kasandra_g
22. jún 2017
2077 

NAJ tipy na hry pri vode. Zabavia sa deti aj dospeláci

Boli by ste pri mori, mali by ste vyložené nohy, popíjali drink, zatiaľ čo by sa vaše deti hrali na pláži a stavali hrady z piesku… Idylka. Môže byť?

Táto predstava je priam ukážková. Ale, baví ešte deti hrať sa s vedierkom a formičkami? Je treba stále čosi vymýšľať? Čo tak aktivity, ktoré dostanú nielen ich? Zabavia a poučia aj vás a na drink s vyloženými nohami budete chcieť rýchlo zabudnúť! 

Začnite s prípravou už doma

Tak ako začínate baliť kufre, začnite aj s premýšľaním aktivít. Zvážte, čo je vo vašich silách a popracujte i s vlastnou fantáziou. Niektoré činnosti treba zahájiť včas:

Spoznávanie mušlí

Aktivita ako stvorená na spoznávanie. Stiahnite si kartičky s obrázkami jednotlivých mušlí a dajte zalaminovať. Na pláži nechajte deti mušle hľadať a k obrázkom priraďovať.

Domčeky z mušlí

Kúpte plastové misky a keď sa budete slniť, stavajte do nich domy. Piesok, kamienky, mušle, riasy a možno prehovoríte aj živého krabíka. Výsledkom bude mušľový domček so záhradkou z piesku a rias... Namiesto strážneho psa, strážny krab!

Obrazy v piesku

Nezabudnite si zobrať plážové šľapky. Nielen preto, aby vás horúci piesok nepopálil… Nalepte zo spodnej strany šľapiek penové zvieratká a dupkajte spolu na prechádzku. Cestu späť ľahko spoznáte. 

Hľadanie hviezdic

Budete potrebovať nádobu a všetko, čo na pláži nájdete. Hlavne nech sú to hviezdice. Tie schovajte do piesku a spoločne hľadajte. Video vám napovie viac.

Piškvorky na uterákoch

Pomocou fixy na textil nakreslite na plážové uteráky hraciu plochu na piškvorky. Jeden hráč má kamienky, druhý mušle. Kto vyhrá?

Zbaliť sa a ísť

Last minute dovolenky sú niekedy tie najlepšie. Je čas hry improvizovať!

Kreslenie na kamene

Niekomu kamienková pláž úplne vyhovuje. Dá sa na ne kresliť. Stačia len fixy a na kamene môžete namaľovať čokoľvek. Od portrétov ľudí na pláži, cez morské zvieratá, až po abstraktné umelecké diela.

Kamienkové puzzle

Na jednotlivé kamene nakreslite vždy kúsok z celého obrázku. Potom spájajte.

Umenie z kameňov

Nazbierajte kamene rôznej veľkosti a farby. Vytvárajte mozaiky morských zvierat. 

Popkornová vojna

Či už na pláži, keď slnko svieti, alebo v hoteli, keď zrovna prší, usporiadajte vojnu. Stačí k nej slamka a pár popkornov. Deti súťažia medzi sebou, kto cez slamku najrýchlejšie dostane svoj popkorn do cieľa.

Precvičovanie písmenok

Ak ste na pieskovej pláži, je to ideálne. Podajte dieťaťu paličku a do piesku bude písať písmená. Ak stihnete pred dovolenkou zalaminovať kartičky s písmenkami, nemusíte ani nič hovoriť.

Krabie závody

Dovolenka all inclusive. Všetko ste už ochutnali? Tak sa hýbte! Usporiadajte krabie závody na pláži. Špecifický pohyb vám dá zabrať.

Chyťte si skutočného kraba!

Vedeli ste, ako sa chytá krab? A ako ho vôbec nájsť? Obrázkový postup nájdete tu a verte, že vás klepetami neuštipne!

Bublinový had

Bubliny sa dajú robiť všade, aj na pláži. Príprava je jednoduchá, nezaberie veľa času a všetko sa dá nájsť v plážovej taške, ktorú máte pod slnečníkom. Z plastovej fľašky odstrihnite manikúrovými nožničkami dno. Na toto miesto pripevnite pomocu gumičky do vlasov ponožku. O jednu síce prídete, ale... Ponožku ponorte do saponátového roztoku a fúkajte.

Slnečné hodiny

Naučte deti, ako sa určoval čas v dávnych dobách. Potrebujete kamienky a paličku. Tú zapichnite tak, aby na ňu svietilo slnko. Kamienky usporiadajte v tvare hodín. Aktuálny čas skontrolujte s ozajstnými hodinami. Potom sa už riaďte podľa zostrojených slnečných hodín. 

Uložená spomienka

Ak už pravidelne, niekoľko rokov, cestujete na to isté miesto, prečo si nevytvoriť pár spomienok? V prázdnej fľaši, alebo v nádobke, si nechajte odkaz do budúceho roka. Alebo napíšte, čo najkrajšie ste zažili pri mori práve teraz. Fľašu s odkazom schovajte na tajné, bezpečné miesto. Zapamätajte si ho a keď sa sem o rok vrátite, spomienku nájdete.

Spoznajte priateľov

Stretnúť  na dovolenke nových ľudí je snáď to najľahšie. Priučiť sa novému jazyku, alebo porozumieť si aj bez slov. 

Čo na to deti

Dvojičky Lilka a Nelka S. (8) majú rady nebezpečenstvá: “Keď sme pri mori, najradšej robíme triky na nafukovačke. Lastovičku, saltá na rukách... Alebo nafukovačkovú vojnu: to je, že v mori zhadzuješ druhého z nafukovačky.” Samozejme, že pod dohľadom maminky Karin, ktorá s úsmevom dodáva: “U nás vždy bola základom piesková pláž, vedierka, lopatky, formičky...” Podľa skúseností mám na diskusných fórach, sa deti väčšinou zabavia aj samé. Veď more, pláž, západ, či východ slnka na pobreží, to je niečo, čo nevidia každý deň. Ako sa vyjadrila Elizita: “Už aj vystátie radu na zmrzlinu, či kornútok, je pre dieťa zaujímavé.”  

Dovidenia, more!

Na konci vašej dovolenky nezabudnite odtlačiť nohy do piesku a napísať prstom rok. A na svete je pekná fotografia.

#dovolenka_s_detmi #leto #more #zabava #starostlivost_o_dieta #hry_pri_vode

Foto: pexels.com, creativeinchicago.com

Začni písať komentár...

Odošli