Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri
    Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    kofoluska
    7. feb 2017    Čítané 477x

    Zázvorom proti chrípke a nachladnutiu

    Tento recept mi niekedy v októbri poradil jeden môj klient. Hlava mi trešťala, huhňala som vďaka zapchatému nosu a musela som rušiť všetky stretnutia. V duchu som spomínala na predošlý týždeň, kedy som v stredu brala krpca zo škôlky s teplotou, štvrtok a piatok s ním bola doma a on bol v sobotu na kompletku fit. Že škôlkárske bacily? Figu borovú, to sú nejaké špeciálne mutácie, ktoré naše deti prejdú ľavou zadnou, len my na ne umierame (a to ani nie som chlap).

    Ale k veci. Na to, aby vás len tak nejaká chrípka či soplík nepoložili na lopatky, stačia tri jednoduché ingrediencie. Zázvor, citróny a med. 

    Najskôr si zázvor približne o veľkosti limetky (silnejšie povahy pokojne aj väčší) nakrájajte na kocky (bude sa ľahšie mixovať). Ošúpte a nakrájajte dva citróny.

    Poriadne pomixujte na hladkú kašu (ak dáte viac zázvoru, bude to skôr pasta ako kaša).

    Nakoniec prelejte do pohára a pridajte medu podľa chuti (med môžete pridať už vo fáze mixovania). Skladujte zakryté v chladničke. Pár minút pred konzumáciou odporúčam vytiahnuť, aby to nebolo priveľmi studené.

    V čase začiatkov ochorenia jedávam 5x denne polievkovú lyžicu. Ako prevenciu dvakrát denne polievkovú lyžicu. 

    Musím povedať, že už trikrát od októbra ma táto medicína zachránila pred chrípkou či nachladnutím a na moje veľké prekvapenie, celé sa to obišlo bez nádchy. Obvykle som do druhé dňa úplne fit, ale v užívaní pre istotu pokračujem ešte ďalšie tri dni. 

    Podávať sa to môže aj deťom. Uberte z množstva zázvoru a pridajte viac medu, aby to pre ne bolo chutnejšie a aby to veľmi neštípalo. U detí však stačí v čase ochorenia 5x denne čajová lyžička. 

    Nejedzte na prázdny žalúdok, zázvor ho môže podráždiť. A tie, ktoré so žalúdkom máte problém, radšej neprekračujte tu spomínané množstvo zázvoru.

    PS: Nerobte si z toho čaj, nebude to mať taký silný účinok. Vypozorované na mojom skvelom, no tvrdohlavom manželovi. 🙂 Až pri štvrtom raze, čo ho chytila ona známa smrteľná chlapská choroba na šesť písmen si dal povedať a začal zázvor s citrónom a medom jesť. Dovtedy len frflal, že je to riadne placebo a vyliečila by som sa aj bez toho, veď na neho to vôbec neúčinkuje. 🙂 Najnovšie mu zmes balím aj do práce, aby dodržal dávkovanie. 🙂 🙂 🙂

    kofoluska
    27. feb 2016    Čítané 4182x

    Prezradím vám tajomstvo - diéty nefungujú!

    Blbosť, čo? Ako by mohli nefungovať, keď človek schudne? Položme si skôr otázku, ako je možné, že po ukončení diéty znova priberie? Alebo ako to, že doslova priberá aj z vody? A do prčic ako to, že aj keď už váži toľko, koľko by chcel, ani zďaleka nevyzerá tak super ako susedovie Mara, ktorá nijakú diétu nedrží a aj tak sa za ňou otáčajú chlapi z celého okolia (a ktovie odkiaľ ešte). 

    Čo je podstatou diéty? Obmedziť/vyradiť celé skupiny potravín, drasticky okresať kalórie. Alebo - každý deň jesť len jednu makroživinu. Jeden deň bielkoviny, druhý deň sacharidy, tretí deň tuky atp. A riadiť sa heslom "keď si hladná, daj si zeleninu, tej môžeš zjesť tony". Jedinou výhodou takéhoto stravovania pre vaše telo je zelenina. Neprekysľuje organizmus, obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov, rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Tým to ale končí.

    Telo potrebuje energiu čerpať aj zo sacharidov, aj z bielkovín, aj z tukov. A to v jednom dni. Každá makroživina sa inak spracováva, inak štiepi a inak sa z nej tá energia získava. Kým sacharidy sú okamžitá energia bez väčšej námahy, s bielkovinami a tukmi je to horšie. Na získanie energie z nich telo musí najskôr nejakú obetovať. Ideálne tú, ktorú má zo sacharidov. 

    A dostávame sa k tomu, prečo Mara vyzerá lepšie, aj keď nijakú diétu nedrží. Keď telo potrebuje okamžitú energiu (či už na štiepenie bielkovín a tukov alebo na bežné aktivity vášho dňa), siahne po sacharidoch. Kde sú sacharidy? Vo svalovej hmote. Čo teda telo robí počas diéty? Nie, nezbavuje sa tukových zásob. Naopak, tie si drží ako kliešť. Zbavuje sa svalov, najmä ak je zvyknuté, že tie svaly sa zas tak veľmi nepoužívajú (t.z. máte sedavé zamestnanie, necvičíte, vyvíjate naozaj minimálnu fyzickú aktivitu). Marine telo nepotrebuje tráviť vlastné svaly, má dostatok energie každý deň - vďaka tomu, že Mara sa dala na zdravú, vyváženú a pravidelnú stravu. Ak na dôvažok Mara cvičí, svaly vyzerajú úplne inak ako tie vaše ochabnuté, nepoužívané. Radosť na ňu pozerať. 🙂

    Ako to, že už počas diéty ste schopné doslova pribrať aj z vody (stačí jeden deň nedodržať presne stanovené pravidlá)? A ako to, že po jej ukončení máte kilá za chvíľu  nazad aj s bonusom v podobe jojo efektu? Veď predsa Mara si včera na raňajky dala bábovku  a na obed bryndzové halušky a stále vyzerá rovnako dobre (zabudla vám povedať, že použila celozrnnú múku a možno aj trstinový cukor)! Každé obdobie hladovania (dobre, tak každé obdobie, keď držíte diétu) je pre telo signálom, že prišli zlé časy. Na ne má jediný adaptačný mechanizmus. Budovanie tukových zásob. Akonáhle počas diéty a po nej dostatne niečo hodnotnejšie než malý plátok mäsa s  troškou surovej alebo tepelne upravenej zeleniny, mrkvový šalát, jedno jablko alebo nízkotučný jogurt, premení všetko, čo práve v danej chvíli nepotrebuje, na tuk. Veď - čo ak onedlho príde ďalšie obdobie hladu? Musí byť pripravené. Kilečká stúpajú. No netešte sa. Nestúpajú vďaka tomu, že by telo vehementne obnovovalo svaly. Jasné, aj im niečo vráti. Ale v prvom rade vás opäť obaľuje tukom.

    O tom, ako si rozhádžete hormóny, spomalíte metabolizmus a celkovo zaťažíte organizmus ani nejdem písať....

    Nie, nie som superžena, ktorá práve padla učená z jahody. Aj ja som si celý život myslela, že jediná cesta ako byť chudá a relatívne dobre vyzerať je obmedzovať sa v jedle. A dokonca mi to málo aj stačilo. Nebývala som hladná. Dokázala som celý deň nejesť a potom si dať len niečo ozaj malé. Raz som tuším nejedla dva dni (len nechcite vedieť, ako zle mi ten druhý deň bolo a aké mdloby ma obchádzali). Pred pár rokmi som podľahla aj diéte, tej 90dňovej. 

    A potom to samo prišlo. Zmena v myslení. Zmena v prístupe. Ak chcem trvalo udržateľne schudnúť, musím trvalo udržateľne upraviť stravu, jesť pravidelne a v dostatočnom množstve. A ak nechcem byť len chudá, ale vyzerať k tomu aj dobre, musím začať cvičiť.  Trvalo mi pár mesiacov, kým som sa k tomu dokopala. Ale stálo to za to. 🙂 Dnes vážim už iba 67kg (pri výške 170cm). Úprimne? Vyzerám lepšie ako keď som vážievala 60-63kg. Keď ma niekto po dlhšej dobe vidí, nechce mi veriť, že som dala dole "len" 11.5kg. Vraj už nemám chudnúť, lebo sa stratím. 🙂 Čo je najlepšie - nie som hladná a nemusím si dávať pozor, čo zjem. Včera som si dala bábovku  s mliekom, dnes bryndzové halušky. U svokry neodolám bublanine. Zájdem si aj na sushi. Aby som vás nezavádzala, musím sa priznať, že jednu skupinu potravín som predsa len vyradila. Kupované sladkosti. 🙂 Pri vyváženej strave mi vôbec nechýbajú, pretože telo má sacharidov dostatok.

    Môj cieľ je 62kg, takže chudnem ďalej. Ale posúďte samé - povedali by ste, že toto som dosiahla práve tým, že som začala poriadne jesť? 🙂 

    kofoluska
    8. dec 2015    Čítané 2307x

    Ako skrotiť chuť na sladkosti

    Som mama ako každá iná. Snažím sa schudnúť, ako väčšina z nás. Cvičím, lepšie a zdravšie sa stravujem, ako väčšina z nás. Skrotila som aj svoje chute na sladkosti, ako mnohé z nás. A keďže neprejde deň, kedy by som nepočula či nečítala vetu "Ale ja jednoducho musím zjesť denne aspoň...." (doplňte si sladkosť podľa vlastnej preferencie), rozhodla som sa podeliť s vami o to, ako sa mi podarilo nad sladkosťami vyhrať. Nie, nevyhrala som nad sacharidmi. Boj so sacharidmi sa u mňa nekonal a nikdy ani konať nebude (ak si odmyslím mesačnú snahu o držanie 90dňovej diéty). Vyhrala som nad tým najväčším zlom, ktoré strieľa góly do vlastnej bránky - nad kupovanými sladkosťami. Prvé dni boli kruté, ale ako šiel čas, telo aj myseľ si zvykli a dnes prechádzam okolo regálov so sladkosťami skôr s odporom než s túžbou niečo si kúpiť a zjesť. 

    Nekupujem! Mala som zásoby. Nerada plytvám a vyhadzujem. Takže ani nakúpené sladkosti som nemala srdce vyhodiť. Ochota bola o to menšia, že pre mňa boli vždy záchranou, keď som sa nestíhala najesť alebo som mala náročný deň. Počkala som, kým zásoby došli. A odvtedy sladkosti jednoducho nekupujem. Jediné, čo u nás doma nájdete, je kvalitná horká čokoláda, ktorú občas použijem do raňajok. 

    Čo oči nevidia, to srdce nebolí. V tomto prípade to platí do bodky. 🙂 Nemáte - nezjete. Že pokušenie číha aj vonku? Nepodľahnete mu, len čítajte ďalej.

    Nevyraďujem zo stravy sacharidy. Ani také veci ako chlieb či pečivo, cestoviny. Nahradila som ich celozrnnými variantami. (Ak nechcete kupovať pečivo a chleba v obchode kvôli zloženiu, tak ako ja, upečte si vlastné.) Áno, glykemická nálož bielej a celozrnnej múky je rovnaká, no celozrnná múka obsahuje zložité sacharidy, kým tá biela jednoduché (aspoň tak tvrdia odborníci). Jednoduchý sacharid - okamžitá energia. Zložitý sacharid - pomaly sa uvoľňujúca energia. 

    Bielu ryžu som vymenila za hnedú, zemiaky za bataty. Naučila som sa ako prílohu k jedlu používať bulgur, pšeno, pohánku, kuskus či iné obilniny a výrobky z nich. Zaradila som do jedálnička ovsené vločky. Nevymieňam sacharidovú prílohu k hlavnému jedlu dňa za zeleninu. Sacharidy telo potrebuje počas celého dňa, nie len ráno. Akurát sa líši množstvo, ktoré potrebuje. Vymeniť povedzme ryžu za zeleninu znamená nedodať telu energiu potrebnú na fungovanie bazálneho metabolizmu ani na ďalšie moje aktivity (chôdza, cvičenie, upratovanie...). Ale zeleninu si dám. Vo forme doplnkového šalátu. 

    Občas mám chuť na sladký obed a predstava na komplexné sacharidy bohatého pečeného batatu s grilovanou zeleninou nie je to pravé orechové. Tak si urobím palacinky z celozrnnej múky a ako plnku použijem neochutený tvaroh. Aj parené buchty v zdravšej verzii si občas doprajem. S domácim džemom, v ktorom je minimum trstinového cukru.

    Jem pravidelne - 4 až 5x za deň. Robota nie je zajac - neutečie. Tie neumyté riady si na mňa alebo manžela počkajú. Aj moje dieťa muselo pochopiť, že mama nie je stroj fungujúci na solárnu energiu. Spočiatku protestoval, vešal sa po mne, otravoval. Dnes mu stačí povedať, že maminka papá a ide si po svojom. Vie, že keď sa najem, budem sa mu venovať. Ak niekam ideme a ja začnem byť hladná, skočím si do prvých potravín a kúpim hermelín či encián. Väčšinou je to na olovrant, takže tam ani netreba nič ďalšie. Možno tak zeleninu, ale asi by sa predavačky v obchode na mňa divne pozerali, keby som ich poprosila o umytie paradajky alebo nakrájanie kapusty. 😀 Ak viem, že jedlo je ešte nejaký čas v nedohľadne, dám si aspoň za hrsť orieškov (nesolených, nepražených). 

    Pre tie, čo chcete poznamenať, že však som na rodičovskej, dobre sa mi píše o pravidelnej strave. Paradoxne som jedávala pravidelnejšie práve keď som chodila do roboty. 🙂 Na rodičovskej to bola od narodenia malého jedna čistá katastrofa a doslova som potom priberala aj z vody.

    Doprajem si poriadne raňajky. Najem sa vždy do hodiny od zobudenia. Aj keby to malo znamenať, že si dám len banán a skutočné raňajky trochu neskôr. V poslednej dobe som prišla na chuť sladkým raňajkám. Čo ale neznamená, že zblajznem bebe dobré ráno. 🙂 Dám si ovsené vločky s mliekom, sušeným či čerstvým ovocím, cheesecake sladený len medom alebo zapekanú pšenovú kašu s banánom, orechmi a čokoládou. Možností je neúrekom (linky na recepty nájdete na konci článku). 

    Večeriam najneskôr 2 hodiny pred spaním. Nie, nenajem sa o šiestej a potom som hladná až kým nejdem do postele. Hlavne ak viem, že idem spať až okolo desiatej a neskôr. Najem sa aj o pol ôsmej - ôsmej. Veď moje telo funguje ďalej, prečo by malo hladovať?

    Využívam sacharidové okno. Počas cvičenia sa veľmi rýchlo spotrebujú zásoby glykogénov v tele (glykogén - druh sacharidu) a po ukončení tréningu svaly nemajú dostatok energie na regeneráciu. Čas, kedy sú svaly po tréningu schopné "natiahnuť" do seba veľké množstvo sacharidov trvá cca 45minút až dve hodiny. Ak svalom sacharidy nedoprajem, spomalím ich regeneráciu. No a prečo by som to robila, keď môžem zabiť dve muchy jednou ranou (dám si sacharidové jedlo a zároveň pomôžem svalom regenerovať, aby boli pripravené na ďalšiu záťaž)? Navyše môžem zjesť jednoduché aj zložité sacharidy. (Po tréningu je teda ideálny čas aj na ovocie.)

    Sacharidy, ktoré po tréningu zjete, sa rozhodne neuložia ako tukové zásoby, ale bavíme sa o kvalitných sacharidoch v rozumnom množstve a správnej forme, nie o tom, že zožeriete celú čokoládu, margotku a sójovú tyčinku k tomu alebo si zbehnete na BigMac menu do Mekáča. Zároveň je ideálne počkať s potréningovým jedlom aspoň pol hodinku až hodinku. Za ten čas telo spaľuje na fungovanie tukové zásoby. A ja mu v tom rozhodne nebudem brániť tým, že mu energiu dodám okamžite. 🙂

    Ak cvičím podvečer, večera obsahuje aj sacharidy. Obvykle si urobím slanú palacinku so syrom, prípadne aj šunkou, alebo tortilu s masom, syrom. Príde na to, na čo mám chuť. Keďže však mám počas dňa sacharidov dostatok, na večeru u mňa nehrozí ani ovocie ani sladké jedlá ako palacinky či lievance. Ale - nepribrali by ste ani z nich, ak by ste si ich dali v rámci večerného sacharidového okna. Čo treba dodržať je časový interval medzi večerou a spaním. Nemal by byť v prípade sacharidov kratší ako 2 hodiny. V opačnom prípade si blokujete produkciou inzulínu a trávením sacharidov produkciu rastového hormónu, ktorého hladina je najvyššia cca hodinku po zaspatí (a verte mi, rastový hormón je presne to, čo chcete - buduje svalovú hmotu, ktorá potrebuje na fungovanie veľa energie).

    Necvičím ráno/doobeda nalačno. Hlavne nie tréningové programy od Jillian Michaels, ktoré sú z drvivej väčšiny HIIT. Telo nemá po celej noci energiu a začne si ju brať zo svalov. Takže si už počas cvičenia človek "požiera" vlastnú svalovú hmotu. Nehovoriac o tom, že aby telo spaľovalo tuky aj po ukončení tréningu, je dobré pol hodinku až hodinku nejesť. 

    Snažím sa cvičiť tak, aby mi to vyšlo medzi dvoma jedlami. Ak to časovo nestíham, dám si jogurt a banán, chvíľu počkám a zacvičím si. (Banán je vynikajúcim zdrojom glykogénov.)

    Občas napečiem nejaké zdravšie koláče. A dám si aj ja, nie len moji chlapi. Na raňajky, prípadne ak cvičím v daný deň dvojfázovo (HIIT a kardio), tak aj ako olovrant.

    Občas zhreším. Nie som anjel. 🙂 Ale nikdy nezhreším tak, že by som zašla do obchodu a kúpila si povedzme margotku. Nie, nehreším kupovanými sladkosťami, s výnimkou kvalitnej horkej čokolády (posledný PMS som zvládla vďaka horúcej čokoláde z čokoládovne BonBon, pred tým som však cvičila kardio). Skôr neodolám svokrinej bublanine. Alebo langošu s cesnakom. Vzhľadom na to, že inak sa stravujem zdravo, pestro, vyvážene a hlavne jem pravidelne, môj metabolizmus si s takouto "náložou" hravo poradí. 🙂

    Prečo prichádza žravka a neutíchajúca chuť na sladkosti? A samozrejme, najväčšia večer? Pretože telo počas dňa nedostalo toľko živín a toľko energie, koľko potrebovalo. Celý deň strádalo a nedostatok sa zbieral, zbieral a zbieral. Príde večer, kedy už nemyslíte na povinnosti, deti spia (alebo sú aspoň zalezené vo svojej izbe), vy si konečne sadnete a bum. V momente najväčšieho uvoľnenia sa ako zhypnotizované zdvihnete a odkráčate po prvú sladkosť, na ktorú cestou natrafíte. Júj, telo je šťastné prešťastné. TOĽKO rýchlej energie!!! Blbé je, že ju dostáva v čase oddychu. Zrazu nevie čo s prebytkom. Zrejme tušíte, na čo ho použije, však?

    Alebo - idete na vybavovačky do mesta, na dlhšiu prechádzku či výlet s deťmi a zrazu vyhladnete. Uvedomíte si to obvykle až keď máte vlčí hlad a zjedli by ste aj vola spolu s kopytami a parohami. Prvý obchod alebo stánok s fastfoodom tento stav zvráti, no telo opäť dostane len rýchle sacharidy, často pochybnej kvality. Čo urobí s prebytkom, najmä ak je zvyknuté na hladovanie a nepravidelný/nedostatočný prísun živín? Správne - všetko uloží ako tuk.

    Do tretice - nestravujete sa poriadne a cvičíte. Telo POTREBUJE sacharidy. A verte mi, jemu je jedno, aké sacharidy mu dáte, bude o ne vytrvalo prosiť až podľahnete a zblajznete všetko, čo príde do cesty. Neschudnete. Naopak, môže sa stať, že ešte začnete priberať. 

    Verím, že aspoň niečo z toho, čo ste si prečítali, vám pomôže. Za seba môžem hrdo povedať, že okrem horúcej čokolády pri poslednom PMS som sa nedotkla kupovaných sladkostí presne od 21.9.2015. A prehrešok vo forme svokrinej bublaniny bol vždy po cvičení. 🙂

    Väčšinou varím podľa receptov na týchto dvoch fitness stránkach:

    http://www.fitrecepty.sk/

    http://www.fitnessguru.sk/ (ich knihy mám aj doma)

    Inšpirovať sa môžete aj mojím albumom Zdravo a chutne tu na MK. Mám tam napríklad aj zdravšiu verziu na parené buchty či knedlo,vepřo, zelo. 🙂

    https://www.modrykonik.sk/blog/kofoluska/album/zdravo-a-chutne-2vfpwx/

    kofoluska
    3. nov 2015    Čítané 0x

    Upraviť stravu pri cvičení JE dôležité

    Keď som sa rozhodla niečo so svojím rastúcim telom robiť, táto veta na mňa kričala z každej internetovej stránky. Ale čo to vlastne znamená? Ako sa vyznať v rôznych, niekedy až protichorných, odporúčaniach? V nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsim ukázať, čo úprava stravy znamenala pre mňa (aj keď niektoré veci som riešiť nemusela, ale spomeniem ich - pre istotu 🙂 ).

    Zbohom sladkosti. Čo sa stane, keď zjete tieto rýchle sacharidy? Hladina krvného cukru ide prudko hore a telo vyplaví množstvo inzulínu, ktorý hladinu cukru v krvi zase prudko zníži. Takéto výkyvy krvného cukru a inzulínu sú pre váš metabolizmus katastrofou a jediným výsledkom je, že onedlho ste zase hladné. Navyše ak zjete sladkosť v čase, keď nič nerobíte, telo nevie, čo s toľkou energiou a tak ju premení na tukové zásoby. Bonus - množstvo prídavných chemických látok, ktoré metabolizmus nevie spracovať, takže do tukových zásob sa ukladajú ešte aj toxíny. 

    A prosím pozor! Pod vetou "zbohom sladkosti" mám na mysli len tie kupované. Nemyslím tým, že máte sacharidy úplne vyradiť z jedálneho lístka. Telo ich potrebuje. Ale v správnom čase, správnej forme a správnom množstve. Bebe dobré ráno, ktoré v reklame sľubuje energiu na celé dopoludnie však naozaj nie je to pravé orechové. 🙂

    Zbohom biela múka. Nie, nie je potrebné vzdať sa doživotne cestovín, chleba či pečiva. Stačí bielu múku nahradiť celozrnnou - akoukoľvek. Nemusíte sa báť, že to pocíti hlavne vaša peňaženka. Ani cestoviny ani chleba nebudete jesť denne (nie, nebudete, verte mi 🙂 ). Najčastejšie používam špaldovú, ražnú a pšeničnú celozrnnú múku, ale možností je veľmi veľa. Záleží na tom, čo vám zachutí a čo budete preferovať.

    Zbohom biely cukor. Nahradiť sa dá zdravšími variantami. U nás doma máme stále cukor trstinový a okrem toho tekuté sladidlá - javorový, datlový, slivkový, špaldový či jačmenný sirup. Kto má rád zvláštne chute, môže zaradiť aj melasu z cukrovej trstiny. Okrem toho, že sa dá použiť ako sladidlo je aj obrovským zdrojom dobre vstrebateľného železa (a množstva ďalších telu prospešných látok, za čo si vyslúžila prezývku "čierny zázrak"). 

    Vyhnite sa umelým sladidlám. Nie sú zrovna zdraviu prospešné a pokiaľ nepatríte medzi diabetikov, nie je jediný dôvod, aby ste po nich siahali.

    Zbohom stužené tuky. Obsahujú nebezpečné transmastné kyseliny, ktoré vášmu telu rozhodne neprospievajú. Najčastejšie sa s nimi môžete stretnúť v kupovanom pečive a chlebe všade tam, kde sa predajne pýšia svojimi vlastnými "pekárňami". Pravdou je, že tieto "pekárne" len dopekajú zamrazené polotovary. Tak ako v prípade sladkostí, aj tu je množstvo pridanej chémie - konzervanty, stabilizátory atd atd. Všetko preto, aby pečivo/chleba vydržali čo najdlhší čas zamrazené, kým sa dostanú do pece a na váš stôl. Riešenie? Buď si upečiete chlebík doma alebo sa len vyhnete dopekaným výrobkom a poohliadnete sa po lokálnych pekárňach.

    Zbohom sladené nápoje, džúsy a priemyselne spracované ovocné/zeleninové šťavy. Tie sa len tvária, že sú telu prospešné, hlavne keď majú na obale veľkým tučným písmom, o ktoré všetky vitamíny sú obohatené. Problém číslo jeden - akákoľvek ovocná či zeleninová šťava sa má vypiť do pol hodiny od jej urobenia. S narastajúcim časom klesá množstvo všetkých cenných látok, vďaka ktorým by sme ich mali piť, šťava oxiduje a kysne. Aby sa to nestalo, musí sa konzervovať. A na to nadväzuje problém číslo dva - vitamíny. Mnohé z nich sa konzerváciou ničia (najmä vitamín C), preto sa do týchto výrobkov pridávajú. Ale umelo vyrobené vitamíny nevie naše telo poriadne využiť a zužitkovať. Problém číslo tri - cukor sa pridáva aj do ovocných koncentrátov, z ktorých sa vyrába väčšina džúsov. 

    Zbohom polotovary, konzervy a spracované potraviny. Ja viem, je to jednoduché. Kúpim, ohrejem v mikrovlnke a zjem. Zaberie mi to pár minút. Ale prečítali ste si niekedy zloženie mrazených či chladených hotových jedál? Viete, koľko stabilizátorov, konzervantov, farbív, zvýrazňovčov chuti a neviem čoho ešte  takéto "lakocinky" obsahujú? Telo ich nepozná. Nevie ich spracovať. Zaťažujú metabolizmus a miesto toho, aby vás naozaj zasýtili, po chvíli ste zase hladné. Paštéty, mäsové konzervy a iné pochúťky jakbysmet. 

    Momentálne na Slovensku rezonuje informácia, že párky, šunky a iné spracované mäso je rakovinotvorné. Odborníci to zvalili na červené mäso. Pravdou však je, že nie mäso je problémom. Problémom sú aditíva, ktoré sa do spracovaných mäsových výrobkov pridávajú, aby krajšie vyzerali a dlhšie vydržali. Nehovorím, že nikdy nezjem šunku či údeného lososa. Zjem. Čas od času. Ale kým niečo také vložím v obchode do košíka, veľmi podrobne si prečítam zloženie.

    Už nijaké redukčné diéty! Myslím to smrteľne vážne. Priemerný denný príjem ženy je 1200 - 1800 Kcal. Len pri obyčajnej chôdzi telo spáli priemerne 1200-1500 Kcal (v závislosti od množstva krokov, či idete po rovine alebo do kopca, po schodoch, či idete kľudne alebo sa ponáhľate, niektoré dni som spálila chôdzou dokonca 2300 Kcal). Pripočítajte si k tomu kalórie spálené trávením prijatého jedla alebo spálené na takú obyčajnú činnosť ako je dýchanie či tlkot srdca. 

    Ako telo reaguje, keď má drasticky znížený príjem kalórií? Je to preň stres a v strese produkuje stresový hormón kortizol. Ten je priamo zodpovedný za ukladanie tukových zásob. Čím viac kortizolu, tým vyššia tvorba tukových zásob (všetko, čo nemusí byť okamžite minuté na základné fungovanie organizmu sa uloží ako tuk). Ale ako to, že pri redukčnej diéte človek chudne? Jednoducho. Telo požiera vlastnú svalovú hmotu, pretože v nej má zásoby sacharidov. A sacharidy sú mňamka, dodajú okamžitú energiu, ktorú potrebujeme na to blbé dýchanie, chôdzu, činnosť srdca. 

    Potom je tu ďalšia vec, volá sa jojo efekt. Telo si pamätá. Pamätá si ďaleko viac ako my. Každé obdobie hladovania je preň výzva na robenie zásob na horšie časy. Po diéte najskôr dobuduje svalovú hmotu, bez ktorej predsa len nemôže správne fungovať. Takže priberiete nazad všetko to, čo ste schudli. A potom to príde. V obave z ďalšieho hladovania a nedostatku energie začne telo všetko, čo sa dá, ukladať ako tukové zásoby. To sú tie kilá, ktoré po diéte priberiete navyše. 

    Pozor, ešte som neskončila. 🙂 Aby toho nebolo málo, redukčná diéta obvykle vyradí z jedálnička niektorú zo základných zložiek potravy. Jedna tvrdí, že sacharidy sú fuj, iná že škroby sú fuj, tretia že fuj sú tuky. Telo sa skladá z desiatok a desiatok rôznych buniek a tkanív, produkuje množstvo enzýmov a hormónov. Na správne fungovanie všetkých svojich zložiek potrebuje živiny -VŠETKY živiny. Aj tuky, aj sacharidy, aj bielkoviny, aj škroby. Akonáhle sa niečoho vzdáte, spôsobujete v organizme nerovnováhu, najčastejšie hormonálnu (a tým nemám na mysli, že sa vzdáte napríklad zemiakov, no ďalšie zdroje škrobov prijímate ďalej, ale skôr prípad, že sa vzdáte každého zdroja škrobu). 

    A čo, naopak, do jedálnička zaradiť, ako sa stravovať a ako pripravovať jedlo? (Určite nevymenujem všetko, takže to neberte ako alfu a omegu nového jedálnička.)

    Celozrnnú múku. Ako som písala vyššie, nemusíte sa doživotne vzdať pečiva, chleba ani cestovín. Uprednostnite ich celozrnné varianty a aj doma používajte na varenie/pečenie celozrnnú múku miesto bielej. (Mimochodom, jedlá netreba zahusťovať múkou 🙂.) Kým biela múka sa radí medzi rýchle sacharidy, celozrnná medzi pomalšie. Okrem toho obsahuje množstvo cenných látok, o ktoré je biela múka ochudobnená.

    Hnedú, jasmínovú či basmati ryžu, bataty. Nie je nutné vzdávať sa ani príloh ako zemiaky a ryža. Bielu, na živiny chudobnú ryžu nahraďte hnedou, jasmínovou či basmati ryžou. Klasické zemiaky môžete nahradiť batatmi. Ak si neviete na ich chuť zvyknúť, jedzte len varené zemiaky. Pečenie či smaženie zemiakov drasticky zvyšuje ich glykemický index. 

    Zeleninu a ovocie. Zeleninu si môžete dopriať ku každému jedlu a v takmer neobmedzenom množstve. Nebojte sa skúšať nové druhy zeleniny ani nové kombinácie. Ideálne je jesť čo najviac zeleniny v surovom stave, aj taký karfiol má vynikajúcu chuť a nemusí byť zrovna vyprážaný. Vyhnite sa kupovaným dresingom, ak surovú zeleninu bez zálievky nezjete, aspoň si ju pripravte doma (moja najobľúbenejšia - horčica, olivový olej, citrón, med). 

    Ovocie je najlepšie jesť doobeda. U mňa tvorí ovocie časť sladkých raňajok - napríklad ovsené vločky s medom, škoricou a jablkom či kokosovo - jablková kaša.... Banán je ideálnym potréningovým jedlom, kedy telo potrebuje doplniť glykogény do pečene a zároveň sacharidy do svalov. 

    Vločky. Najlepšie ovsené, ale fantázii sa medze nekladú. Aby som sa neopakovala, prečítajte si tento môj článok - https://www.modrykonik.sk/blog/kofoluska/article/ako-prikrmujeme-1-vlocky-f8tk63/ . Je síce venovaný deťom, ale vločky by mali jesť aj dospeláci. 

    Už dávno nevyprážam. Je to nezdravé a navyše dodnes si pamätám, aká som bola vždy upatlaná, kým som jeden rezeň poriadne obalila v trojobale. Ďakujem, neprosím. 🙂 Namiesto vyprážania mäso dusím alebo pečiem, prípadne proste varím v osolenej vode. Nezahusťujem jedlá múkou. Ani polievky ani omáčky. Ak chcem, aby bola polievka hustá, trochu z nej odoberiem, rozmixujem a masu vrátim nazad. Rozmiešam a je to. Omáčky stačí nechať zredukovať. Alebo si zvyknúť na to, že sú riedke. 

    Veľa vecí pripravujem v parnom hrnci. Tento zázrak som kúpila kvôli synovi, chcela som pre neho pripravovať stravu čo najšetrenejšie. Tak prečo nie aj sebe? Nie je to veľká investícia a dokonca to šetrí čas. 

    Sladkostí som sa úplne nevzdala. Doprajem si zdravé dezerty, ktoré pripravujem doma. Niekedy si syn ráno rozkáže palacinky. Tak ich urobím z celozrnnej múky, rozmixujem  ovocie s avokádom a naplním ich touto zmesou. Zdravé raňajky pre neho aj pre mňa. 

    Využívam sacharidové okno po tréningu (keď docvičíte, telo potrebuje dodať svalom sacharidy, aby sa tieto mohli zregenerovať). Obvykle cvičím cez obed, keď syn spí. Obedné potréningové jedlo u mňa tvoria bielkoviny, tuky  (mäso, olej/ghee na ktorom som ho pripravovala) a sacharidy (príloha - tortila, hnedá ryža, celozrnné cestoviny....). Len raz som si po tréningu dala mäso iba s kapustovo-cícerovým šalátom a poviem vám, nikdy viac. Aj keď som sa poriadne najedla, o chvíľu som bola hladná. Na olovrant som si dala mozarellu s rajčinou a ani tá ma nezasýtila, hoci inokedy som z rovnakej porcie fakt plná. 

    Najdôležitejšia vec. Baby, jedzte! Jedzte pravidelne, nezanedbávajte hladové signály svojho tela. Keď ho nenecháte hladovať, začne si spokojne priasť ako mačička a nebude mať jediný dôvod robiť tukové zásoby. Časom sa dostane do blaženého stavu, keď si povie, že všetko zlé je preč a je načase zbaviť sa aj tých starých vytrvalých zásob tuku. A to je presne to, čo chcete(me)! 

    Na inšpiráciu používam stránky fitrecepty.sk a fitnessguru.sk . Dosť často jedlo fotím a pridávam do môjho albumu tu na MK, tu je linka https://www.modrykonik.sk/blog/kofoluska/album/zdravo-a-chutne-2vfpwx/

    Výhody upravenej stravy, okrem toho, že chudnem:

    1. Citim sa dlhsie syta. (na zaciatku som mala problem od ranajok vydrzat do obeda)
    2. NEMAM CHUT NA SLADKOSTI!!!
    3. Telo signalizuje hlad v celkom pravidelnych intervaloch, v akych som sa naucila jest.
    4. Necitim sa unavena, mam ovela viac energie.
    5. Nemam nijake zachvaty vlcieho hladu a necumakujem v kuse do chladnicky, co by som este zjedla.
    6. Jem daleko viac zeleniny nez som doteraz zvykla (hoci som jej tak ako tak jedla celkom dost).
    7. Upravila sa mi peristaltika criev.

    Článok budem postupne dopĺňať, ono človeka všetko naraz aj tak nenapadne. 🙂 Neberte to prosím ako návod na stravovanie, skôr ako pomôcku na zorientovanie sa. 🙂 Cvičeniu a zdravej strave zdar!

    kofoluska
    7. jún 2015    Čítané 0x

    Domáca ovocná výživa

    Prichádza leto a  s ním aj naše sezónne ovocie. A aj keď jablká a hrušky počas celej zimy a jari poskytujú telu všetky potrebné vitamíny, minerály, vlákninu a podobne, po pár mesiacoch to ozaj môže byť nuda. Preto som sa tento rok rozhodla pripraviť si na mimosezónu pre syna domáce ovocné výživy. Viem, že sa dnes dajú v obchode kúpiť kvalitné výrobky bez zbytočnej chémie a rafinovaného bieleho cukru, no domáce je domáce. Ak máte k tomu aj šťastie a viete, od koho kúpiť nestriekané ovocie, máte vyhraté. (Ak nie, skúste skupinu Predaj z dvora tu na modrom koníkovi.)

    Ako som hľadala recepty, tak som hľadala, všade som nachádzala len také, ktoré sa mi nepozdávali. Načo dávať do výživy zlatý klas, aby zhustla, keď stačí zvoliť správnu kombináciu a pomer ovocia? Načo automaticky dávať biely rafinovaný cukor, keď ovocie je prirodzene sladké? (Navyše na kilo ovocia v priemere tak pol kila cukru.) ... A tak som urobila vlastný recept.

    Sezóna začala jahodami, preto nižšie nájdete podrobný rozpis a fotodokumentáciu práve k jahodovo-jablkovej výžive, ale postup v princípe platí rovnaký aj pre iné druhy ovocia. Pri niektorých akurát treba predĺžiť dobu tepelnej úpravy. Všetky druhy ovocia som vo výžive kombinovala s jablkami. A keďže mi naraz došli broskyne a čučoriedky, urobila som aj trojkombináciu. 🙂

    Jahody som si nazbierala v Rajke, v prepočte ma kilo ovocia vyšlo 1.56eura (a to nepočítam, koľko som pojedla jahôd počas zbierania 🙂 ). Jablká som kúpila na trhovisku Miletičova od rokmi overejných predajcov. Ideálne jabĺčka na výživu sú tie sypkejšie - lepšie sa rozvárajú. Samozber jahôd prebieha napríklad aj v Dunajskej Lužnej, Trakovciach pri Hlohovci, Návojovciach pri Partizánskom (tu som nazbierala snáď najlepšie jahody, aké som kedy jedla), Socovciach medzi Martinom a Turčianskymi Teplicami.... Stačí zadať do googla. Obvykle sa dajú kúpiť už aj nazbierané, no stoja asi raz toľko.

    Jahody odstopkujte, očistite od obúchaných či "načatých" častí a ak chcete, pokrájajte (jahody sú veľmi háklivé ovocie, ak sa vám čokoľvek nepozádava, radšej to odrežte alebo jahodu vyhoďte. Nestojí to za to, aby vám jeden kúsok pokazil celú výživu). Rozdiel je najmä v obsahu vody, ktorá ostane v ovocí a následne v hustote hotovej výživy. Z nakrájaných jahôd počas parenia veľa vody "odíde", ak sú jahody v celku, tekutina sa udrží vo vnútri. Jablká ošúpte, zbavte jaderníkov a nakrájajte na menšie kúsky.

    Vložte ovocie do parného hrnca a dajte pariť. Keď robím čerstvú výživu, ktorú môj syn v ten deň aj zje, nechávam pariť len 10 minút. Keďže toto ovocie má vydržať celú zimu, jahody som parila 15 minút a jablká 20 minút. Môžete pariť spolu - vtedy zvoľte 20-minútový program. Uparené ovocie vysypte do mixéra a rozmixujte. Ak nemáte kuchynský robot, môžete ovocie nasypať do hrnca a pomixovať tyčovým mixérom.

    Rozmixovanú masu nechajte trochu vychladnúť a ochutnajte (horúca je kyslejšia ako vychladnutá). Ak sa vám zdá kyslá, môžete pridať trochu trstinového cukru alebo iného sladidla, ktoré neovplyvňuje chuť (napríklad kukuričný či ryžový sirup). Druhou možnosťou je pridať štipku soli - soľ z ovocia vytiahne sladkosť.  V oboch prípadoch výživu ešte dobre prevarte. Keď ste s výsledkom spokojné, dávkujte ešte horúcu výživu do pripravených pohárikov (tie si vždy pripravujem vopred - umyté nechávam na čistom uteráku otočené hore dnom, vrchnáky tak isto). Poriadne zavrite a otočte hore dnom. Ak by viečko dobre nedržalo, výživa začne okamžite tiecť. Ak nebudete dávať cukor (ktorý je zároveň konzervant) a bojíte sa, že by sa výživa mohla pokaziť, pridajte trochu kyseliny citrónovej.

    Hotovú výživu v pohároch treba vysterilizovať. Na dno hrncov, v ktorých sterilizujem, dávam utierku. Vyhnem sa tak prípadnému poškodeniu pohárov v bublajúcej vode. Vody by malo byť tak do dvoch tretín pohárov, určite by nemala siahať až ku viečkam. Poháre dávam do vody až keď zovrie. Stíšim plameň a sterilizujem 20 minút.

    Vysterilizovanú výživu vyberte na drevenú dosku a otočte hore dnom. Ak by sa počas sterilizácie predsa len nejaký pohár poškodil, praskne, resp. výživa vytečie.V tejto fáze poháre zakrývam dekou, aby chladli pomaly a aby nijaký pohár kvôli rýchlejšej teplotnej zmene nepraskol.

    Výživu nechajte vychladnúť a až potom poháre zase otočte. Len pre ilustráciu - na fotke je 45 pohárikov výživy, t.z. cca 9 litrov. Použitých bolo necelých 8kg jahôd a 6kg jabĺk. Váha ovocia je pred očistením. Jahody som odstopkovávala už na poli, až na pár kúskov. Pri zbere som si vyberala nepoškodené jahody, takže ani odpadu z nich veľa nebolo. Metódou "pokus-omyl" som došla k záveru, že ideálny pomer ovocia vzhľadom na hustotu je jedna k jednej - jeden parný hrniec jahôd, jeden parný hrniec jabĺk. Ak nemáte parný hrniec, ovocie môžete podusiť. Pridajte aj trochu vody a hlavne často miešajte, aby sa masa nepripálila. Varte kým nie je ovocie úplne mäkké, rozmixujte a ak je výživa riedka, ešte ďalej varte, kým sa neodparí prebytočná voda.

    Výživu môžete dochutiť vanilkou, škoricou, anízom, badiánom a podobne. Odporúčam však najskôr ochucovaciu zložku pridať do malého množstva upraveného ovocia, rozmiešať a ochutnať. 🙂 Ak nebude chutiť, aspoň si nezničíte celú dávku.  🙂

    Ak máte viac drobného ovocia, ktoré pri parení pustí veľa šťavy a plánujete robiť z daného druhu aj kompóty, môžete vyskúšať nasledovné. Tekutinu, ktorá vám ostane v záchytnej nádobe parného hrnca zlejte do hrnca a ak pridávate do kompótov cukor, oslaďte ju. Podľa potreby pridajte vodu a nechajte prevariť. Horúcou tekutinou zalejte pripravené ovocie v pohároch, zaviečkujte a zasterilizujte. Urobila som to tak napríklad s čučoriedkami  a jostami. 🙂

    Zatiaľ odskúšané kombinácie (okrem tej v článku popísanej):

    jablko - jahoda - čerešňa

    jablko - josty - mäta (treba dať hodne cukru, josty sú kyselkavé, mätu iba uparte s ovocím, potom ju vyhoďte, ostane v ovocí super aróma)

    jablko - broskyňa - vanilka

    jablko - čučoriedka - vanilka

    jablko - čučoriedka - broskyňa