icon

Hrach má výrazne omladzujúce účinky , vďaka jedinečnej kombinácii horčíka a nukleových kyselin.
Prečistuje tráviacu sústavu (obsahuje vlákninu ) a má detoxikačné účinky.
Dodá množstvo energie a dostatočne zasýti . Je preto vhodný hlavne pre fyzicky pracujúcich ľudí, športovcov – k tomu sa ešte dostaneme.
Podporuje správne fungovanie nervovej sústavy a srdca. Hrášok by mali konzumovať pacienti, ktorí majú slabé srdce, chlopňové chyby, kardiomyopatiu (ochorenie srdcového svalu sprevádzané poruchou srdcovej funkcie) alebo ischemickú chorobu srdca , účinne znižuje vysoký cholesterol
Má blahodárne účinky na nechty a vlasy ,
Ak chceš mať dobrý zrak tak prospieva pravidelná konzumácia tejto strukoviny .
Jediný negatívny účinok tejto zdravej rastliny je všetkým známe – nadúvanie a plynatosť po jeho zjedení hlavne v podobe uvarenej kaše. Aj to sa dá ale ľahko zmeniť a to použitím vhodného korenia pri jeho príprave.
Nutričné hodnoty hrachu

V 100g hrachu sa nachádza: 5g bielkovin, 15 g sacharidov a 5 g vlákniny.

Túto potravinu vyhľadávajú najmä športovci práve pre vysoký obsah bielkovín , ktoré sú sice neplnohodnotné, ale v kombinácii s obilninami sa vyskladá kompletná bielkovina. Hrach je veľmi vhodná potrava pre tehotné a dojčiace ženy. Je bohatý aj na kyselinu listovú, ktorá pôsobí preventívne pri vývoji nervovej sústavy plodu.

Vitamíny obsiahnuté v hrachu : vitamin B1 vitamín B2 , vitamín B3 , vitamin B6 ,vitamín B9 ,vitamín C.

Minerály obsiahnuté v hrachu: Draslík , Fosfor ,Hořčík ,Sodík ,Vápnik, Zinok, Železo.
Hrach obsahuje až 50 % globulinov (legumin a vicilin).
#detox

1