Pohánka.
V čom je jej tajomstvo?
Určite v jej obsahu, ukrýva v sebe totiž množstvo účinných látok, za ktoré by sa nemusela hanbiť nijaká potravina:
rutín (vitamín P)
minerály – vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo
nenasýtené mastné kyseliny
vitamíny skupiny B - B1, B2
vitamíny E, C
aminokyseliny
Trojhranný antioxidant vhodný pre celiatikov
Na prvý pohľad sa zrnká pohánky podobajú na malé oriešky. Obsahujú však toľko sily, koľko by hádal málokto. Zatracovaná obilnina totiž obsahuje veľmi cenný flavonoid rutín (označuje sa aj ako vitamín P). Vďaka nemu nedochádza vo vašom tele ku oxidácii vitamínu C a pôsobí tak ako ochrana vašich ciev pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny. Vďaka svojmu bezlepkovému zloženiu je pohánka vhodná aj pre ľudí stravujúcich sa podľa bezlepkovej diéty.
Pohánka pomáha pri:
chorobách žíl a ciev
kŕčových žilách
hemoroidoch
častom krvácaní z nosa a ďasien
posilňovaní väzivových tkanív
posilňovaní potencie a libida
zlepšovaní imunity
prevencii pred reumou a artritídou
ochrane pred baktériami
priaznivom ovplyvňovaní krvného obehu
Ľudia s vysokým krvným tlakom by ju nemali konzumovať denne, pretože pri dlhodobom častom užívaní môže mierne zvýšiť krvný tlak. Jej denné užívanie je však málo pravdepodobné. Stačí, keď si ju doprajete raz za týždeň a vaše cievy a telo budú v super kondícii.
zdroj: http://plnielanu.zoznam.sk/c/1484/takmer-zabudn...
