ladytt
23. jan 2013

Čomu sa vyhýbať (nielen) v detskej kozmetike

Parabény / Parabens- metylparabén, propylparabén, etylparabén, isobutylparabén, butylparabén, benzylparbén.

 Parabény sa používajú ako konzervanty už od roku 1920. Ich úlohou je zabrániť množeniu baktérií v rôznych výrobkoch, nevynímajúc potraviny a lieky, ale najmä v kozmetických výrobkoch ako sú pleťové krémy, telové mlieka, prípravky na ošetrenie pleti, šampóny a kondicionéry, opaľovacie krémy, antiperspiranty a deodoranty, telové vody a mydlá, či tekuté mydlá na ruky Parabény sú efektívne, ale najmä sú lacné -  čo ale neznamená, že sú kvalitné a zdravé.

Odborná komunita stále viac upozorňuje na to, že štúdiu parabénov je potrebné venovať viac času. Stále viac sa hovorí o tom, že je vysoko pravdepodobné, že časté vystavovanie organizmu účinkom parabénov môže spôsobovať alergie a iné zdravotné problémy.  Viac ako tucet vedeckých štúdií preukázalo, že niekoľko druhov parabénov sa viaže na receptory estrogénov, čo môže evokovať estrogénové reakcie pri laboratórnych testoch. Narúšajú hladinu hormónov, súvisia s rakovinou prsníka! V štúdii z roku 2004 zistili, že až u 19 žien z 20 sa v nádoroch prsníka našli parabény. Pôsobia toxicky na nervovú sústavu a imunitný systém. 

Sulfáty-sírany / Sulfates

 Sodium lauryl sulfát (SLS), sodium laureth sulfát (SLES), ammonium lauryl sulfát, ammonium laureth sulfát, TEA lauryl sulfát a TEA laureth sulfát poznáme pod spoločným názvom sulfáty alebo inak sírany. Sú to činidlá, ktoré vytvárajú bublinky a mydliny. Nájsť ich môžeme vo väčšine bežne dostupných mydiel, šampónov, pien do kúpeľa a dokonca aj v kozmetických prípravkoch, v ktorých by sme ich nečakali. Okrem iného sa v priemysle používajú aj na odmasťovanie motorov, v autoumyvárkach, sú súčasťou prípravkov na čistenie podláh, prípravkov na umývanie riadov a mnohých ďalších chemických prípravkov. Vo všeobecnosti sú amóniá považované za najškodlivejšie zlúčeniny, za nimi nasledujú sulfáty a TEAs.
Je mnoho tvrdení, ktoré poukazujú na to, že tieto zložky v kozmetických prípravkoch sú extrémne škodlivé pre pokožku, vlasy a celkovo ľudský organizmus a spôsobujú mnohé kožné ochorenia, dokonca majú karcinogénne účinky. Tieto zložky leptajú vlasovú štruktúru a ničia vlasové folikuly. Môžu viesť k vzniku lupín prípadne vypadávaniu vlasov. Odbúravajú vlhkosť a prírodné aminokyseliny.
Je preto veľmi dôležité dôsledne kontrolovať zloženie výrobkov, ktoré denno-denne používame.

Formaldehyd / Formaldehyde- diazodinyl urea, imidazolidinyl urea, bronopol, DMDM hydantoin, 3-dioxane, formalín, metanal, metylaldehyd, oxometán, oxymetylén.                                           

Formaldehyd, známy to konzervant na žaby (okrem iného) Je tento konzervačný prípravok je rozšírený vo väčšine bežných a každodenne používaných kozmetických výrobkoch. Do kozmetických prípravkov sa dostáva dvoma spôsobmi: a) ako prímes, ktorá nie je priamou zložkou a teda nie je zverejnená a b) ako konzervačná látka uvoľňujúca formaldehyd.
Formaldehyd je cenený pre svoje silné konzervačné účinky. Je toxický pre imunitný systém. dráždi kožu a pravdepodobne spôsobuje rakovinu.

„Vôňe“ / "Fragrance", Aróma, parfúm

 Väčšina z nás má svoj obľúbený parfum, či vôňu. Čo sa však ukrýva za tou podmanivou vôňou, ktorú sme si obľúbili? Regulácie EU ako aj FDA (úrad pre kontrolu potravín a liekov v USA) uznávajú mieru obchodného tajomstva, ktoré sa vzťahuje k výrobe, distribúcii a predaju parfumov. Je známe, že parfumy môžu obsahovať od 50 do 200 a viac rôznych zložiek, ktoré sú chránené obchodným tajomstvom. Ak ste aj vy na vlastnej koži zažili nepríjemné dôsledky alergickej reakcie po použití parfumu, je veľmi pravdepodobné, že ste alergický na niektorú, možno aj viaceré z jeho zložiek. V prípade, že niektorá zložka je na liste povinne uvádzaných zložiek, musí byť podľa obsahu uvedená na obale výrobku/parfumu.  Čo je ale horšie, je skutočnosť, že výrobcovia kozmetických výrobkov a parfumov môžu, a žiaľ stále častejšie tak aj robia, maskovať nebezpečné zložky za jednoduchým pomenovaním „vôňa“, či „parfum“.

Amíny / MEA, DEA, TEA (the "-amines")- Cocamide DEA, Cocamide MEA, DEA-Cetyl fosfát, DEA Oleth-3 fosfát, Lauramide DEA, Linoleamide MEA, Myristamide DEA, Oleamide DEA, Stearamide MEA, TEA-Lauryl Sulfate, Trietanolamín    

Monoetanolamín (MEA), dietanolamín (DEA) and trietanolamín (TEA) sa v kozmetike používajú ako emulgátory a zrážadlá. Jednoducho povedané, kontrolujú pH v roztokoch a umožňujú zlúčenie zložiek na báze vody a oleja. Rovnako sa využívajú aj ako zložky zabraňujúce peneniu.
V roku 1999 bola publikovaná štúdia Národného toxikologického Programu (NTP), poukazujúca na možné prepojenie dietanolamínu (DEA) a jeho pridružených zložiek s rakovinou. Tento výskum stále prebieha a zatiaľ neboli vypracované žiadne závery. Znepokojujúce je najmä podozrenie na reakcie amínov s ďalšími zložkami ako sú formaldehyd a iné, ktoré môžu vytvárať zlúčeniny nitrozoamínov, ktoré sú známe ako karcinogény. Používanie DEA amínu v kozmetických prípravkov a v prípravkoch osobnej potreby je v krajinách EU zakázané. 

Propylénglykol / Propylene Glycol 

Je to zvlhčovač vyrobený na báze ropy, ktorý má schopnosť absorbovať vlhkosť a udržať ju v pokožke. Často sa používa v šampónoch, rúžoch, krémoch, ale aj vo vlhkých utierkach vrátane tých detských. Je lacný a preto ho výrobcovia radi často používajú. Avšak prináša viaceré riziká ako napr. poškodenie mozgu, pečene a ľadvín. Je hlavnou zložkou nemrznúcich zmesí a tým by sme hádam naše deti za normálnych okolností nenatierali.

Minerálne Oleje / Mineral Oil - Petrolát, Petrolátum

 Olej na báze ropy, ktorý vytvára na pokožke tenký film. Je extrémne lacný a vytvára dojem jemnosti a vláčnosti. V skutočnosti však ani jedno nie je pravdou. Pokožka ho nie je schopná absorbovať, nakoľko upcháva póry. Rovnako väčšinou plní funkciu výplne. Zabraňuje vylučovaniu toxínov.

Ftaláty / Phthalates 

 Ftaláty sa používajú predovšetkým pri spracovaní plastov ako zmäkčovadlo, ale čoraz častejšie sa používajú aj v kozmetickom priemysle, na udržanie vône v kozmetických prípravkoch aj keď je to zakázané. Povolené je aj jednoduché označenie „vôňa“. Pri ich využití v kozmetickom priemysle rozhodne nemôžeme hovoriť o žiadnych pozitívnych účinkoch, práve naopak, stále častejšie sa hovorí o ich nepriaznivých a karcinogénnych vplyvoch na organizmus. Nachádzame ich v antiperspirantoch, šampónoch, parfémoch a pod. Ftaláty ohrozujú ľadviny, pečeň a sú dôvodom rôznych alergií. U mužov môžu dokonca spôsobovať atrofiu pohlavných žliaz.

Kyselina paraaminobenzoová / PABA 

Aj napriek tomu, že je kyselina paraaminobenzoová efektívnym ochrancom proti slnečnému žiareniu, bolo preukázané, že približne 4% populácie trpia na jej účinky alergickými reakciami, vďaka čomu si vyslúžila nepriaznivú značku, či už je to oprávnené alebo nie.

 Mastenec/ Talk

 Pohlcuje vlhkosť vo výrobkoch, ako sú detské zásypy, červeň na líca, make up. Súvisí s rakovinou vaječníka a pravdepodobne pôsobí toxicky na dýchaciu sústavu.

Ortuť – timerosal, oxid ortuťnatý, fenyloctan ortuťnatý, merkurochróm.  

Ťažký kov nachádzajúci sa v maskarách, očných kvapkách a vakcínach. Spôsobuje alergické reakcie, poškodzuje nerovú sústavu a negatívne ovplyvňuje vyvíjajúci sa mozog.

Silikónové emolienciá- dimetikón, cyklometikón.  

Pridávajú sa do výrobkov, aby dodali vlasom a koži hebkosť. Vyvolávajú obavy z enviromentálneho aj zdravotného hľadiska. Podľa výsledkov laboratórnych testov súvisia s rakovinou. Pravdepodobne sa hromadia v pečeni a lymfatických uzlinách.

 Viac v knihe od Gillian Deaconovej- V tvojom rúži je olovo. 

http://www.yol.sk/

super veru sa už vyhybame doporučujem knihu doba jedova supeeer...mi používame kokosak ten je aspon čisty 100% nič ine tam není🙂a da sa použiť na mnoho vecí...

23. jan 2013
ladytt
autor

@tepka Dík za tip na knihu, manžel veru nebude nadšený 🙂

23. jan 2013

@ladytt a to prečo???no ja mam aj 1 aj 2..je to supeeeer fakt veľa som sa dozvedela!!!!🙂ak chceš mám jednu cez email asi 1 to je

24. jan 2013
ladytt
autor

@tepka Môj manžel už má trochu averziu voči môjmu záujmu o zdravšie veci. Keď som začala čítať túto knižku, tak už vravel, že či nemôžem radšej čítať romantické romány... Juj tak pošli, budem ti vďačná 🙂 napíšem email do IP.

24. jan 2013

:( no to je zlé:(ved všade je chémia treba v tejto dobe študovať ak sa máme vedieť v tom zorientovať

24. jan 2013

@ladytt aj moj sa zozaciatku rozculoval, ale teraz sa uz pridal na moju stranu🙂 Trvalo mu to trosku dlhsie, ale uz aj on, ked ide nakupit napr. do DM, tak pozera, co kupuje. Knizky mam tiez
@tepka su naozaj poucne

16. feb 2013

preco je ammonium lauryl sulfát nebezpecny? tu www.biodizionario.it je oznaceny jednym zelenym puntikom, cize v pohode

4. máj 2013
ladytt
autor

@emjee O tých sulfátoch sme diskutovali aj v albume mojom https://www.modrykonik.sk/fotoblog/ladytt/album..., rôzne zdroje uvádzajú rôzne informácie. Podľa www.biodizionario.it je aj Sodium Coco Sulfate v poriadku a podľa iného zdroju nie. Neviem teda ako je to s ammonium lauryl sulfát a ktorý zdroj brať.

4. máj 2013

@ladytt asi tu horsiu variantu ☹ takze mozem vyhodit aj eko-certifikovanu kozmetiku

4. máj 2013
ladytt
autor

@emjee Veď aj tá moja eko certifikovaná obsahuje sulfát, no našla som ďalšie zdroje, v ktorých je uvádzaná ako bezpečný, teda bolo tam, že len SLS je SLES sú najnebezpečnejšie.

4. máj 2013

Začni písať komentár...

Odošli