Menej je skutočne viac: staňte sa rodičom – minimalistom
    *************************************************
    Keď som čakala moje prvé dieťa, mala som úžasné plány. Dala by som svojim deťom celý svet. Ako je to u väčšiny rodičov, mala som samé skvelé úmysly.

    Každá jedna generácia chce dať svojim deťom viac, ako mali oni. Nijako som sa od tohto vzorca nelíšila – aj ja som chcela pre moje deti viac. Viac lásky, viac ochrany, viac príležitostí, viac hračiek.
    Viac, viac, viac.
    Túžba dávať viac pramenila z lásky
    Po narodení detí nastala zmena. Ako rástli, túžba dávať im viac už pramenila z môjho strachu.
    Keby som sa s nimi toľko nehrala, boli by šťastné? Keby som od nich nestála na ihrisku na dva kroky, ublížili by si? Keby som im nevybrala najlepšiu škôlku, poznačilo by to ich vzdelanie?

    Slovami Erin Loechnerovej, Nikdy mi nikto nepovedal, koľko strachu sa ukrýva v láske.

    Všetok tento strach, zamaskovaný za lásku, ma začal pomaly ničiť. Chcela som byť pre moje deti všetkým a urobila by som pre ne všetko na svete, no zostala som z toho neuveriteľne vyprahnutá.
    Moja túžba dať im viac spôsobila, že ja sama som cítila oveľa menej
    Oveľa menej energie, radosti i pokoja.
    Potom som objavila minimalizmus.
    Minimalizmus neznamená len zbaviť sa všetkých zbytočností. Ide skôr o to, že odstránite všetok hluk a vzruchy a zameriate svoju energiu len na to podstatné.

    Dnešné rodiny vedú „hlučný“ život
    Poznám to zo svojho osobného, ale aj profesionálneho života. Pracujem s rodinami a pomáham im nájsť pokoj.
    V rodine platí, že pokoj spočíva vo vyvážení potrieb každého jednotlivca a súčasnom upevňovaní toho, čo jej členov spája dohromady.
    Znie to zložito, však?
    Našťastie, minimalizmus má pre rodičov čarovnú formulku: Menej je viac.

    Ponúkam vám, čo som sa naučila na ceste za jednoduchším rodinným životom
    1. Menej ich „obletujte“ a budú žiť viac
    Trávime tak veľa času ochraňovaním svojich detí, až im zabúdame dovoliť žiť. Keď okolo nich neustále poskakujeme a úporne lipneme na ich bezpečnosti, náš strach môže narušiť sebadôveru detí.
    Tento strach ich oberá o nezávislosť. Radšej sa u nich snažme pestovať zodpovednosť a prirodzenú zvedavosť, ktorá vedie k objavovaniu sveta.
    Dovoľte svojim deťom, aby svoj život žili naplno. Hoci aj vtedy, ak to znamená vyšplhať na vrchol preliezačky bez vášho dozoru.

    2. Menej ich zabávajte a vaše deti budú vynaliezavejšie
    Dá sa povedať, že Pinterest je po viacerých stránkach akousi pascou. Hojnosť umeleckých a remeselných nápadov či podnecujúcich aktivít v nás vyvolávajú pocit, že by sme mali pre svoje deti robiť ešte viac a že ich treba zabaviť.
    Nebolo by to úžasné, keby stačilo stisnúť gombík, ktorý by našim deťom zabezpečil neobmedzenú zábavu?
    Ach, počkajte, veď to sa dá! Volá sa to monitor!
    Keď naše deti zahlcujeme nespočetným množstvom nekonečnej zábavy, zanechávame im len chabý priestor tvoriť a objavovať.
    Dajte na moje slová – urobte to ako ja a vykašlite sa na aktivity na Pintereste. Obmedzte aj čas strávený pri obrazovke. Doprajte deťom, aby sa mohli nudiť. Dajte im priestor. Budete veľmi milo prekvapení, čoho sú schopné.

    3. Neplánujte toľko aktivít a vaše deti sa naučia viac odpočívať
    Ľudský mozog aj telo potrebujú oddych. Platí to najmä u malých človiečikov, ktorí rýchlo rastú a dospievajú.
    Výskumy poukazujú na fakt, že úzkosť u dnešnej generácie detí rapídne narastá a nadobúda epidemické rozmery. Dieťa, ktoré počas svojho rastu trpí úzkosťami, čakajú v dospelosti veľmi často závažné psychické problémy.
    Viete, čo naše deti potrebujú? Oddych.
    Viete, čo potrebujeme my? Oddych.
    Prestaňte robiť z oddychu luxus a spravte si z neho prioritu. Závisí od neho duševné aj fyzické zdravie vašej rodiny.

    4. Prestaňte byť rozhodcom a vaše deti sa naučia riešiť problémy samy
    Rodičia majú tendenciu skočiť do každej hádky a vyriešiť ju namiesto detí. Je pre nás jednoduchšie ukončiť spor ako hľadieť na dve hádajúce sa deti, ktoré zanovito trvajú na svojom.
    Je ľahšie a rýchlejšie pomôcť, ako čakať na dieťa, kým si obuje topánky samo.
    Naučte sa pohodlne si hovieť v ústraní. Deti potrebujú cvičiť svoje zručnosti, aby sa naučili riešiť problémy. Doprajte im, aby svoje záležitosti vyriešili samy.

    5. Kupujte menej a vaše deti sa budú viac snažiť
    Vedci zistili, že za neporiadok a chaos môže zvýšená úroveň stresu v rodinách. Aj vy ste nedávno kričali na svoje deti, aby si upratali izbu? Ak máte doma menej vecí, upratovanie je oveľa jednoduchšie. Lepšie sa stará o zopár vecí.
    Viete, čo vôbec nemá dlhodobý vplyv na radosť vášho dieťaťa? Najnovšia trendy hračka. Kupujte deťom menej vecí; budú schopné lepšie odfiltrovať hluk a zamerať sa na to, čo je dôležité.

    Podľa štúdií má na spokojnosť a radosť dieťaťa dlhodobý vplyv rodinná dovolenka a spoločne strávený čas. Naučme naše deti klásť menší dôraz na materiálne veci a sústrediť sa viac na to podstatné – spoločné zážitky.

    Zdroj: mother.ly, Spracoval: Skvelyrodic.sk