kasandra_g
4. máj 2017
1251 

Umelá maternica je veľkou nádejou pre predčasniatka

Riadne sci-fi?! Ani nie, predstavte si, že už v roku 1923 bol vyslovený vedecký predpoklad, že ľudské embryá sa budú vyvíjať v umelej maternici, mimo telo človeka. Zadefinoval to britský vedec J.B.S. Haldane pod pojmom ektogenéza. Až dnes odborníci vyvinuli akési vrecko…

Umelá plastická maternica bola vytvorená zatiaľ na účely testovania. Testom sa podrobili predčasne narodené jahňatá. Ich vývinový vek bol ekvivaletný veku detí narodených v 23. týždni tehotenstva. Testovanie bolo úspešné, a preto sa predpokladá, že počas nasledujúcich piatich rokov budú prebiehať pokusy aj na ľuďoch. Vedci tvrdia, že táto “pomôcka” má zaistiť bezpečné prostredie pre predčasne narodené deti. Niečo ako inkubátor. Na rozdiel od neho, sa však pomocou systému “biobag”, pokúšajú presne replikovať podmienky v maternici.

Ako to funguje?

Plod sa nachádza v plastickom obale, je obklopený kvapalinou. Tá zložením a obsiahnutými živinami pripomína plodovú vodu. Plod dýcha cez vyrobenú umelú pupočnú šnúru. V jeho srdci prúdi okysličená krv, odkysličená je odvádzaná pomocou pupočnej šnúry do špeciálneho zariadenia - oxygenátora. Tu sa odkysličená krv mení na okysličenú a vracia sa späť do plodu. Nie je použité žiadne mechanické čerpadlo, pretože aj jemný  tlak môže smrteľne preťažiť nedostatočne rozvinuté srdce. Syntetická plodová voda sa vypustí z obalu, keď sú spotrebované živiny. Takto, spolu s ňou, odchádzajú aj výkaly plodu.

Čo máme spoločné s jahňatami?

Jahňatá veru nie sú ľudia… Ich mozgy sa vyvíjajú trochu iným tempom. Vedci preto uznali, že ešte pred ďalším testovaním na ľudských plodoch, bude potrebný rozsiahlejší výskum. "Myslím si ale, že je reálny predpoklad, že do troch rokov tu náme prvé pokusy na ľuďoch,“ hovorí Dr Alan Flake, riaditeľ Centra pre výskum plodu v Detskej nemocnici vo Filafelfii. "Náš systém by mohol zabrániť vysokej chorobnosti, ktorú vykazujú predčasne narodené deti. Takáto technológia tu v súčasnosti neexistuje, ” dopĺňa.

Výhody umelej maternice

  • v  inkubátore dieťa dýcha svojimi malými a nedostatočne vyvinutými pľúcami, infekcie pľúc sú bežným problémom a príčinou smrti u predčasne narodených detí. Nový systém má presne tomu zabrániť.
  • kvapalné prostredie sa dá veľmi jednoducho udržať sterilným, na rozdiel od inkubátora,
  • oveľa nižšia šanca nákazy infekciami z vonkajšieho prostredia

Predčasne narodené deti majú v súčasnosti nízku šancu na prežitie. Až 90 % tých, ktoré prežijú, trpí chronickými pľúcnymi chorobami, alebo inými problémami zapríčinenými tým, že ich orgány ešte nie sú dozreté. Život ohrozujúce komplikácie sú úplne bežné. Zdá sa, že umelá maternica by mohla byť ich záchranou.

Video, screenshot: youtube

Zaujímavý článok.

4. máj 2017

uz len zle sa na to pozera

4. máj 2017

Len bohužiaľ... človek zneužije každú dobrú myšlienku.... ☹

4. máj 2017

@lubica2403 presne toto mi napadlo, ked som to citala na nete. spolu s pokusmi tvorit deti s DNA od troch (a viacerych) ludi. typ spolocnosti, aku pozname dnes, sa takto od zakladu zmeni. neviem, ci k lepsiemu (vazby budu prepletenejsie), alebo defintivne zaniknu uzke spolocenske vazby, ake predstavovala doteraz vlastne rodina, a ludia budu viac "kazdy za seba".

5. máj 2017

@moonlight1210 ,mne sa tento trend definitívne nepáči ☹ Umelí ľudia? S ideálnymi vlastnosťami ? Blonďáci s modrými očami? Alebo - nechem nosiť dieťa vo vlastnej maternici, pokazí mi to postavu.... zaplatím si umelú ......... ☹ Ja mám z toho zimomriavky, rovnako ako aj z klonovania - či už potravín alebo zvierat. Kam to vedie ? Chýba nám pokora.

5. máj 2017

A podľa mňa väzby nebudú pevnejšie , skôr naopak... Ľudia sa budú rodiť len ako výrobky.... Strašná vízia ☹

5. máj 2017

Hm, dieťa umelo vypestované ako doplnok k dokonalej domácnosti. K tomuto sa dúfam nedopracujeme.

5. máj 2017

Pozerate vela scifi filmov 😂 Vola sa to etika a musia ju dodrziavat aj lekari aj vyskumnici.

6. máj 2017

@petrofka etika je len dohoda spoločnosti, v ktorej platí. Že niektoré veci sa robit nebudú.

Však ono to nebude zajtra, toho sa nebojím. My sa toho nedožijeme a asi ani naše deti. Ale spoločnosť sa zmení. Cely čas sa mení. Pozri na minule storočia. Veci čo sa vtedy brali za nemenne platne sa pomaličky menili, až sa zmenili do dnešnej podoby. A budú sa meniť ďalej.
Žiadne sci-fi. Proste vývoj spoločnosti.

6. máj 2017

@petrofka Hm.... Neviem, či pri tom množstve tragédií v dejinách bol braný ohľad na nejakú etiku 🙂 ... Scifi nepozerám vôbec... 🙂 Viem, že sa toho nedožijem, možno ani vnúčatá... Napriek tomu to neželám ani tým ďalším generáciám... Milujem normálnu, "strapatú" trávu, nie dokonalý umelý trávnik... 🙂

7. máj 2017

Začni písať komentár...

Odošli