5 / 15

    Rozkvas: 20g ražný kvások
    75g vody vlažnej
    75g múka hladká T650 alebo hladká 00
    Zamiesiť , prikryť foliou (urobiť dierky do nej) a necháme na linke 4-8 hodín pracovať.
    Ak nemôžeme robiť po uplynutí doby pripraviť chlebík, dáme do chladničky.
    Potom pred prípravou vybrať aspoň na 1 hodinu z chladničky.

    Rozvkas vylejeme do misy, prilejeme 220g vody
    350g múky (250g T650 + 100g CZ ražnej alebo CZ špaldovej)
    alebo celých 350g hladkú špaldovú

    vymiesiť do spojenia a potom nechať pod utierkou postáť cca 30minút

    potom pridáme:
    9g soli
    9g cukru
    1PL vody
    Opäť miesime cca 5-8 minút.

    Cesto po zamiesení preložíme do naolejovanej misy a uhladíme.
    Ďalšie 2-3 hodiny cesto často prekladáme (zo severu na juh, zo západu na východ)

    Cesto stočíme do ošatky , alebo do sitka dáme utierku, ktorú posypeme múkou

    Pečieme cca o 1 - 1,5 hodiny.

    Cesto vyklopíme na horúci plech (papier na pečenie na spodok), pokropíme vodou, narežeme vrch a pečieme na cca 230st. 10-15 minút, ba 200st ďalších 20-25 minút

    Chlebík chladne cca 3 hodiny na mriežke 🙂

    5. feb 2018