katarinka26
17. feb 2016
157 

Obezita a ľudské srdce

Za obézneho sa považuje človek, ktorého BMI je vyššie ako 30. Za ťažké štádium obezity sa považuje BMI nad 40. Varovným signálom je i obvod pása, ktorý by u žien nemal byť väčší ako 80 cm a u mužov viac ako 94 centimetrov. Obezita nie je len estetickým, ale najmä zdravotným problémom, pretože u obézneho sa zvyšuje riziko vzniku srdcových ochorení, cukrovky, nespavosti, mozgovej mŕtvice, osteoporózy, dny i rakoviny.

Obezita je najčastejšie dôsledkom nezdravého životného štýlu, teda konzumácie nezdravých jedál (nasýtených tukov, trans tukov, rýchlych cukrov) a nedostatku pohybu. Ak trpíte obezitou, existuje dvakrát väčšia šanca, že zomriete predčasne.

Obezita a ľudské srdce

Vedecká štúdia Framingham Heart Study, ktorú uskutočňuje National Heart Lung and Blood Institute Boston University, bola uskutočnená na vzorke takmer 5900 účastníkov. Štúdia sledovala prepojenie nadváhy a obezity so vznikom srdcových ochorení. Výsledkom bolo, že nadváha zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb o 34 percent, obezita o neuveriteľných 104 percent!

Obezita je v prvom rade zodpovedná za vznik rizikových faktorov, ktoré vedú ku vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Skupinu rizikových faktorov, zodpovedných za vznik srdcového zlyhania (aj iných vážnych ochorení), nazývame metabolický syndróm.

Kedy človek trpí metabolickým syndrómom?

Diagnóza metabolický syndróm sa vzťahuje na človeka, ktorý má aspoň 3 z piatich rizikových faktorov:

  • Obvod pása u žien vyšší ako 80, u mužov väčší ako 94 centimetrov,
  • vysoká hladina triglyceridov v krvi,
  • nízka hladina HDL (dobrého) cholesterolu,
  • vysoký krvný tlak,
  • vyššia hladina cukru v krvi.

Viaceré vedecké štúdie naznačujú, že ľudia, ktorí trpia metabolickým syndrómom, sa vystavujú dvojnásobnému riziku vzniku srdcového infarktu i mozgovej mŕtvice. Ak je u vás diagnostikovaný čo i len jeden rizikový faktor, berte ho ako varovanie, pretože postupom času môže dôjsť k rozvoju ostatných.

Rizikové faktory z pohľadu INTER-HEART štúdie, ktorá má globálny charakter

Na záver si neodpustíme závery jednej z najväčších štúdií svojho druhu, INTER-HEART Study, ktorá sledovala 29 tisíc ľudí z celého sveta a rizikové faktory vzniku srdcových chorôb. V 90-tich percentách boli za infarkt zodpovedné tieto faktory v nasledovnom poradí:

  1. Zvýšená hladina LDL cholesterolu a znížená hladina HDL cholesterolu
  2. Fajčenie
  3. Cukrovka
  4. Vysoký krvný tlak
  5. Brušná obezita
  6. Stres a depresie
  7. Absencia dennej konzumácie ovocia a zeleniny
  8. Absencia pohybovej aktivity
  9. Alkohol

Obezita a astma

Máte problémy s dýchaním? Obezita astmu dramaticky zhoršuje. Astma je totiž niečo ako slabý, chronický zápal v pľúcach. V tele obézneho vznikajú chemické látky ktoré zvyšujú pohotovosť ku zápalom. Obezita zhoršuje aj priebeh liečby astmy. Lieky, ktoré u štíhleho astmatika výborne zaberajú sú u obézneho menej účinné. Ak schudnete, dramaticky sa vám zlepší dýchanie a asi aj dávkovanie liekov. Ako astmatik môžem tieto informácie z lekárskej literatúry len potvrdiť.

Obezita a alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je druh demencie. Pri nadváhe je riziko vzniku tohto ochorenia o 35% vyššie. Pri obezite je toto riziko už viac ako o 70% vyššie, než u štíhlych. Dôvod schudnúť, kým si ešte pamätáte prečo.

Obezita a operácie

Občas sa v živote stane, že je potrebná aj operácia. Nečakaný úraz, ochorenie. Obézni majú podstatne vyššie riziko pooperačných komplikácií. Horšie hojenie rany, pomalá rekonvalescencia, zápaly. Toto utrpenie podčiarkne aj to, že s obéznym človekom nevládzu sestričky manipulovať. Obézny sa nezmestí ani do niektorých diagnostických prístrojov, napríklad na CT.

Týkajú sa uvedené rizikové faktory i vás? Neriskujte a žite zdravšie, pokiaľ je čas.

Zdroj: http://www.framinghamheartstudy.org/, www.theheart.org

#srdce #obezita 

Začni písať komentár...

Odošli