavia. Práve únava dieťaťa je v anamnéze plochej nohy silným faktorom, podľa ktorého môžeme plochú nohu diagnostikovať.

Navštívte ortopéda

V akom veku teda treba už zájsť s dieťaťom k odborníkovi? Napriek rôznym názorom uvedeným vyššie je to vek okolo troch rokov. Ak v tomto veku nepozorujete rysujúcu sa klenbu, môže ísť o diagnózu plochej nohy. Zamerajte sa aj na pozíciu pätičiek – ak sú vybočené von, takisto treba navštíviť lekára. To isté platí aj pre pozíciu kolienok. Dôležitá je i miera flexibility pri tomto náleze – keď sa dieťa postaví na špičky a klenba sa obnoví v tomto postavení, väzivo sa ešte dokáže zmobilizovať a noha je funkčne zdatná.

Lekári pristupujú k liečbe konzervatívne kvôli pokračujúcemu vývinu chodidiel. Podľa štádia plochej nohy naordinujú buď cvičenia, alebo používanie ortopedických vložiek. Prosté obrysové vložky sú neúčinné a len podporia deformitu nohy. Ortopéd kontroluje dieťa v šesťmesačných intervaloch.

Operačná terapia sa indukuje len v prípade pretrvávajúcej bolesti a únavy nohy, kedy je znemožnená bežná denná aktivita dieťaťa.

Prevenciou ďalej zájdeš

Čo môžete urobiť pre správny vývin nôh vašich detí a ich prevenciu vy?

  • nenútiť dieťa k predčasnému stavaniu sa, lezenie totiž podporuje vývoj svalstva dolných končatín a chrbátika,
  • redukcia hmotnosti dieťaťa, ak je obézne,
  • v prípade prvých krôčikov a následného rozvoja samostatnej chôdze môžu deti so zdravými chodidlami chodiť doma bosé, alebo v protišmykových ponožkách,
  • ak majú deti ploché nohy, chodia v sandálkach s vyvýšeným a pevným opätkom s ortopedickými vložkami,
  • v lete dbajte na to, aby deti chodili bosé po trávniku, kamienkoch, piesku, po klzkom, či hrubom povrchu - noha tak reaguje na kontakt s podložkou dynamickou kontrakciou všetkých svalov.  Nohy večne uzatvorené v topánkach totiž nedostávajú dostatočné impulzy na to, aby sa klenby vytvárali.
  • dieťa by malo mať svoje vlastné topánky na von i na doma, neodporúčajú sa topánky zdedené po niekom, pretože majú tvar už nosenej nohy,
  • nosenie ortopedických topánok alebo papúč s klenbou nemá u zdravej nohy opodstatnenie
  • cvičenia na prevenciu plochých nôh – 15 minút denne (u starších detí)
  • pozor aj na malé číslo pančušiek, či ponožiek, alebo ich nekvalitný materiál (po praní sa sperú)

Prvé topánočky

V súvislosti s kúpou prvých topánočiek názor odborníkov nie je ujednotený. Čo ortopéd, to iný pohľad. Každopádne, s prvými krokmi a hlavne vonku,by iste dieťa malo byť obuté. Vhodná obuv by mala mať nadmierku, ideálne 12 mm na začiatku sezóny. Polovica tohto rozmeru je na to, aby sa pri chôdzi prsty vpredu vôbec nedotýkali topánky a ďalších 6 mm sa ponecháva na rast nohy dieťaťa. Topánočka by nemala byť ťažká, mala by byť z prírodných materiálov, pružná, aby nebránila v pohybe. Dôležitá je päta topánky – táto by mala byť pevná, poskytuje oporu členku. Ten má držať v správnom postavení. Nemenej dôležité je i mäkké došľapovanie.

#plocha_noha #prve_topanky #plocha_noha_u_deti #prevencia_plochych_noh
#ploche_nohy #zdravie

Zdroje: Jitka Drápalová: Diagnostika a terapie dětskej plochej nohy

              Odborný článok MUDr. O.Adamec: Plochá noha v dětském věku

              https://najmama.aktuality.sk/clanok/235072/odbornik-radi-odkedy-ma-dieta-nosit-topanky-a-ake-mu-spravne-vybrat/

Zdroj foto: pexels.com

ak majú deti ploché nohy, chodia v sandálkach s vyvýšeným a pevným opätkom s ortopedickými vložkami-to snad nie 🙂

26. apr 2017

@lara6 s opatkom sa stotoznujem aj ja. V pripade oslabenia alebo unavy nohy totiz mierne fixuje patu v jej rovnom postaveni, nedovoli hned vtacanie dovnutra a tym sa udrzuje klenba nohy. Ale tiez si myslim, ze ortopedicke vlozky maju cas do 5-6rokov, dovtedy je idealne nutit stupaj a jej svaly pracovat cviceniami, bosou chodzou a pod.

27. apr 2017

Začni písať komentár...

Odošli