Štedrý Štedrák aj pre nás, celiatikov 🙂

Ušila som si na seba vianočný bič a popri bábätku, ktoré sa už pár dní intenzívne plazí, som upiekla Štedrák. Štedrý na výborné plnky 😊😋
Ufúľaná od múky, vo vyťahanom tričku, ale s úsmevom 😊
Prcek objavoval krásy všetkého, čo sa pred ním gúľalo po podlahe a on sa gúľal za tým 😄😊🥰 a ja som na etapy miesila cesto a miešala plnky.



Priznám sa inak, že kysnuté koláče veľmi nepečiem, lebo odkedy som bezlepkáčka, je to trápenie a výsledok nič moc. Cesto tentokrát síce krásne narástlo, pracovalo sa s ním fajn, hoci som ho musela niekedy na viackrát podmúčit, opäť spracovať a zase vyvaľkať, ale samotné uloženie na plech bolo bojovou fázou. Tam sa prejavila nulová lepivosť cesta a vycibrila som si zase raz svoju trpezlivosť 😅 Ale! Keď prišlo posledné záverečné cesto, dostavil sa aj pocit, ktorý by som prirovnala k zdolaniu poriadnej túry. Minimálne na Lomničák 🏔 S Kubim sme to dali!✌🏻Chlapček môj bláznivý, bola to s Tebou viac ako 3-hodinová makačka 😅😅😅 Ale pomedzi sme sa zabavili, “pokecali sme”, poukazovali si kuchynské náčinie, varili i dojčili... a stvorili tento úžasný vianočný koláč 🥰 👶🏻 💪
Recept:
200 g múky bakery mix
120 g pohánk. múky
250 ml mlieka
1 suš. droždie
1 lyžica trst. cukru (do kvásku)
50 g trst. cukru
1 vajíčko
50 g masla
Tvarohová plnka:
250 g tvarohu
2 žĺtky
hrozienka
1 PL medu
1/2 balíčka vanilk. puding. prášku
50 ml mlieka
Maková:
200 g mletého maku
50 ml mlieka
2 PL medu
sneh z 2 bielok
Orechová:
200 g mletých vlašských orechov
50 ml mlieka
2 PL medu
sneh z 1 bielka
+ slivkový lekvár. Ja som zaexperimentovala a lekvár použila netradičný, príjemne kyslastý a zdravý - aróniový.
Postup:
Do vlažného mlieka pridáme 1PL cukru, nasypeme droždie, rozmiešame a necháme vzísť kvások.
V miske zmiešame múku, cukor, rozpustené maslo, vajíčko + kvások. Všetko vymixujeme na hladké cesto, prikryjeme a necháme vykysnúť 30-45 minút.
Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí, ktoré rozvaľkáme natenko na papieri na pečenie postupne jeden po druhom. Ak je potrebné, podsypeme múkou a ešte vymiesime, hlavne aby sa cesto príliš nelepilo. A potom už postupne na malý plech alebo formu ukladáme a natieranie lekvárom a plnkami. Na prvú časť natrieme lekvár, na druhé cesto tvaroh. plnku, na ďalšie makovú plnku, na ďalšie orech. + posledné cesto.


Keď sa vyhreje rúra na 200 stupňov, potrieme povrch rozmiešaným žĺtkom a dáme piecť na asi 35 minút. Potrieme zahorúca maslim.
Recept je inšpirovaný stránkou múky Liana. Upravený a vytinovaný mnou 😊
Užite si krásne vianočné sviatky. Či už s lepkom alebo bez lepku. Hlavne s rodinou a v zdraví, to je NAJ ❤️ 👨👩👦👦🎄
Odporúčame
Začni písať komentár...


