4 / 82
    Kváskový chlieb špaldovo-ražný II.

    Ingrediencie:
    Rozkvas:
    2PL kvások ražný
    150g múka ražná chlebová
    150g voda (odstáta)
    Na cesto:
    350g celozrnná špaldová hladká múka
    150g ražná chlebová múka
    2ČL soľ
    1ČL rasca
    250-300ml voda (izbová teplota)
    Postup:
    Večer si pripravíme rozkvas zmiešaním kvásku, vody a múky. Malo by to byť trochu hustejšie ako cesto na lievance. Dobre premiešame, aby neostala suchá múka. Stačí na to 7 dcl pohár, ktorý zakryjeme fóliou a necháme do rána na pokoji. Ráno, to znamená asi po 8 hodinách od založenia kvásku, toho bude skoro za pohár.
    Múky si môžete nakombinovať podľa chuti, alebo dostupnosti. Do misky dám vybrané múky a prilejeme vykysnutý rozkvas a asi 2,5 dcl vody. Premiešame vareškou, nie veľmi, len nech sa spojí múka. Ak to ide ťažko prilejeme vodu, ale opatrne, každá múka má inú savosť. Mne úplne stačilo 250 g (ml).
    Takto zmiešané cesto prikryjeme fóliou. Približne po 30 minútach v ceste už prebehla autolýza a môžeme pridať soľ, rascu a koreniny, prípadne nejaké zaparené semienka. Znovu premiešame, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky. Môžeme odísť do práce. smile – emotikon
    Večer po príchode z práce cesto vyklopíme na jemne naolejovanú pracovnú dosku, roztiahneme do strán, zložíme ako obálku, trošku poupravujeme a pouťahujeme do tvaru aký chceme mať chlieb, alebo akú máme ošatku. Ošatku poriadne vysypeme múkou a vložíme do nej cesto, ktoré uložíme na noc znova do chladničky. Nesmieme ho zabudnúť dobre zabaliť do fólie, aby cesto neobschlo.
    Cesto odpočíva ďalších 8 hodín v chladničke. Ráno je ošatka plná bublinkového cesta. Rozpálime rúru na 250°C. Na spodok rúry vložíme kastrólik s vriacou vodou a plech na ktorom budeme piecť chlieb. Zatiaľ sa chlieb z chladničky aklimatizuje (trvá to cca 20-30 minút). Cesto opatrne preklopíme na papier na pečenie, takto sa nám lepšie preloží na horúci plech. Narábame s ním opatrne, hlavne s cestom nesmieme buchnúť.
    Na tejto teplote spolu s vodou (záparou ) pečieme asi 10 minút. Potom kastrólik s vodou vyberieme a teplotu znížime na 200°C a pečieme asi 35 - 40 minút. Toto je orientačný čas, rúru si poznáte. Chlieb je upečený vtedy, keď na poklopanie zo spodku znie duto. Viac receptov nájdete na https://www.facebook.com/sevouvkuchyni/

    19. máj 2016

    @kim12345 tak konečne sa podaril. Tento recept mi lepšie vyhovuje. 😉

    19. máj 2016

    @lekorica ďakujem za info...preštudujem si receptik
    Vyzerá mnamkovo 😊

    19. máj 2016

    @kim12345 a nie je s ním toľko roboty. 😉

    19. máj 2016

    @lekorica prosim ta v čom je takýto kváskovy chlebik lepší od klasického s kvasnicami?

    19. máj 2016

    @kim12345 Napríklad že vôbec nesplesnie a vydrží oveľa dlhšie. No a samozrejme ťa po takomto chlebíku napáli záha. 🙂 Tu je 6 dôvodov: http://www.pekarensana.sk/magazin/6-dovodov-pre...

    19. máj 2016