5 / 28
    POTREBNÉ PRÍSADY 250g hladkej múky, 250g polohrubej múky, 350-400ml mlieka, 2PL oleja, 1/2 kocky droždia, 3-4 zemiaky uvarené v šupke a postrúhané na najmenšom očku na strúhadle, 2 ČL soli, 2ČL cukru, 1vajce, celá rasca, na cesnakovú pastu: hlavička
    kati99
    autor

    Recept :
    POTREBNÉ PRÍSADY

    250g hladkej múky, 250g polohrubej múky, 350-400ml mlieka, 2PL oleja, 1/2 kocky droždia, 3-4 zemiaky uvarené v šupke a postrúhané na najmenšom očku na strúhadle, 2 ČL soli, 2ČL cukru, 1vajce, celá rasca, na cesnakovú pastu: hlavička cesnaku, soľ, 2PL roztopeného masla

    POSTUP PRÍPRAVY

    Kto má rád cesnak, určite odporúčam vyskúšať. My robíme tento posuch len tak k polievke (kapustnica, fazuľová,....) alebo ako takú chuťovku, keď na neho ešte pred pečením poukladáme kúsky slaninky. A obe verzie sú fantastické.
    Postup je jednoduchý, kto má pekárničku, dá suroviny do nej a zapne program cesto, kto nemá, urobí klasické kysnuté cesto. Vykysnuté cesto prenesiem na vymastený plech a urovnáme. potrieme troškou oleja a posypeme celou rascou. Necháme ešte podkysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre na cca 200°. Zatiaľ si roztopíme (upražíme) maslo a očistíme hlávku cesnaku. Po vybratí z rúry maslo rozmiešame so soľou a pretlačeným cesnakom a potrieme osúch. Dobrú chuť! 🙂
    ešte jeden tip: nahraďte časť mlieka kyslým (acidofilným) či pridajte trochu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu do cesta. cesto bude ešte vláčnejšie a mäkkšie

    12. sep 2014