Aby nebolo trávenie trápením počas sviatkov
Trávenie môže narušiť aj zmena stravovacích návykov počas sviatkov.
.. musíme ochutnať všetky jedlá, či vypiť maximálne množstvo alkoholu i nealkoholických nápojov ?...
Nie ? no čo ak predsa...
Poistka zdravého trávenia – bakteriálne kultúry
Dôsledkom je preťaženie tráviaceho traktu a porušenie rovnováhy bakteriálnej črevnej flóry, čo sa prejaví obrannou reakciou organizmu sprevádzanou vracaním, hnačkami, nadúvaním či problematickým vyprázdňovaním.
Ako obnoviť bakteriálnu flóru? S pomocou bakteriálnych kultúr! Osídlením črevnej sliznice „dobrými“ baktériami, ktoré zabraňujú premnoženiu hnilobných patogénnych „zlých“ baktérií a podporujú zdravé trávenie. Vytvoríme tak podmienky na zlepšenie činnosti najdôležitejšieho detoxikačného orgánu – pečene. Pomôžu nám udržať črevo zdravé a znovu obnoviť poškodenú rovnováhu bakteriálnej mikroflóry. K najvýznamnejším „dobrým“ baktériám patria laktobacily, ktoré produkujú dôležitú kyselinu mliečnu, bifidobaktérie a niektoré druhy streptokokov. Bežne sú v našom čreve prítomné, dostávajú sa do organizmu v podobe kyslých mliečnych výrobkov (jogurty, kefír, zakysanka, acidofilné mlieka, niektoré syry, nepasterizovaná bryndza), ale aj kvasenej zeleniny (kyslá kapusta, kvasené uhorky...)
Udržať náš tráviaci trakt v rovnováhe pri nedostatku bakteriálnych kultúr v strave môžu pomôcť výživové doplnky z lekární.
Na drobné prehrešky – tráviace enzýmy
Vychutnať si počas sviatkov aj niektoré ťažšie jedlá nám pomôžu tráviace enzýmy Komplex tráviacich enzýmov, vrátane amylázy, lipázy, proteázy a laktázy, rastlinného broemalínu a papaínu prispieva k zabezpečeniu optimálneho trávenia a absorpcii živín. Pomáhajú tak zmierniť tráviace ťažkosti, vrátane plynatosti, pálenia záhy a syndrómu dráždivého čreva.
#travenie




