icon

Jedlé gaštany obsahujú mnoho vitamínov, napríklad vitamín B, E, K a majú tiež vysoký podiel vitamínu C, ktorého množstvo v gaštanoch je porovnateľné s podielom vitamínu C v citróne. Gaštany obsahujú zároveň zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik či draslík, ale aj tanín, ktorý je tiež účinným antioxidantom a pôsobí protirakovinovo. Plody gaštanov majú pozitívny vplyv na vlasy, kožu, ale aj žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh. Konzumácia plodov gaštanu pomáha vyplavovať jedy z pečene, podporuje trávenie a keďže neobsahujú glukózu, sodík ani lepok, gaštany sú vhodné aj pre celiatikov. Sú vhodnou potravinou pre ľudí trpiacich srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom, pretože neobsahujú sodík.
Gaštanom sa tiež pripisujú priaznivé účinky pri málokrvnosti, vyčerpanosti, bolestiach hlavy a chronickom kašli. Zároveň potláčajú únavu, nespavosť i depresiu a svojím zložením pomáhajú pri podpore imunity. Obsahujú len tri percentá tukov, takže si ich môžete smelo dopriať. Čerstvé gaštany sú nízkokalorické, obsahujú len 180 kalórií na 100 gramov, čo znamená, že sú menej kalorické ako napríklad mandle, lieskové orieš ky alebo ktorékoľvek sušené ovocie. Gaštany neobsahujú žiadny cholesterol a ani glutén, preto naisto nepriberiete. Plody sú veľmi výživné, obsahujú 30 až 60 percent škrobu, šesť až 10 percent bielkovín.