lauritkatesty
5. feb 2015

Ako správne testovať-ovulačné testy

Ovulačný test sa vyhodnocuje inak ako tehotenský test. Ovulačný test je pozitívny iba vtedy,
pokiaľ je testovacia čiarka rovnako tmavá alebo tmavšia ako kontrolná čiarka. Ak je testovacia čiarka svetlejšia (akýkoľvek svetlejší odtieň) než kontrolná čiarka, alebo sa neobjaví vôbec, 
je test negatívny.
Na rozdiel od tehotenského testu sa pri ovulačnom teste neodporúča robiť testovanie z prvého ranného moču, pretože LH hormón je v tomto moči príliš koncentrovaný a nemusí sa už objaviť 
v popoludňajšom moči. Najvhodnejším časom na uskutočnenie ovulačného testu je čas medzi 10. hodinou predpoludním a 20. hodinou večer. Dve hodiny pred uskutočnením ovulačného testu sa odporúča znížiť prísun tekutín, aby moč nebol príliš zriedený.
Na dosiahnutie čo najpresnejšieho výsledku je potrebné robiť ovulačný test každý deň približne v rovnakom čase.
Svetlá testovacia čiarka nie je pozitívnym ovulačným testom a nie je prejavom výrazne zvýšenej hladiny LH hormónu. Zatiaľ čo pri tehotenskom teste je slabá testovacia čiarka výsledkom pozitívneho testu, pri ovulačnom teste ide vždy o negatívny výsledok. Svetlá testovacia čiarka môže byť tak prejavom narastajúcej hladiny LH hormónu, ako aj prejavom určitej prirodzene nízkej hladiny LH hormónu, ktorá je v ženskom (a niekedy dokonca aj v mužskom) tele prítomná počas celého obdobia menštruačného cyklu. Ovulačný test je pozitívny iba vtedy, ak je testovacia čiarka rovnako tmavá alebo tmavšia ako kontrolná čiarka. Preto, ak je výsledkom Vášho testovania iba svetlá testovacia čiarka, pokračujte v testovaní ďalší deň.
Niektoré ženy zaznamenajú výrazne zvýšenú hladinu LH hormónu (pozitívny ovulačný test) 2 alebo dokonca aj 3 dni za sebou. Tento výsledok znamená, že testovaním bol zachytený vzostup hladiny LH hormónu na ceste k jej vrcholu a potom jej pokles. Hladina LH hormónu, ktorá spúšťa ovuláciu, sa u jednotlivých žien môže líšiť. Pohlavný styk je dobré mať v deň prvého pozitívneho testu.
OVULÁCIA nastane za 12-48 hodín po pozitívnom výsledku ovulačného testu. Toto časové rozpätie je uvádzané preto, že každá žena môže mať hladinu LH hormónu potrebnú na spúšťanie ovulácie inú a tiež doba pôsobenia zvýšenej hladiny LH hormónu na zrelý folikul vedúci k jeho prasknutiu sa môže líšiť.
Maximálnu šancu na otehotnenie budete mať vtedy, ak budete mať pohlavný styk už v deň pozitívneho ovulačného testu a nasledujúce 2-3 dni (odporúča sa mať pohlavný styk každý druhý deň).

Začni písať komentár...

Odošli