• Rajčiny obsahujú mnoho vitamínu A a C a zároveň nemajú veľa kalórií.
• Majú vysoký obsah betakaroténu, ktorý pôsobí ako prevencia pred infekciami.
• Hlavne sa však cenia kvôli veľmi účinnému antioxidantu – lykopénu. Lykopén je rastlinné farbivo a v tele zabraňuje rastu všetkých druhov nádorov, je teda prevenciou pred rakovinou. Dobrou správou je, že lykopén sa neničí tepelnou úpravou rajčín, práve naopak, jeho koncentrácia vzrastá.
Ďalej pripočítajte:
• Biotín – výborný pre pokožku, vlasy a nechty
• Kyselina listová – podporuje krvotvorbu
• Tyramín – zlepšuje náladu
• Vitamín B, E, K
• Provitamín A
• Horčík, draslík, vápnik, fosfor
Zrelé rajčiny - bohatý zdroj antioxidantov
Zrelé rajčiny - bohatý zdroj antioxidantov
Kombinácia týchto látok pozitívne pôsobí ku všetkému napísanému aj pri ochrane očí a pľúc, majú močopudné účinky, čím napomáhajú reumatikom a diabetikom. Taktiež pomáhajú aj proti zápche.
Vedecký výskum zloženia stravy poukázal na to, že vôbec najnižší výskyt vysoko zhubného nádoru prostaty bol preukázaný v Stredomorí, hlavne v Grécku a Taliansku, kde sa rajčiny jedia v podstate denne. Tam, kde sa rajčiny konzumujú menej, riziko rakoviny prostaty dramaticky stúpa.
#detox
