Hrozno : Strapce hrozna sú výbornou pochúťkou. Pre mnohých alergikov je práve hrozno jediným ovocím, ktoré môžu. Dôvody, prečo stojí zato vychutnať si výnimočnú chuť zelených i tmavých bobúľ, určite presvedčia aj vás.
Vyživuje:
Hrozno obsahuje okolo 80 % vody a okrem vitamínov, minerálov aj vlákninu. Hroznové bobule obsahujú stopové a minerálne látky, napríklad draslík, fosfor, železo, vápnik, kremík, ďalej vitamíny C, A, K a niektoré zo skupiny B, najmä kyselinu listovú. Strapec hrozna je úžasnou výživovou bombou.
Ozdravuje:
Hroznové jadierka väčšinou vypľúvame, a nerobíme dobre. Je ich škoda. Práve v nich sa nachádza kyselina linolová, fenolová, katechín, tanín a mnohé flavonoidy. Dokázalo sa, že jadierka posilňujú imunitný systém a úspešne bojujú proti voľným radikálom. A to z nich robí supermana v starostlivosti o zdravie. Hrozno by nemalo chýbať v jedálnom lístku ľudí s vysokým krvným tlakom, unavených, stresovaných a tých, čo pracujú prevažne hlavou. Hrozno podporuje trávenie a uľahčuje vylučovanie škodlivín z organizmu.
Zoštíhľuje:
Pol kila hrozna denne spolu s inou ľahko stráviteľnou potravou nikomu neublíži. Hrozno pomáha aj znižovať hmotnosť. Obsahuje chróm a aj mangánové soli, ktoré stimulujú metabolizmus cukrov, tukov a priaznivo ovplyvňujú funkciu pečene a obličiek.
Osviežuje:
V kuchyni sa nestratí ani vínny ocot. Jeho charakteristická hnedá farba, korenistá vôňa a sladkokyslá chuť pomôže doviesť nejeden recept k dokonalosti. Využiť môžete aj jeho blahodarný vplyv na pokožku, ktorú dokáže skvelo nabudiť. Natrite sa ním, najlepšie hneď po kúpeli, a rozotrite silnými pohybmi od nôh až k srdcu. Starostlivo opláchnite. Skrášľuje Fenoly obsiahnuté v hrozne likvidujú voľné radikály a tým chránia pleť pred starnutím. Výťažky z hrozna sa stali nenahraditeľnou surovinou v kozmetickom priemysle. Obsahujú ich krémy, pleťové masky. Hroznovú pleťovú masku si môžete veľmi jednoducho pripraviť aj doma. Zmiešajte 5 lyžíc hroznovej šťavy s lyžičkou medu a 2 lyžicami krému, ktorý používate. Naneste na tvár a nechajte pôsobiť 15 minút. Uvidíte ten rozdiel! Ochucuje Olej z hrozna je veľmi hodnotným a voňavým výsledkom lisovania hroznových jadierok a využíva sa napríklad v studenej kuchyni na prípravu šalátov, marinád a dressingov. Po zmiešaní s olivovým olejom získate výbornú marinádu na prípravu mäsových pochúťok. Posilňuje:
Hroznový cukor - glukóza sa vstrebáva bez zaťaženia zažívacieho ústrojenstva. Telo ju dokáže využívať ako pohotový zdroj energie. Posilní všetkých po vyčerpávajúcom fyzickom duševnom výkone.
Vyhladzuje:
Ovocné kyseliny a flavonoidy v hrozne podporujú mikrocirkuláciu v tkanivách a vyplavujú z nich toxické látky. Hrozno je výborným pomocníkom v boji s celulitídou. Pomôcť si môžete jednoduchým pílingom. Rozpučte hroznové bobule, zmiešajte ich s ovsenými vločkami a krúživými pohybmi aplikujte na pomarančovú pokožku. zdroj: http://www.harm.sk/?art=aktualdetail.php&cl... #detox
