icon

18. novembra bol Európsky deň zvyšovania povedomia o ATB. Ide o každoročnú európsku iniciatívu v oblasti verejného zdravia, ktorá má za cieľ zvyšovať informovanosť o hrozbách ATB rezistencie, ako aj o rozvážnom používaní ATB.
Flemingovi - vynálezcovi penicilínu musíme byť vďační. Vďaka antibiotikám (ATB) sa zachránili milióny životov, ktoré boli v ohrození baktériových ochorení. Avšak s nerozvážnym predpisovaním a používaním ATB došlo k vzniku tzv. ATB rezistencie. Niektoré baktérie začali byť neúčinné voči účinkom ATB. Najnovšie údaje potvrdzujú, že v EÚ stúpa ATB rezistencia a je výraznou hrozbou pre verejné zdravie. V porovnaní s priemerom EÚ je v SR pri podobnej spotrebe ATB frekvencia rezistentných patogénnych baktérií viac ako dvojnásobná.
Zastaviť vývoj rezistentných baktérií a zachovať účinnosť ATB pre budúce generácie môže pomôcť len rozvážne používanie ATB.
1. ATB má byť predpísané, keď má pacient dokázanú bakteriálnu infekciu. Nádcha, pokašliavanie a sople sú väčšinou vírusového pôvodu, na ne ATB nezaberajú. V prípade pochybností lekár môže z krvi vyšetriť tzv. CRP. Ide o C-reaktívny proteín, na základe ktorého hodnôt lekár rozpozná, či je infekcia vírusového alebo bakteriálneho pôvodu.
2. V prípade, že je nutné užívať ATB, treba ich užívať presne podľa predpisu, tj. v dostatočnej dávke a dostatočne dlho. V opačnom prípade, nielenže sa baktéria nemusí odstrániť, ale môže sa stať rezistentná na dané ATB u danej osoby, príp. sa šíriť na iných ľudí.
Nerozvážna konzumácia ATB neprospieva organizmu. ATB zabíjajú aj dobré probiotické baktérie, ktoré osídľujú črevo a posilňujú našu imunitu. Preto je pri konzumácii ATB dôležitý príjem probiotík, nalepšie v prirodzenej forme - jogurty, kyslé mlieko, domáca kyslá kapusta (v obchode ju totiž dostať aj s konzervantmi) alebo najlepšie nepasterizovaná žinčica či bryndza z certifikovaného alebo overeného salaša. Nepasterizovaná bryndza je naša probiotická bomba, bryndza v 1 g obsahuje minimálne 100-krát viac prospešných baktérií ako jogurty.