katjanka
3. máj 2017
551 

Pomôžte svojmu drobcovi zapadnúť do kolektívu

Človek je stvorený na život v skupine, v kolektíve. V prvých mesiacoch života ho tvoria najmä rodičia, postupne aj širšia rodina, neskôr ďalšie deti a dospeláci. Extrovertné deti s nadväzovaním nových kontaktov problém nemajú. Čo však v prípade, že máte doma plaché a tiché dieťa, ktoré má problém do kolektívu zapadnúť?

Približne vo veku dvoch až troch rokov začínajú ratolesti spoznávať, čo je to kolektív. Dovtedy sa stretávali najmä s dospelákmi členmi rodiny a s deťmi známych, ktorí prišli na návštevu. S prvými reálnymi návštevami pieskoviska, detských krúžkov a škôlky začínajú spoznávať celé skupiny cudzích rovesníkov.

Učte dieťa spoločenským pravidlám

Aby do kolektívu zapadli, mali by už v tomto veku byť vedení ku správnym spoločenským návykom. A tu zohrávate dôležitú rolu práve vy, rodičia. Učte svoje dieťa požičiavať iným deťom hračky, hrať sa s nimi, veďte ho k snahe nadväzovať s deťmi kontakt, nenechať sa biť a ani nebiť iných. Ak je nesmelé, sadnite si s ním na začiatok do pieskoviska a hrajte sa spolu s ním aj inými deťmi. Bez problémov im požičajte hračky a ukážte svojmu drobcovi, že skôr či neskôr sa vám hračky vrátia naspäť. 

Ukážte mu tiež, ako nadväzovať s neznámymi deťmi prvý kontakt a ako sa zoznámiť. Napríklad tak, že sa predstavíte a ponúknete im sladkosť: "Ahoj, ja som Mirka. Nedáte si cukríky?"

Vyhľadávajte príležitosti

Má napriek tomu váš drobec problém zapadnúť medzi svojich rovesníkov? Je prirodzené, že časom môže začať odmietať kontakt s inými deťmi a vyhýbať sa im. Jedine opakom však môžete docieliť pozitívny pokrok. Aj keď ešte nechodí denne do škôlky, vyhľadávajte vo svojom okolí vhodné príležitosti, kde by sa mohol socializovať, napríklad rôzne krúžky v centrách voľného času či komunitných centrách, herne.

Zorganizujte hracie "rande"

Mnoho malých detí sa nerado delí o svoje hračky. Majú strach, že sa im ich obľúbenci nevrátia. Aby si však váš špunt bol schopný nájsť kamošov, mali by ste ho v požičiavaní hračiek podporovať. Vymyslite pre deti zaujímavú a nenáročnú hru - do jednej veľkej škatule dajte hračky jedného, no a do druhej hračky druhého z nich. Posmeľte toho svojho špunta, aby pozval kamaráta hrať sa s jeho krabicou a naopak.

Ďalšie tipy, ako posmeliť malého "hanblivca"

Niektoré deti sú hanblivé viac, iné menej. Niektoré sú práve naopak od malička veľkí suveréni a s nadväzovaním kontaktov nemajú najmenší problém. Ak máte doma malého "hanblivca", skúste ho posmeľovať nevtieravým spôsobom:

  • V skupine viacerých detí sa môže cítiť istejšie, ak sa bude hrať s inými, podobne nesmelými deťmi. Skúste od ostatných rodičov alebo učiteľky povyzvedať, kto je z kolektívu najmenší suverén a posmeľte ich do spoločnej hry.
  • Nechajte ho splynúť s inými deťmi, napríklad už len tak, že ho oblečiete podobne, ako sú oblečené ostatné deti v kolektíve. Posledné, po čom nesmelé dieťa túži, je vytŕčať z radu. 
  • Prišite mu do vrecka gombík a povedzte mu, že hocikedy, keď sa bude cítiť nesvoj, nech gombík stlačí a vy na neho budete intenzívne myslieť. Plachý špunt potrebuje vedieť, že ste stále s ním, aj keď len na diaľku.

#vychova #nesmele_dieta #hanblive_dieta #kolektiv 

Zdroj foto: shutterstock

Začni písať komentár...

Odošli