5 / 8

    Vitamín E je bežne používaný názov zlúčenín odvodených z tokoferolu a tokotrienolu s aktivitou vitamínu E. Najdôležitejšou úlohou vitamínu E v tele je antioxidačná činnosť. Chráni polynenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny a iné oxidanty pred oxidáciou.
    Vitamín E zabraňuje oxidácii polynenasýtenýchmastných kyselín (PUFA) – nachádzajú sa prevažne v membránach buniek; a lipoproteínov nízkej hustoty (LDL cholesterol) - cirkulujú v krvi lipidovými peroxidmi. Lipidové peroxidy sú bežné produkty metabolizmu, sú to vysoko reaktívne molekuly, ktoré môžu poškodiť tkanivá a bunky, ak sú produkované v nadmernom množstve. Voľné radikály vznikajúce pri oxidačnom metabolizme sú nestabilné a „kradnú“ elektróny ostatným stabilným molekulám, koenzýmom, proteínom a vitamínom, vyvolávajú reťazovú reakciu.
    Vitamín E vychytáva peroxidové voľné radikály a zastavuje reťazové reakcie voľných radikálov. Nestabilným voľným radikálom dodáva elektróny - stabilizuje ich a sám sa stane voľným radikálom. Takto vytvorené voľné radikály následne reagujú s vitamínom A alebo C opätovne sa regenerujú, obnoví sa ich oxidačný stav a opäť sa využívajú alebo sú vylúčené žlčou.
    Vitamín E chráni vitamíny A a C pred oxidáciou. Vitamíny E, C a betakarotén sa bežne nazývajú „antioxidačné vitamíny“, keďže nie len odvracajú oxidatívne poškodenia, ale spolu vzájomne znásobujú svoju ochrannú silu. Chránia pred neustálym rizikom z potenciálne škodlivých reťazcov voľných radikálov.
    Vitamín E ako antioxidant chráni nie len pred vnútornými oxidatívnymi poškodeniami vyvolanými metabolickými reakciami, ale aj pred vonkajšími faktormi. Chráni pred škodlivými účinkami znečisteného životného prostredia, cigaretového dymu a UV žiarenia.
    Tieto faktory vytvárajú nadmerný oxidatívny stres, s ktorým si telo nemusí byť vždy schopné poradiť. Bunky prirodzene obsahujú antioxidačné zlúčeniny chrániace pred oxidatívnym poškodením a na nápravu vzniknutých poškodení, ale ak množstvo poškodení prekročí reparačnú schopnosť organizmu, môže dôjsť k poškodeniam buniek.
    Tokoferoly sú účinné pri vysokej koncentrácii kyslíka a preto sú koncentrované v lipidových štruktúrach s najvyšším parciálnym kyslíkovým tlakom, ako sú červené krvinky, sietnica a dýchacie membrány. Štúdie potvrdili, že vitamín E zlepšuje prietok krvi v cievach, pozitívne ovplyvňuje ťažkosti cievneho systému, angíny a pomáha odstraňovať príznaky oslabenej cirkulácie dolných končatín. Štúdie tiež potvrdili priaznivý účinok na zdravotný stav pacientov s reumatoidnou artritídou. Vitamín E pomáha výrazne znížiť viaceré príznaky súvisiace s menopauzou a predmenštruačným syndrómom, znížiť fibrocystické tkanivá (benígne hrčky v prsníkoch) a minimalizovať tendenciu krvných doštičiek zhlukovať sa.
    Funkcie vitamínu E v skratke
    ◾ako biologický antioxidant chráni bunky pred starnutím a voľnými radikálmi
    ◾znižuje poškodenie DNA a chromozómov
    ◾zlepšuje fyzickú a sexuálnu výkonnosť
    ◾zvyšuje detoxikačnú schopnosť pečene
    ◾omladzuje pokožku, zamedzuje tvorbe vrások
    ◾účinný pri reume, problémoch s kĺbovými chrupavkami a spojivovým tkanivom
    ◾zvyšuje pružnosť cievneho tkaniva
    ◾zmierňuje menštruačné problémy
    ◾znižuje tvorbu krvných zrazenín
    ◾hrá dôležitú ulohu pri prevencii srdcovo-cievnych chorôb
    nedostatok spôsobuje:
    porucha nervového systému, svalov
    zvýšenie peroxidácie tukov v pečeni
    anémia
    starecké škvrny na rukách
    suchá koža, mastné vlasy
    neplodnosť

    14. máj 2015