1 / 8

    predchádzanie srdcovov-cievnym ochoreniam
    Podľa kardiológov u mužov mladšej vekovej kategórie je omnoho vyššie riziko vzniku ochorení srdca a mozgovej mŕtvice ako u žien.

    3 najlepšie výživové rady:

    1. Plánujte dopredu, čo zjete. Ovocie a zelenina by mali tvoriť najmenej polovicu každej porcie jedla. Sú plné vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré vedia zasadiť mocný úder proti ochoreniam srdca.

    2. Jedzte tučné ryby – ako sú losos, pstruh a sardinky – najmenej dva razy do týždňa. Poskytujú organizmu špeciálne omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, a to DHA (kyselinu dokozahexaenovú) a EPA (kyselinu eikozapentaenovú), ktoré majú dobrý vplyv na zdravie srdca. Ak nemáte radi ryby, zvážte užívanie výživových doplnkov s obsahom Omega-3.

    3. Držte sa porcií rozumnej veľkosti. Samozrejme, že šťavnatý hamburger alebo steak sú veľmi chutné, ale neprežeňte to s ich veľkosťou, urobte si porciu vo veľkosti hracích kariet. Spolu so zeleninou a ovocím zaraďte do svojho jedálneho lístka aj celozrnné výrobky a nízkotučné mlieko

    10. jún 2015

    Zásady správneho merania krvného tlaku
    ◾Krvný tlak si merajte vždy v rovnakú hodinu, najlepšie v tichej miestnosti s primeranou teplotou.
    ◾Jednu hodinu pred meraním krvného tlaku nefajčite a nepite nápoje s obsahom kofeínu, krvný tlak si nemerajte ani po kúpeli, cvičení, pití alkoholu.
    ◾Nemerajte si tlak, ak máte silné nutkanie na močenie, plný močový mechúr zvyšuje tlak asi o 10 mmHg.
    ◾Sadnite si vzpriamene, s rovným chrbtom, nerozprávajte a merať začnite až po 5 minútach strávených v pokoji.
    ◾Oprite sa chrbtom o sedadlo stoličky, nohy majte neprekrížené, položené celými chodidlami na zemi. Uvoľnite si rukáv, nesmie vás škrtiť.
    ◾Rameno s manžetou tlakomera majte položené lakťom na stole, pričom manžetu majte založenú približne vo výške srdca (inak si ruku podložte vankúšikom). Pri meraní zápästným tlakomerom držte zápästie vo výške srdca!
    ◾Krvný tlak si merajte vždy na tej ruke, kde zvyknete namerať vyššie hodnoty.
    ◾Meranie krvného tlaku dvakrát zopakujte s minimálnym časovým odstupom 2 – 5 minút, pričom zo zistených hodnôt vypočítajte priemer. Pri druhom meraní sú hodnoty obyčajne nižšie.
    ◾Namerané hodnoty si zapíšte do preukazu o krvnom tlaku, poznačte si ich spoločne s užívanými liekmi, dátumom a časom merania.
    ◾Krvný tlak si merajte pravidelne – ak už máte diagnostikovanú hypertenziu, každý deň ráno (počas prvej hodiny po prebudení, vtedy je vzostup tlaku zvlášť prudký, čo je v priamej súvislosti s počtom infarktov a záchvatov mŕtvice) a večer.

    10. jún 2015